Egyetem

Több mint harminc szegedi díjazott az OTDK Biológia Szekciójában

Több mint harminc szegedi díjazott az OTDK Biológia Szekciójában

2013. április 5., péntek
Több mint harminc szegedi díjazott az OTDK Biológia Szekciójában

Rangos megmérettetésként értékelték a szakemberek a XXXI. OTDK Biológiai Szekcióját, melynek ünnepélyes zárására április 4-én került sor a Hotel Forrásban. A szegedi hallgatók 11 első helyet szereztek.

Vágvölgyi Csaba

, a szekció ügyvezetője, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékének vezetője elmondta, minden zsűritag felelősségtudattal és izgalommal készült az eredményhirdetésre. – Szerettük volna, hogy jól érezzék magukat, és mindenki a maximumot tudja nyújtani az eredmények prezentálásakor – fogalmazott a szervezők nevében az ügyvezető. Kiemelte: az ilyen tudományos összejövetelek rangját nem pusztán a zászlók és roll-upok vagy a meghívott neves előadók, hanem az adja meg, hogy mi zajlik a termekben, milyen előadások hangzanak el az indulóktól. – Lesznek, akik helyezést kapnak, lesznek, akik nem, de ők is folytassák kedvvel a munkát, azzal a tudattal, hogy valami jónak voltak a részesei, mert egy rangos esemény alapult a tevékenységükön – összegzett Vágvölgyi Csaba.

Egyre nehezebb környezetben

Magányos hajó, száguldó autó

Harminc éve még romantikus dolog volt az OTDK, nem „megélhetési rendszer”, mint ma, mikor kell a PhD-hoz vagy minőségbiztosítási rendszerekhez. Nem jó, ha csak ezért van, de szerencsére úgy tűnik, megmarad az eredeti tartalom is – mondta el beszédében Weiszburg Tamás OTDT-alelnök. – A lényeg a részvétel – ezt nem hittem el én sem diákként, de majd arra fognak emlékezni, hogy vezető professzorokkal, kollégákkal találkoztak, akikkel 20 év múlva is tartani fogják a kapcsolatot, és ez a tartós érték – hangsúlyozta Weiszburg Tamás. Hozzáfűzte: az OTDK Magyarország legnagyobb tudományos rendezvénye, melynek során mintegy 20 ezer ember együtt mozdul meg. A tudósok, tanárok, vagy akár a tudományos pályától később eltávolodók is azt az értelmiségi réteget fogják képezni, akik valamilyen esélyt adnak ennek az országnak – összegzett az alelnök. Végül ő is a kiszámíthatatlan helyzetről szólt, mint mondta, a TDK olyan, mint egy hajó, ami hullatja deszkáit, és a legtehetségesebb emberek segítik a túlélését. – Az egyik oldalon tekintsék természetesnek, hogy ez megvan, ugyanakkor gondoljanak arra is, hogy a szakadék peremén autóznak viszonylag nagy sebességgel – szólt a hallgatósághoz Weiszburg Tamás.

Toldi József

, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) Biológia Szakbizottságának elnöke elismeréssel szólt a szegedi szervezésről. – Egy konferenciának otthont adni nem könnyű dolog, de egy OTDK-t megrendezni minden szakmai konferenciánál nehezebb, hiszen a bíráltatás megszervezése, a zsűrizésre felkérés, a szállásintézés komoly feladatot ró a házigazdára. Szegeden a napokban párhuzamosan négy szekció is dolgozik, amely terem, szállás vagy akár étkeztetés szempontjából is nagy dolog, csak gratulálni tudok a szervezőknek, és azt kívánom, ennél rosszabb helyen soha ne legyünk – folytatta Toldi József. Ugyanakkor azt is hozzátette, az OTDT a jövőben figyelni fog arra, hogy kettőnél több szekcióval ne terheljen egy várost. Arról is beszélt, minden alkalommal nehezebb dolguk van a konferenciaszervezőknek, a jogi és gazdasági környezet soha nem volt még ilyen változékony, és nehéz hozzá alkalmazkodni. Azt is elárulta, a Bologna-rendszer bevezetésekor féltette a diákkört. – Hála Istennek az idő rácáfolt a borúlátásomra, azt gondolom, hogy sikerült megőrizni a színvonalat. Hozzáfűzte: a változás inkább az összetételben mutatkozik, és bár nem rendelkezik még konkrét statisztikával, érzése szerint a jelenlévők többsége vélhetően mesterszakos, így az alapszakos hallgatók és azok az intézmények, amelyek csak BSc-diplomát adnak, valószínűleg kiszorulnak. – Csak remélni tudom, hogy a hallgatói létszámcsökkenés elhozza azt, hogy egy kicsit a minőség irányába tolódik el a tömegképzés, talán több időnk lesz a tehetséggondozás e valóban egyedi és jó formájára, a diákkörökre. Optimista vagyok, mert az idei konferencia is azt mutatja, őrizzük a minőséget – zárta szavait a szakbizottság elnöke.

