/

Málovics Keresztúrinak: Oligarchákat pénzel a szegedi távhőreform

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jobboldali távhőreform-javaslat oligarchák, nem a szegediek érdekét szolgálja, ráadásul a tervezett, primer biomasszára is épülő nagyüzem megvalósítása több szempontból is aggályos – írja a Csongrád megyei LMP szóvivője a Jobbik képviselőjének nyílt levelében.

A szegedi távhőszolgáltatás átalakítási kísérlete, a tervezett biomasszamerőmű-beruházás kapcsán a Jobbik és Keresztúri Farkas Csaba felelősségét felvető LMP-s sajtótájékoztatóra reagálva Keresztúri Farkas Csaba önkormányzati képviselő az SZTE, illetve a Közgép érdekeinek elvtelen védelmével vádolta meg Málovics Györgyöt, az LMP megyei szóvivőjét. Málovics erre válaszul kedden az alábbi sajtóközleményt juttatta el portálunkhoz.

Kinek az érdekét szolgálja a tervezett szegedi távfőreform?
Nyílt levél, válasz Keresztúri Farkas Csabának

Meglepve olvastam, hogy múlt heti, a Bohács-féle távhőszolgáltatási „reformmal” foglalkozó sajtótájékoztatónk kapcsán, amely e javaslattal kapcsolatban a Te meglehetősen visszás szegedi politikai szerepvállalásodat is felvetette, válaszodban engem a Szegedi Tudományegyetem, sőt, egyenesen a Közgép szekértolójának állítasz be. Teljesen alaptalan vádaskodásod kapcsán a következőket szeretném Neked elmondani itt a nyilvánosság előtt – ha már Te is itt „üzentél” nekem.

Nem képviselem és nem is képviseltem soha a várospolitikában munkahelyem, az SZTE – pláne nem a Közgép – érdekeit. Azon ügy kapcsán, amelyre Te – igencsak homályosan – célozgatsz, a következő történt: az LMP országos vezetése (konkrétan az akkori frakcióvezető, ma már nem LMP-s Jávor Benedek) kiadott egy félreérthető közleményt, ahol is a Közgép egyik ügyletét kritizálta, amiben az SZTE-vel kötöttek szerződést. E nyilatkozatot úgy is lehetett érteni, hogy az LMP az egyetemet is felelőssé teszi az ügyletért. Emiatt én egy kommentben (Jávor Benedek pedig e-mailban) megkövettem az SZTE-t, az ügy háttérben ugyanis a következő állt: az SZTE kiírt egy közbeszerzést, és a pályázaton a Közgép csak harmadik lett, de a Közbeszerzési Döntőbizottság az első két pályázatot érvénytelennek nyilvánította, így az SZTE-nek a Közgéppel kellett szerződnie. Ez nyilván nem az SZTE felelőssége, és mivel az LMP nem fogalmazott elég precízen, egy kommentben elnézést kértem az SZTE-től – nem érintve ezzel sem a Közgép, sem az Országos Közbeszerzési Döntőbizottság továbbra is potenciálisan visszás szerepével kapcsolatos kritikát. (Az ügy szerencsére a helyi elektronikus sajtóorgánumokban teljes egészében visszakövethető.)

Ezt a lépést – hogy egy kommentben elnézést kérek attól, akit „kabátlopási ügybe kevertünk” – újra megtenném, függetlenül attól, hogy az SZTE az érintett, vagy más. Őszintén hiszem, hogy a hazai politika kultúra megújításának egyik kulcseleme, hogy aki hibázik, az képes legyen ezt beismerni, tévedéséért elnézést kérni. Szokatlan ez a hazai (helyi és országos szintű) politikában, de ez nem jelenti azt, hogy nem lenne helyes ebbe az irányba elmozdulni.

A Bohács-Póda-(Keresztúri) távhőreform-javaslat kapcsán pedig itt és most nyilvánosan kijelentem, hogy nem tudok arról, hogy az SZTE-nek abban, vagy annak ellenében bármilyen érdeke lenne. De ez nem is érdekes számomra, a javaslatot én magam a következő szempontok miatt ellenzem – sőt, tartom a 2010 óta messze a legkártékonyabb közgyűlési előterjesztésnek.

Először is, a beruházók csoportja egy jól beazonosítható érdekcsoport (oligarchacsoport), akik gátlástalanul próbálják érdekeiket érvényesíteni mindenféle közérdek rovására. Ezt a tényt már többen részletesen is feltárták.

