Jégkorong: Ladányi Balázs a kiszurkolt győzelemről, edzenek a sérültek is

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

magyarjegkorongvalogatott02_mti_fiLadányi Balázs szerint javarészt szurkolóinak köszönheti a magyar jégkorong-válogatott, hogy szerda este 2-1-re legyőzte az előzetesen sokkal esélyesebbnek ítélt kazah csapatot a budapesti divízió I/A-s világbajnokságon.

A szezon közben Fehérvárról az olaszországi Bolzanóba igazolt csatár csütörtök reggel az MTI-nek elmondta: a csapat egyszerűen nem tudott “leülni” a dél-koreaiaktól elszenvedett hétfői fájó vereség után.

“A keddi edzés volt a vízválasztó. Kimentünk a jégre, nulla hangulat, minden csendes. Egyszer csak bejön 200-250 szurkoló, mintha meccs lenne, és egy csapásra minden megváltozott” – mesélte Ladányi. “Szurkolóink belehajszoltak minket az őrületbe, és ennek is köszönhető, hogy nyertünk a kazahok ellen.”

A magyar válogatott ezt megelőzően ötször találkozott a tavaly még a világ legjobbjai között szerepelt kazah csapattal, de szerda estig mindig kikapott tőle. Most megtört a jég, és még a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapjának nyitóanyaga is azzal a címmel kezdődik, hogy “Magyarország írja a történelmet”.

Csütörtökön szünnap lesz, a csapat a megszokott esti időpont helyett 13 órakor edz majd. Pénteken pedig következhet az eddig százszázalékos olasz gárda.

Amennyiben a magyarok alapjátékidőben, azaz három pontot érően nyernek, akkor a 2008-as “szapporói csodához” hasonlóan feljutnak a világ legjobb 16 csapatát tömörítő elitbe, amelynek jövőre Minszkben lesz a világbajnoksága. Ha a házigazda hosszabbításban győz – ezért két pont jár -, akkor (feltételezve, hogy a kazahok legyőzik Dél-Korea csapatát) az utolsó, szombati forduló dönt a két feljutóról.

Pénteki magyar vereség esetén az olaszok a záró kör eredményeitől független feljutnak, míg Ladányiék a feljutást veszélybe sodró helyzetbe kerülnek.

Az olaszokkal eddig 31-szer találkoztak a magyarok, 9-szer nyertek, 15-ször kikaptak, 7-szer döntetlen született, a 100 lőtt gól mellett 135 kapott áll a statisztikában. A legutóbbi két összecsapást az olaszok nyerték hosszabbításban. Különösen az előbbi volt fájó, mert 2011. április 23-án, az ugyancsak a Papp László Arénában rendezett divízió I-es torna “döntőjében” történt, így a vendégek jutottak fel a legjobbak közé.

Három fordulót követően a pontlistán Vas Márton a második (1 gól, 4 gólpassz), Sikorcin Ladislav pedig az ötödik (2+2). Előbbi a gólpasszt adók között éllovas, utóbbi pedig a góllövőlistán holtversenyben negyedik, míg korongelhozatalban ötödik. A kiállításpercekben Benk András vezet (8 perc).

A közel egy év kihagyás után ismét parádézó Szuper Levente két mérkőzése alatt 60 lövésből 57-et védett – szerdán 40-ből 39-et -, ez 95 százalékos teljesítmény, amivel a harmadik a kapusok rangsorában.

A sérültek is edzettek

magyarkazahjegkorong_02_mti_fi

A kisebb sérüléssel bajlódó Szuper és Magosi Bálint is teljes értékű munkát végzett a divízió I-es világbajnokságon szereplő magyar jégkorong-válogatott csütörtöki edzésén a Papp László Arénában, egy nappal a kazahok elleni történelmi siker után, és egy nappal az olaszok elleni sorsdöntő mérkőzés előtt.

Az egy év kihagyás után a kapuban régi formáját idéző Szuper és a hajrában gyors egymás után három kőkemény lövést blokkoló Magosi az MTI-nek arról számoltak be: zúzódásaik nem olyan súlyosak, hogy ne vehetnének részt a csütörtöki 50 perces átmozgatáson. “Az egyik lövés pont a térdem mellett találta el az izmot, kellemetlen, de sokat jegeljük, így aztán kibírható. Semmi vész, ez hozzátartozik a hokihoz” – jegyezte meg a tréninget követően Szuper, bal térdén hatalmas kötéssel.

A szerdai 2-1-es győzelemmel kapcsolatban megjegyezte: a találkozó előtt elhatározta, hogy a britek elleni mérkőzéshez képest agresszívebben fog védeni, messzebbre kijön majd a kapujából. “Minden társam úgy volt vele: ide nekünk a kazahokat! Ha jobbak nálunk, mutassák meg, de dolgozzanak meg a győzelmükért. A szurkolóink is rengeteget segítettek, és bizony szerencsénk is volt” – mondta Szuper, aki 40 lövésből 39-et megfogott.

A csatár Magosi a meccs zárószakaszában olyan hősiesen védekezett, hogy három kazah kísérletnél is testével fogta fel a korongot, az egyik lövés a vádliján találta el, amely csúnyán bevérzett. “Egy kicsit érzékenyebb a kelleténél, de ezt a pár napot kibírom, majd a vb után ráérek gyógyítgatni” – jegyezte meg.

Abban mindketten egyetértettek, hogy nem szabad “elszállni” a szerdai sikertől, mert pénteken a hasonlóan erős olaszok lesznek az ellenfelek. “Fejben megint ott kell lennünk, nem szabad hibázni. Fontos lesz, hogy már az elejétől higgyünk magunkban, és hajtsunk, ne adjunk nekik teret, mint ahogy a kazahoknak sem adtunk. Elismerem, nem volt szép hoki, amit játszottunk, de ilyen nagy csapatok ellen így van esélyünk” – fogalmazott Szuper.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: végig hitt a csapatban, hiszen tudta, mennyi munka van már a játékosok mögött. “A felkészülés jól sikerült, csak sajnos a dél-koreaiak ellen nem tartottuk magunkat a megbeszélt taktikához, és ezen a szinten ezt könyörtelenül kihasználja az ellenfél. A kazahok ellen szinte minden sikerült, főleg a védekezés volt remek, és nem is maradt el a győzelem. Hasonlóan kiváló odaadás kell pénteken az olaszok ellen is” – nyilatkozta a kanadai szakvezető.

Amennyiben a magyarok pénteken alapjátékidőben, három pontot érően nyernek, akkor 2008-hoz hasonlóan feljutnak a világ legjobbjai közé. Ha viszont az olaszok diadalmaskodnak, ők kerülnek fel biztosan, és a másik feljutó helyért a magyar és a kazah gárda harcol tovább.

Az állás a 4. forduló előtt:
1. Olaszország 9 pont
2. Magyarország 7
3. Kazahsztán 6
4. Japán 3
5. Koreai Köztársaság 2
6. Nagy-Britannia 0
Az első két helyezett feljut a világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B osztályba.

A további program:
péntek, 4. forduló:

Kazahsztán – Koreai Köztársaság 12.30
Japán – Nagy-Britannia 16.00
Olaszország – Magyarország 19.30

szombat, 5. forduló:
Nagy-Britannia – Koreai Köztársaság 12.30
Olaszország – Kazahsztán 16.00
Magyarország – Japán 19.30

Előző sztori

Ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a VM a sertéságazatban

Következő sztori

Koszovó miatt támadtak a szerb ultrák? (FRISSÍTVE!)