Faültetéssel emlékezett a holokausztra a DK Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

holokauszt_faultetes_dkA magyar zsidóság elpusztítása mindannyiunk élettörténetének a része – hangzott el a Demokratikus Koalíció Roosevelt téri megemlékezésén.

A magyarországi holokauszt áldozatainak emlékére fát ültetett a Roosevelt téren a Demokratikus Koalíció. A párt szerint az emlékezés és emlékeztetés mindannyiunk kötelessége. Magyarországon azért április 16-án emlékeznek, mert hazánk akkori területén 1944-ben ekkor állították fel az első gettót Kárpátalján, s ekkor kezdődött meg a zsidóság gettósítása, később deportálásuk.

Mindössze négyéves volt Salamon István a gettósítás idején, s úgy hozta a sors, hogy nagyszüleivel egy gettóba került – emlékezett vissza a Szegedi Zsidó Hitközség alelnöke. Édesapját 1942-ben vitték el munkaszolgálatra, s mint oly sokan, ő sem tért vissza sosem az orosz hómezőkről. „Mindig visszagondolok arra, mi lehetett volna ez az ország, ha nem veszíti el 4-500 ezer állampolgárát. Gondoljunk csak Szegedre, az árvíz elmosta a várost, és tessék végignézni a palotás beépítést, nehéz olyan házat mutatni, amit nem zsidók építettek fel” – fogalmazott Salamon István. Szerinte az egyik legfontosabb feladat tartja, hogy nevesítsék az áldozatokat, hogy ne pusztán egy statisztikai számsor legyen az a több százezer ember, akit elveszített ez a haza.

A magyar zsidóság elpusztítása mindannyiunk élettörténetének a része Niedermüller Péter szerint. A Demokratikus Koalíció alelnöke beszédében hangsúlyozta, szembe kell néznünk a múlttal, és tudomásul kell venni, hogy az akkori események nem mások tragédiája, nem mások szégyene, hanem a miénk.

A megemlékezés résztvevői egy-egy kavicsot helyeztek el az emlékfa tövénél.

Default thumbnail
Előző sztori

Csökkent a belvizes területek nagysága

Következő sztori

Fidesz: a nyugdíjak ügyében a baloldalnak kell elszámolnia!

Legutóbbi hasonló cikkek