A tudomány majd meghálálja

Gingl Zoltán, az SZTE TTIK tudományos és közkapcsolati dékánhelyettese úgy fogalmazott, az egyetemen végezhető legszínvonalasabb munkát végzik a hallgatók azzal, hogy bekapcsolódnak a TDK-ba. Az oktatónak az a legnagyobb elismerés, ha a hallgatója ilyen munkába vág bele, ezzel járul hozzá, hogy az oktatás színvonala növekedjen. A tudomány mindig arra törekszik, hogy valamit jobbá tegyen, és hogy minél többet megtudjunk a természetről. Ha itt most nem is érhet el mindenki helyezést, eredményeiket a tudomány előbb-utóbb úgyis meg fogja becsülni. – Javaslom, hogy próbáljanak más tudományágak felé is nyitni, hogy még hatékonyabban tudjanak dolgozni, használják ki az universitas adta előnyöket. Két év múlva a Pécsi Tudományegyetem rendezi a "Biológia OTDK"-t, a stafétát

Putnoky Péter

professzor vette át.

Szegedi díjazottak

TagozatDíjNév
Állatszervezettan és humánbiológiaI. helyezettHarazin András
Állatszervezettan és humánbiológiaII. helyezettSpekker Olga
Állatökológia III. KülöndíjKelemen Petra
BiokémiaII. helyezettOravecz Kinga
BiotechnológiaI. helyezettDoffkay Zsolt
BiotechnológiaIII. helyezettDobrotka Paula
GenetikaI. helyezettVarga Gergely István
Immunológia II. helyezettGábor Erika
Immunológia II. KülöndíjBolla Beáta Szilvia
Immunológia III. helyezettTemesfői Viktória
Mikrobiológia II. helyezettPapp Csaba Gergő
Mikrobiológia III. helyezettKovács Aranka Stella
Mikrobiológia IIII. helyezettBrankovics Balázs
Mikrobiológia III. helyezettÁmon Judit
Mikrobiológia IIII. helyezettFarkas Anita
Mikrobiológia III. KülöndíjMagyari Márta
Mikrobiológia IIII. helyezettPálfi Xénia
Molekuláris biológia III. helyezettSzabó András
Molekuláris biológia IIII. helyezettAlföldi Róbert
Molekuláris biológia IIIII. helyezettKovács Dávid
Neurobiológia III. helyezettNagy Attila Gergő
Neurobiológia II.III. helyezettVárhelyi Zoltán Pál
Neurobiológia II.I. KülöndíjBognár Anna
NeurofiziológiaII. helyezettRózsa Márton
Növényélettan növényszerv. I.I. helyezettTakács Zoltán
Növényélettan növényszerv. I.I. KülöndíjDeli Márta
Növényélettan növényszerv. II.I. helyezettBela Krisztina
Növényi molbiol genetI. helyezettGyörgy Andrea
Növényi molbiol genetII. helyezettKépiró Anikó
NövényökológiaII. KülöndíjKovács Szilárd
Természetvédelmi biológiaIII. helyezettCseh Viktória
ViselkedésökológiaIII. helyezettKóródi Kitti, Mácsai Villő, Zsadányi Zsuzsa

Kiemelt díjazottak

Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának KülöndíjaHarazin András
Prezentációs díj felterjesztésPapp Csaba Gergő
MTA Mikrobiológiai Osztályközi Tudományos Bizottság KülöndíjaTóth Eszter Judit

Forrás:

www.u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.