Megbecsülésükért küzdenek az alapellátó orvosok

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amennyiben nem történik érdemi és hathatós döntés a háziorvosi praxisok presztízsének növelésére, abban az esetben tartani lehet attól, hogy tíz éven belül veszélybe kerülhet az orvosi alapellátás – mondta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének újraválasztott elnöke szombaton a szervezet tisztújító közgyűlésén.

Selmeczi Kamill, Alsónemesapáti háziorvosa a Lillafüreden szombaton tartott közgyűlésen az MTI-nek elmondta: üdvözlik a kormány azon határozatát, amely az egészségpolitika egyes aktuális feladatairól, azon belül is kiemelten az alapellátás fejlesztéséről szól. Az 1991-ben alakult, jelenleg mintegy hatszáz tagot számláló szakmai érdekvédelmi szervezet képviselői a kormányhatározat eredményes megvalósítása érdekében az emberi erőforrások miniszterének azt javasolják, hogy az alapellátásban dolgozók, háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők élet- és munkakörülményeit jelentősen javítsák.

Selmeczi Kamill hangsúlyozta: ahhoz, hogy 5-10 év múlva is legyen háziorvos, mindenféleképpen szükséges ez a lépés. A szakma elöregedett, a fiatalok számára nem a nehézség, hanem a megélhetés miatt nem vonzó – tette hozzá, megjegyezve: az orvosokat képző négy hazai egyetemen jelenleg összesen 68-an vannak azok, akik a háziorvosi szakképzést választották.

A szombaton tartott közgyűlés résztvevői egyebek mellett úgy határoztak, szorgalmazzák az emberi erőforrások miniszterénél, hogy a kormányhatározat az alapellátásban dolgozók praxisának finanszírozását évente minimálisan 25 százalékkal emelje mindaddig, amíg el nem éri praxisonként az alapvető jogok biztosa által is helyeselt, tényleges költségalapú és piaci viszonyokat is tükröző mértéket. Ez jelenleg havonta és praxisonként 2 millió forint, egy orvos és két szakdolgozó esetén.

Ezt követően a közalkalmazotti orvosi bérek emelésével megegyező mértékű növelésre is igényt tart a szövetség.

Default thumbnail
Előző sztori

Április 30-ig megtörténik az elsősök osztályokba sorolása

Default thumbnail
Következő sztori

Vasúttörténeti kiállítás a Fekete Házban

Legutóbbi hasonló cikkek