Kultúra

Liszt a Liszttől: ifjú tehetségek koncertje Vásárhelyen

Liszt a Liszttől: ifjú tehetségek koncertje Vásárhelyen

2013. április 19., péntek
Liszt a Liszttől: ifjú tehetségek koncertje Vásárhelyen
Gyöngyosi_Ivett_t

A jövő komolyzenei "sztárjai", a zeneakadémia fiatal muzsikusai adnak egyedülálló koncertet Hódmezővásárhelyen április 21-én, vasárnap este hat órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az est szólistája, Gyöngyösi Ivett zongoraművész lesz, aki a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekarával kiegészülve Liszt- és Brahms-művekből összeállított programot ad elő Gál Tamás vezényletével.

"A technika a lélekből szülessen, ne a mechanikából." - olvasható mottóként a Zeneakadémia honlapján Liszt Ferenc Lina Ramannak írt intése. Az akadémia névadójának gondolata jegyében zajlik Magyarország legtehetségesebb zeneművészeti hallgatóinak képzése, akik "szárnypróbálgatását" először a vásárhelyi közönség élvezheti a fővároson kívül. A Zeneakadémia tavaly őszi újranyitása óta koncertszervező intézményként is keresi a találkozást Magyarország jelentős városainak fiatal tehetségekre fogékony, műpártoló közönségével. A hódmezővásárhelyi koncerten Liszt Angelus vonószenekari változatát és Esz-dúr zongoraversenyét, valamint Brahms II. szimfóniáját hallhatják az érdeklődők. Az esten fellép az utóbbi évek legnagyobb magyar zongoratehetsége,

Gyöngyösi Ivett

, aki hétéves korában kezdett el zongorázni szülővárosában, Vásárosnaményben. 11 évesen felvették a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Képzőjébe, majd 2011-ben a zongora tanszakra. Számos zongoraverseny győztese: tíz évesen első díjat nyert az Országos Ferenczy György Zongoraversenyen Budapesten,valamint két alkalommal nyerte el az első díjat és a fődíjat a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen. 16 évesen a bécsi Cziffra György Nemzetközi Zongoraversenyen Cziffra Nagydíjjal jutalmazták a legfiatalabb résztvevőként. 2010-ben első díjat nyert a rangos Krainev Nemzetközi Zongoraversenyen, Harkovban, első díjas lett a Lions Nemzetközi Zongoraversenyen, Európa Kulturális Fővárosában és elnyerte a Steinway & Sons 'Young Steinway Artist' kitüntető címét Hamburgban. 18 évesen az EuroRado 'New Talent' Nemzetközi Zenei Versenyének győztese és UNESCO-különdíjasa lett 40 ország művészei közül. Játszott már a Zeneakadémia Nagytermében, a bécsi Musikvereinban és a Művészetek Palotájában is. Vásáry Tamással több alkalommal eljátszotta Chopin e-moll zongoraversenyét és Schubert négykezes műveit, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Paul Badura-Skoda, Matan Porat, Emil Naumov, Keveházi Gyöngyi, Esztó Zsuzsa, Jandó Jenő, Bogányi Gergely és Kocsis Zoltán, akik mindannyian elismerték különleges tehetségét. 2012-ben zenei Junior Prima díjat kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.