Másodszor, a projekttel kapcsolatban számos hatástanulmánynak el kellett már készülnie, lévén a projekttel kapcsolatban 2013 februárjában beadásra került egy KEOP pályázat. Ezek közül a dokumentumok közül nemhogy Szeged közvéleménye, de még a szegedi képviselőtestület nagyobb része sem ismerhet meg egyet sem, azaz senki nem tudja, hogy miről kell döntenie! Ez önmagában is problematikus, de még nagyobb baj, hogy ebből számomra az következik: a beruházónak – és az előterjesztő Bohács-Póda párosnak, de Neked is, mint a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kisebbségi tulajdonos (Alfa-Nova Kft.) által delegált tagjának – takargatnivalótok van a beruházással kapcsolatban.

Harmadszor, a legmegfelelőbb beruházói csoport, és az átlátható folyamatok megléte esetén is nagy eséllyel nem tartanék kívánatosnak egy ilyen beruházást – azaz elvi-szakmai kifogásaim is vannak a tervezett beruházással kapcsolatban, legalább 2 szempontból. Amit Ti Szegedre terveztek, az egy – bár erről is igen keveset tudni – primer biomasszára is épülő nagyüzem.

Napjainkra a nagyléptékű primer biomassza-termelést (legyen szó bioüzemanyagokról, elektromos energiáról vagy nagyléptékű távfűtésről) sokan egyenesen emberiség elleni bűncselekménynek tartják. Ennek oka, hogy a primer biomassza termeléséhez termőföldre van szükség, így az ilyen beruházásoknak – különösen, ha nagyon sokan hajtanak végre ilyet – (1) felhajtó hatásuk van az élelmiszerárakra, és (2) miattuk hosszabb távon a biomassza, mint energiatermelési alapanyag jó eséllyel szintén megdrágul. Ennek oka egyrészt a biomassza-energia alapanyagok iránti kereslet növekedése, másrészt pedig az, hogy ha az élelmiszerárak nőnek, és élelmiszert termelni gazdaságosabb, mint biomassza-energia alapanyagot, akkor a termelők az előbbire válthatnak – azaz magas élelmiszerárak mellett a termelők ellenérdekeltek lesznek az olcsó biomassza-alapanyag termelésében. Nincsen tehát garancia arra, hogy ez az energiaforrás hosszabb távon olcsó marad, sőt, ennek ellenkezője valószínűsíthető. Ráadásul a primer biomsszaenergia-alapanyagok termelése feltehetően a mezőgazdasági nagybirtokok további koncentrálódását eredményezi (lévén szó iparszerű mezőgazdasági tevékenységről), talajzsaroló és csökkenti a biológiai sokféleséget. Azaz, bár a konkrétumokról nagyon keveset tudunk, mivel nem adtok semmilyen elemzéshez hozzáférést, valószínűsíthető, hogy az általatok tervezett beruházás nem zöld, sőt, környezet- és emberellenes! (Különösen, hogy a jelenleg használt földgáznak mindösszesen 17%-át váltaná ki, azaz azt továbbra is nagy volumenben használni kellene.)

A beruházás azért is környezetpusztító – és ez már nem csak vélelem, mint az előző kritika, hanem titkolózásotok ellenére is tényként kezelhető –, mert használati melegvízként Szeged termálvízkincsét használná, majd azt visszasajtolás nélkül a környezetbe engedné, ezzel azt veszélyeztetve, hogy feléljük Szeged termálvíz-bázisát.

Végül fontos még hangsúlyozni: van alternatíva. A szakértők egyetértenek abban, hogy Szegedet adottságai tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy a távfűtést – de legalábbis annak jelentős hányadát – hosszú távon is környezetkímélő, fenntartható módon termálvíz felhasználásával és visszasajtolásával oldja meg.

Összességében tehát Ti egy jól körülhatárolható oligarchacsoport érdekét szolgáló, valószínűsíthetően környezet- és társadalomellenes beruházást akartok keresztülverni a közgyűlésen, rákényszeríteni Szegedre. Mindezt titokban, esélyt sem adva a szegedi közvéleménynek, de még a politikai döntéshozók jó részének sem a minimális szintű tájékozódásra. Ez az, amit csináltok, és ez az, amiért később minden egyes képviselőnek, aki ezt az ámokfutást megszavazza, vállalnia kell a felelősséget – olvasható a Málovics György jegyezte közleményben.

Default thumbnail
Előző sztori

Könyvtári délutánok a kígyó évében: Kína

Default thumbnail
Következő sztori

Kisebb károkat okozott az éjszakai földmozgás

Legutóbbi hasonló cikkek