Írjon nekünk

Egyetem

Kihirdették a szegedi egyetem új Kiválósági listáját + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

tehetsegpont15_gsKözel 150 ösztöndíjat osztott ki az SZTE Tehetségpont csütörtökön, a tehetséggondozó szervezet a jó tanulmányi eredményekkel rendelkező és kiemelkedő szakmai munkát végző hallgatók tevékenységét ismerte el.

25 arany-, 37 ezüst- és 74 bronzfokozatú tehetség az idei mérleg a több száz pályázóból. A Kiválósági lista pályázat keretében a jó képességű, jó tanulmányi eredményekkel rendelkező hallgatók teljesítményük alapján arany-, ezüst-, illetve bronzfokozatot szerezhettek, külön értékelték a graduális, illetve a doktori képzést, a művész és sport kategóriákban nevezetteket. A fokozatokhoz megfelelő mértékű Talent-ösztöndíj is társul.

A Tehetségpont az aranyfokozatúak közül a legtöbb pontszámot elért hallgatót idén is külön címmel jutalmazta, a graduális képzés abszolút győztese Mátyus Ákos, elsőéves közgazdálkodás és közpolitika mesterszakos hallgató, aki az Év Tehetsége címet érdemelte ki. Csendes Zita, a Kémia Doktori Iskola PhD-hallgatója pedig az Év Doktorandusza lett.

A Tehetségpont arra törekszik, hogy a távolabbi jövőben a végzősök a Kiválósági listán elfoglalt helyük alapján előnyt élvezzenek a munkaerőpiacon.

Badó Attila, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, az SZTE Tehetségpont vezetője portálunknak úgy fogalmazott, az idei trend csökkenő állami, egyetemi, ugyanakkor növekvő vállalati, alapítványi támogatást mutat. Megtudtuk, a mezőny a tavalyihoz hasonlóan erős volt, és a pontozásban történt változások csak látszólag szűkítették a legtehetségesebbek körét, hiszen kevesebben szereztek aranyfokozatot a különböző kategóriákban. A pályázók között sokan voltak olyanok, akik már korábban valamilyen fokozatot szereztek, és olyanok is, akik az idén előre tudtak lépni.

Rácz Béla általános rektorhelyettes az esemény előtti sajótájékoztatón elmondta, bár a felsőoktatás mostanában inkább komor képet sugároz, a nagyszámú ösztöndíjas pozitív visszajelzés az oktatóknak, hiszen munkájuk értelmét látják benne. Solymos László alpolgármester, az ösztöndíjakhoz szintén hozzájáruló önkormányzat nevében a város és az egyetem együttműködését méltatta, mely szavai szerint a Szegedi Tehetséggondozó Tanáccsal és az SZTE Tehetségponttal való közös munkában teljesedett ki.

Díjeső

tehetsegpont06_gs

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács az oktatók tehetséggondozási tevékenységének elismeréséül alapította a Pro Talentis Díjat, melyet idén Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Pap Gyula, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Sztochasztika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára vehetett át. A Tehetségpont az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központtal hirdette meg Esélyegyenlőségi Talent Pályázatatát a roma, szociálisan hátrányos helyzetű, illetve speciális képzési igényű hallgatóknak. Az SZTE Doktori Intézettel együttműködve pedig SZTE Talent Publikációs támogatást is kiosztottak. Az egyetemi sajtó kettős jubileuma, valamint a húszéves kommunikáció szakos képzés apropóján az SZTE Médiacentrum és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is alapított egy tehetséges kommunikáció szakos hallgató támogatására. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged támogatásával két hallgató Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjban részesült. A csütörtöki ünnepségen köszöntötték a Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi díjakban részesült hallgatóit is. Támogatónak jelentkeztek vállalatok is, amelyek többnyire saját profiljuknak megfelelő (például mérnök- vagy gyógyszerész-) hallgatókat patronálnak ösztöndíjjal. Idén az SZTE–Printker Vállalati Ösztöndíjat, Pro Talentis Sole Mizo Talent Ösztöndíjat, SZTE–Egis Vállalati Ösztöndíjat és Pro Talentis Contitech Ösztöndíjat osztották ki.

Tovább olvasom

Egyetem

Együttműködik az SZTE és a Szegedi Keresztény Roma Kollégium

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A megállapodást december 12-én, csütörtökön szentesítik a Katolikus Házban.

Tovább olvasom

Egyetem

A Zika-láz terjedését modellezték szegedi matematikusok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Cikkük a rangos Scientific Reportsban jelent meg.

Tovább olvasom

Egyetem

Ipari kihívásokra adtak választ az SZTE hallgatói

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Demola Demo Day elnevezésű eseményen mutatták be a különböző ipari kihívásokra adott innovatív megoldásaikat a programban részt vevő SZTE-s hallgatók. A 4 csapat 8 héten át dolgozott két ipari esettanulmányon, amelyet a program zárásaként az SZTE központi épület dísztermében mutattak be az ipari partnereknek.

Tovább olvasom

Aktuál