Közélet

Százezres károkat okoznak a szegedi autókban is a platinázók + FOTÓK, VIDEÓ

Százezres károkat okoznak a szegedi autókban is a platinázók + FOTÓK, VIDEÓ

2013. április 8., hétfő
Százezres károkat okoznak a szegedi autókban is a platinázók + FOTÓK, VIDEÓ

Egy csővágó, pár másodperc és néhány csendes mozdulat kell ahhoz, hogy az őrizetlenül hagyott gépjárműről eltüntessék a katalizátort. Szegeden is rengeteg autót rövidítettek ilyen módon meg: a lopott alkatrészt húsz-harmincezer forintért értékesítik, míg az autó tulajdonosának akár milliós kárt is okozhatnak.

Már nem csak a dísztárcsákat, a GPS-t vagy a bent felejtett holmit kell félteni az este őrizetlenül hagyott autóból - az utóbbi időben Magyarországon is megszaporodtak a katalizátorlopások. A kipufogó mögötti alkatrészt egy egyszerű csővágó segítségével szinte hangtalanul el tudják távolítani, a tulajdonos pedig csak az autó beindítása után veszi észre, hogy meglopták. Elsősorban nemesfémtartalma miatt lett a tolvajok célpontja a műszer: a benne lévő kerámia a jó hatásfok eléréséért platinával, titániummal és palládiummal van bevonva, melyek kémiai úton nyernek ki belőlük. Egy lopott katalizátor 20-30 ezer forintot ér, az okozott kár azonban meghaladhatja a másfél millió forintot is.

Újszegeden a kertbe is bemásztak érte

"Tíz-tizenöt ilyen kocsit hoztak be hozzánk az utóbbi időben, de volt már olyan napunk, amikor négy kuncsaft is érkezett ugyanazzal a problémával: kivágták a kocsiból a katalizátort" - mesélte portálunknak

Ádok Lajos

autószerelő. Az ügy nem újkeletű, főként nyugaton már évek óta nagy biznisz a rendőrség által "platinázóknak" hívott tolvajok tevékenysége. Eddig azonban főként a diesel és turbodiesel motorral szerelt kisteherautók voltak veszélyben, melyek katalizátorából több nemesfémet nyerhettek ki, ráadásul egy csővágóval is kényelmesen dolgozhatott alatta az illető. Az utóbbi időben azonban már a személygépkocsikat is kikezdik - ha szűk alatta a hely, egyszerűen megemelik a jármű hátulját, a tulaj pedig már keresztet is vethet az alkatrésznek. http://www.youtube.com/watch?v=t7_IFdhKgWs "Nemrég egy Mercedes Sprintert hoztak be, amiről a katalizátor mellett az egész kipufogórendszert leszedték: a listáról egymillió nyolcszázezer forintos áron tudtunk volna rendelni. Egy hétköznapi Toyotába is kétszázezer forint lehet pótolni ezt az alkatrészt" - mondta Ádok Lajos. Elsősorban az éjszaka utcán hagyott autók eshetnek áldozatul, de Újszegeden hallottak már olyan esetről is, hogy a tolvaj a kertbe bemászva fűrészelte szét az autót. A sok panasz miatt az autószerelő tervezi, hogy kérésre gömbvas és betonvas alkatrészekkel erősíti meg a veszélyeztetett területet, melynek átvágása már sokkal erősebb szerszámot és zajosabb munkát igényelne. A nemesfémet speciális művelettel, vegyi úton lehet csak kinyerni - ez házilag nem megoldható, a begyűjtőknek azonban nem kell félniük attól, hogy a lopott holmi a nyakukon marad. Az interneten rákeresve is egymást érik a katalizátorok felvásárlását hirdető cégek és magánszemélyek, a munkát külföldi üzemekben végzik el. A rendőrség Szegeden három ilyen esetről tud a közelmúltban, jelenleg is nyomozás folyik az ügyben - közölte portálunkkal

Szenti Szabolcs

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.