Közélet

Ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a VM a sertéságazatban

Ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a VM a sertéságazatban

2013. április 18., csütörtök
Ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a VM a sertéságazatban

Ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a sertéságazatban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fordított áfa brüsszeli vétója után. A tárca javaslatáról folynak az egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) - mondta a sertésstratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.

Horváth István

kifejtette: az egyeztetések lezárását követően a javaslat április végéig kormány elé kerül. Mint elmondta, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bízta meg őt azzal, hogy a tárca javaslatáról egyeztessen az NGM-mel. A nemzetgazdasági tárca a javaslat lényegével egyetért a miniszteri biztos szerint. Horváth István kifejtette: a Vidékfejlesztési Minisztérium javaslata szerint a TEAOR-számokkal jól lehatárolt, a sertéságazathoz kapcsolódó termékköröknél tervezik bevezetni az ötszázalékos áfakulcsot, így például az élősertés, a félsertés, a takarmány vagy a szójadara esetében. A miniszteri biztos elmondta: ezek a termékek az ágazat és a költségvetés szempontjából átmenő tételeket jelentenek, hiszen az ágazat szereplői befizetik, majd visszaigénylik a forgalmi adót. Hozzátette: a költségvetésben jelentős kiesést a 27 százalékos áfa ötszázalékra mérséklése nem okoz, miközben a minimális áfa kifehéríti az ágazatot, kiszűri az áfát jogosulatlanul visszaigénylőket. Az új adókulcs bevezetése növeli a hazai sertéstermelők versenyképességét, a húsüzemek többsége ma azért vásárol külföldön félsertést, mert nem kell megfinanszírozni a 27 százalékos áfát - hangsúlyozta. Horvát János hozzáfűzte: a nem áfakörös termelők esetében a kompenzációs felár több mint öt százalék, ami adott esetben okozhat kiesést a költségvetésben, erről még nem zárultak le az egyeztetések, azonban az új rendszer hozadéka jóval meghaladja a kompenzációs felárból adódó kiesést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.