Közélet

Szemétbábok és szúnyoglárva-bemutató a Föld Napján + FOTÓK

Szemétbábok és szúnyoglárva-bemutató a Föld Napján + FOTÓK

2013. április 21., vasárnap
Szemétbábok és szúnyoglárva-bemutató a Föld Napján + FOTÓK
fold_napja_fuveszkert0_gs

A gyerekzsivajtól hangos Föld Napján tartott füvészkerti rendezvényen utcaseprő autóra is fel lehetett mászni egy vizesflakon-teke után.

Gyerekek hada töltötte meg szombaton egész nap az újszegedi füvészkertet, ahol 18 állomásból álló „szemetes” kalandpálya várta a családokat. A standok között nyolc pecsétszerző lehetőség is volt, ahol különböző, környezettudatossággal kapcsolatos játékokat, feladatokat kellett végrehajtani, és akinek öt pecsétje összegyűlt, részt vehetett a tombolasorsoláson. Az első pontszerző hely a hulladékteke volt, ahol egy zsinegen függő vizesflakonnal kellett eldönteni a vizesflakon-bábukat, de volt szúnyoggyérítés-bemutató is, ahol halak csaptak össze a lárvákkal (100 százalékos kopoltyús sikerrel), volt memóriajáték, kukásautóba célba dobás, a Tappancsnál ügyességi feladatok kutyákkal. A Kövér Béla Bábszínház hulladékokból készített bábjai és történetei idén is népszerűek voltak a kicsik körében. „A beérkezők számolását 11 órakor kétezer fő körül befejeztük, ez azt jelenti, hogy a tavalyi magas látogatószám idén megduplázódott, ennek különösképpen azért is örülök, mert a kilátogatók között nagy számban érkeztek gyerekek. A programunkkal pedig az ő gondolkodásmódjukat szeretnénk megszólítani, a természetbarát gondolkodás, a környezettudatosság, a szelektív szemétgyűjtés körében” – mondta el portálunknak a nap egyik főszervezője, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója,

Makrai László

. Az igazgatótól megtudtuk, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy érezhető a környezettudatosabb életmód hatása a szemétgazdálkodásban, de nagyon lassan indult be, és a fejlődés sem markáns erejű. „Már részt vettem a 90-es évek elején a szelektív zsákok szétosztásának programjában, és elkeserítő volt, hogy alig néhány százalékos lett a felhasználásuk a kiosztottak arányában. Száz zsákból 3-4 érkezett vissza. Azért folyamatosan bővül a szelektíven gyűjtők köre, de a vegyes hulladék mértéke is növekszik, Szegeden évről évre stabilan emelkedik a kommunális hulladék tétele” – tette hozzá a szakember.

„Én nem gyűjtöm külön a hulladékot, mert nekem egy kicsit messze van a gyűjtő, mi a Bécsi körúton lakunk, a Faragó utcában van a legközelebbi, de a keresztunokámék családja igen,ű. Amikor náluk vendégeskedtem, rám szólt Benedek, hogy a tejes flakont máshová dobjam és úgy tudom, hogy náluk az óvodában is szelektív szemetesek vannak” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Tóth Istvánné. Vas Attila a Honvéd téren gyűjtötte szeletíven a hulladékot, amíg volt egy sziget az Árpád téren, mióta nincs, nem tudja hová vinni. „Mi egy külön dobozba tesszük a papírt, a flakont, fémet és az üveget, ha megtelik, akkor kocsival elvisszük a legközelebbi szelektív kukákhoz, és ott szétdobáljuk. Időigényesebb, de nem annyival, hogy ne érné meg” – véli a Fő fasoron lakó Erdélyi Imre, aki két lányával érkezett a füvészkertbe, és ők bizony indultak a versenyen a tomboláért. Megmutatta, hogy már három pecsétjük megvan az ötből, most mennek hulladék puzzle-t játszani. „Öt éve indult a Föld Napja rendezvényünk, és negyedik alkalommal szervezzük közösen a környezetgazdálkodással. Szeretnénk bővíteni azoknak az embereknek az ismereteit, akik hajlandóak szelektíven gyűjteni a hulladékot, akik pedig eddig nem tették, őket irányítsuk egy új gondolkodás felé. Ha például valaki a kiskertjében szívesen komposztálná a konyhai hulladékot, ő is tudja meg, mi ennek a módja. És nem mellékesen a kisebbekkel szeretnénk megismertetni a természetet, az élővilágot, ezért is örülünk, hogy ennyi család ellátogatott ide. Tapasztaljuk, akár egy óvodás is rábírhatja otthon szüleit, hogy szelektíven gyűjtsenek” – beszélt a rendezvény céljáról Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatóhelyettese, aki a díszkert nyári programjairól is beszélt. „A hirtelen jött tavasz elhalmozott minket napfénnyel. Két hét múlva, május 4-5-én tartjuk a kertészeti kiállítást és vásárt, ahová közel negyven kiállító érkezik, és a kertészet minden szegletét érintjük, nemcsak növényekkel, hanem kertépítészeti technikákkal, öntözési módszerekkel, kerti kisgépekkel is megismertetjük a kilátogatókat. Ezt követi a madarak és fák hete, mikor óvodásokat és kisiskolásokat várunk hasonló környezettudatos programokkal. Aztán Lótusz Napok lesznek a növény virágzásának csúcsidőszakában, igazi távol-keleti hangulatot idézünk meg ekkor.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.