Szemétbábok és szúnyoglárva-bemutató a Föld Napján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fold_napja_fuveszkert0_gsA gyerekzsivajtól hangos Föld Napján tartott füvészkerti rendezvényen utcaseprő autóra is fel lehetett mászni egy vizesflakon-teke után.

Gyerekek hada töltötte meg szombaton egész nap az újszegedi füvészkertet, ahol 18 állomásból álló „szemetes” kalandpálya várta a családokat. A standok között nyolc pecsétszerző lehetőség is volt, ahol különböző, környezettudatossággal kapcsolatos játékokat, feladatokat kellett végrehajtani, és akinek öt pecsétje összegyűlt, részt vehetett a tombolasorsoláson. Az első pontszerző hely a hulladékteke volt, ahol egy zsinegen függő vizesflakonnal kellett eldönteni a vizesflakon-bábukat, de volt szúnyoggyérítés-bemutató is, ahol halak csaptak össze a lárvákkal (100 százalékos kopoltyús sikerrel), volt memóriajáték, kukásautóba célba dobás, a Tappancsnál ügyességi feladatok kutyákkal. A Kövér Béla Bábszínház hulladékokból készített bábjai és történetei idén is népszerűek voltak a kicsik körében.

„A beérkezők számolását 11 órakor kétezer fő körül befejeztük, ez azt jelenti, hogy a tavalyi magas látogatószám idén megduplázódott, ennek különösképpen azért is örülök, mert a kilátogatók között nagy számban érkeztek gyerekek. A programunkkal pedig az ő gondolkodásmódjukat szeretnénk megszólítani, a természetbarát gondolkodás, a környezettudatosság, a szelektív szemétgyűjtés körében” – mondta el portálunknak a nap egyik főszervezője, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója, Makrai László. Az igazgatótól megtudtuk, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy érezhető a környezettudatosabb életmód hatása a szemétgazdálkodásban, de nagyon lassan indult be, és a fejlődés sem markáns erejű. „Már részt vettem a 90-es évek elején a szelektív zsákok szétosztásának programjában, és elkeserítő volt, hogy alig néhány százalékos lett a felhasználásuk a kiosztottak arányában. Száz zsákból 3-4 érkezett vissza. Azért folyamatosan bővül a szelektíven gyűjtők köre, de a vegyes hulladék mértéke is növekszik, Szegeden évről évre stabilan emelkedik a kommunális hulladék tétele” – tette hozzá a szakember.

„Én nem gyűjtöm külön a hulladékot, mert nekem egy kicsit messze van a gyűjtő, mi a Bécsi körúton lakunk, a Faragó utcában van a legközelebbi, de a keresztunokámék családja igen,ű. Amikor náluk vendégeskedtem, rám szólt Benedek, hogy a tejes flakont máshová dobjam és úgy tudom, hogy náluk az óvodában is szelektív szemetesek vannak” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Tóth Istvánné. Vas Attila a Honvéd téren gyűjtötte szeletíven a hulladékot, amíg volt egy sziget az Árpád téren, mióta nincs, nem tudja hová vinni. „Mi egy külön dobozba tesszük a papírt, a flakont, fémet és az üveget, ha megtelik, akkor kocsival elvisszük a legközelebbi szelektív kukákhoz, és ott szétdobáljuk. Időigényesebb, de nem annyival, hogy ne érné meg” – véli a Fő fasoron lakó Erdélyi Imre, aki két lányával érkezett a füvészkertbe, és ők bizony indultak a versenyen a tomboláért. Megmutatta, hogy már három pecsétjük megvan az ötből, most mennek hulladék puzzle-t játszani.

„Öt éve indult a Föld Napja rendezvényünk, és negyedik alkalommal szervezzük közösen a környezetgazdálkodással. Szeretnénk bővíteni azoknak az embereknek az ismereteit, akik hajlandóak szelektíven gyűjteni a hulladékot, akik pedig eddig nem tették, őket irányítsuk egy új gondolkodás felé. Ha például valaki a kiskertjében szívesen komposztálná a konyhai hulladékot, ő is tudja meg, mi ennek a módja. És nem mellékesen a kisebbekkel szeretnénk megismertetni a természetet, az élővilágot, ezért is örülünk, hogy ennyi család ellátogatott ide. Tapasztaljuk, akár egy óvodás is rábírhatja otthon szüleit, hogy szelektíven gyűjtsenek” – beszélt a rendezvény céljáról Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatóhelyettese, aki a díszkert nyári programjairól is beszélt. „A hirtelen jött tavasz elhalmozott minket napfénnyel. Két hét múlva, május 4-5-én tartjuk a kertészeti kiállítást és vásárt, ahová közel negyven kiállító érkezik, és a kertészet minden szegletét érintjük, nemcsak növényekkel, hanem kertépítészeti technikákkal, öntözési módszerekkel, kerti kisgépekkel is megismertetjük a kilátogatókat. Ezt követi a madarak és fák hete, mikor óvodásokat és kisiskolásokat várunk hasonló környezettudatos programokkal. Aztán Lótusz Napok lesznek a növény virágzásának csúcsidőszakában, igazi távol-keleti hangulatot idézünk meg ekkor.”

Előző sztori

Villáminterjú Somogyi Viviennel, a 2013-as Egyetem Arcával

Default thumbnail
Következő sztori

Két tűzeset Szegeden szombaton

Legutóbbi hasonló cikkek