Négyezer vagyonvédelemmel foglalkozót képeznek tovább a megyében + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A West Balkán tragédia is rávilágított arra, hogy a szakmaiatlanság emberéleteket követelhet – hangzott el a Megyeházán tartott konferencián, ahol a vagyonőrök szakmai továbbképzésének fontosságáról és körülményeiről is szó esett.

Kötelező képzést, majd öt évenként utóképzést ír elő a vagyonőrök részére a Belügyminisztérium tavalyi rendelete. A negyven órás tanfolyamot minden személy- és vagyonőr igazolvánnyal rendelkező személynek el kell végezni legkésőbb 2013 december 31-ig – célja, hogy a vagyonvédelemben dolgozó személyek frissített tudással, minden szituációra felkészülten dolgozhassanak. A képzés részleteiről és szükségességéről a Megyeházán tartott szakmai napon tartottak előadást, ahol felszólalt Füzesy István, az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter elnöke, Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai
Kamara Országos Szervezetének elnöke és Ember Alex ügyvéd, munkaügyi szakjogász is.

“Mivel a vagyonőrök jogalkalmazók, ezért a társadalom joggal várja el tőlük, hogy az aktuális joganyagokból is kellően felkészülve láthassák el feladatukat. Nem csak ők, de bírók, ügyészek, rendőrök is átesnek egy ilyen típusú képzésen” – nyilatkozta portálunknak Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezetének elnöke. A képzést a Belügyminisztérium felügyeli majd, a kamara már össze is állított egy átlátható, témát átkaroló tananyagot, melyet elektronikus úton és csoportos képzés keretében sajátíthatnak majd el az érintettek – a cégekhez eljuttatva a dolgozók helyileg végezhetik el a vizsgákat. “A biztonsági személyzet és a lakosság között milliónyi problémamentes kapcsolat jön létre, de elég csak néhány hiba, hogy bekövetkezzen a baj: elég csak a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédiát, vagy a bevásárlóközpontban történt gázpisztolyos lövöldözést említeni ahhoz, hogy lássuk: a szakmaiatlanság emberéleteket is követelhet” – mondta Német Ferenc.

Csongrád megyében több, mint száz cég foglalkozik az érintett tevékenységgel, négyezer fő keresi a kenyerét vagyonvédelemmel. Társadalmi igény a közrend megerősítése, nem hiába van benne minden politikai párt programjában, emellett a vagyonőröknek is fontos, hogy a lakosság nyugalmának érdekében felelősségteljesen, jó képzetten láthassák el feladataikat – emelte ki a kamara elnöke.

no images were found

Előző sztori

Elhúzódó árvíz várható az Alsó-Tiszán + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: ötből harmadik meccse marad el a Mórahalomnak a hétvégén