Közélet

Faültetéssel emlékezett a holokausztra a DK Szegeden

Faültetéssel emlékezett a holokausztra a DK Szegeden

2013. április 16., kedd
Faültetéssel emlékezett a holokausztra a DK Szegeden
holokauszt_faultetes_dk

A magyar zsidóság elpusztítása mindannyiunk élettörténetének a része – hangzott el a Demokratikus Koalíció Roosevelt téri megemlékezésén.

A magyarországi holokauszt áldozatainak emlékére fát ültetett a Roosevelt téren a Demokratikus Koalíció. A párt szerint az emlékezés és emlékeztetés mindannyiunk kötelessége. Magyarországon azért április 16-án emlékeznek, mert hazánk akkori területén 1944-ben ekkor állították fel az első gettót Kárpátalján, s ekkor kezdődött meg a zsidóság gettósítása, később deportálásuk. Mindössze négyéves volt

Salamon István

a gettósítás idején, s úgy hozta a sors, hogy nagyszüleivel egy gettóba került – emlékezett vissza a Szegedi Zsidó Hitközség alelnöke. Édesapját 1942-ben vitték el munkaszolgálatra, s mint oly sokan, ő sem tért vissza sosem az orosz hómezőkről. „Mindig visszagondolok arra, mi lehetett volna ez az ország, ha nem veszíti el 4-500 ezer állampolgárát. Gondoljunk csak Szegedre, az árvíz elmosta a várost, és tessék végignézni a palotás beépítést, nehéz olyan házat mutatni, amit nem zsidók építettek fel” – fogalmazott Salamon István. Szerinte az egyik legfontosabb feladat tartja, hogy nevesítsék az áldozatokat, hogy ne pusztán egy statisztikai számsor legyen az a több százezer ember, akit elveszített ez a haza. A magyar zsidóság elpusztítása mindannyiunk élettörténetének a része

Niedermüller Péter

szerint. A Demokratikus Koalíció alelnöke beszédében hangsúlyozta, szembe kell néznünk a múlttal, és tudomásul kell venni, hogy az akkori események nem mások tragédiája, nem mások szégyene, hanem a miénk. A megemlékezés résztvevői egy-egy kavicsot helyeztek el az emlékfa tövénél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.