Közélet

Bostoni tragédia – helyiek lehetnek a tettesek? (FRISSÍTVE) + VIDEÓK

Bostoni tragédia – helyiek lehetnek a tettesek? (FRISSÍTVE) + VIDEÓK

2013. április 16., kedd
Bostoni tragédia – helyiek lehetnek a tettesek? (FRISSÍTVE) + VIDEÓK
bostoni_robbantas

Szinte lehetetlen kivédeni egy ilyen támadást – jelentette ki a bostoni maratonon történt robbantásról Német Ferenc, az SZVMSZK elnöke.

Legalább hárman életüket vesztették, köztük egy nyolcéves gyermek Bostonban hétfőn, ahol két, szinte azonos idejű robbanás történt a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. A városban további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak a Magyar Távirati Iroda közleménye szerint. A CNN kórházi forrásokra hivatkozva 134 sebesültről számolt be. Közülük legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A sebesültek közül legalább nyolcan gyerekek. Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják. http://www.youtube.com/watch?v=046MuD1pYJg

Áder János nyilatkozatban ítélte el a történteket

Áder János köztársasági elnök határozottan elítéli a Boston Marathon versenyzői és nézői ellen elkövetett robbantásokat – az államfő erről szóló nyilatkozatát Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója juttatta el kedden az MTI-nek. „Egy futóverseny békés résztvevői elleni gyalázatos támadásra nincs, és nem is lehet elfogadható magyarázat” – fogalmazott az államfő. A köztársasági elnök együttérzését fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek.

Külügyminisztérium: „gyalázatos tett”

A Külügyminisztérium fájdalommal értesült a bostoni robbantásokról, a népszerű futóverseny résztvevői és nézői ellen elkövetett "gyalázatos tettre" nincs és nem is lehet elfogadható magyarázat – közölte a tárca kedden. Kiemelték: együttérzésüket fejezik ki az elhunytak hozzátartozóinak, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánnak. Hangsúlyozták, a robbantás körülményei alapján elképzelhető, hogy a bostoni futóversenyt terrortámadás érte. Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, és az Egyesült Államok szövetségeseként továbbra is elkötelezett a terrorizmus elleni harc folytatása mellett – olvasható a közleményben.

Családi tragédia

Családi tragédiát okozott a bostoni kettős bombamerénylet: az egyik áldozatnak, egy nyolcéves kisfiúnak az édesanyja és húga is súlyosan megsebesült – közölték kedden amerikai médiaforrások.

Martin Richard

a közönség első sorában állt, hogy láthassa, amint apja célba ér a maratoni futóversenyen. A kisfiú hatéves húgának amputálni kellett az egyik lábát. Az anya a fején sebesült meg, rajta agyműtétet hajtottak végre, és jelenleg is válságos az állapota. A Richard család harmadik gyermeke, aki szintén nézője volt a bostoni maratonnak, nem sérült meg. Az apa a massachusettsi Dorchester önkormányzatának egyik vezetője, az anya a helyi iskola alkalmazottja. A merénylet következtében a kedd délelőtti hivatalos tájékoztatás szerint hárman vesztették életüket és 176-an szenvedtek sérüléseket. 17 sebesült állapota továbbra is válságos. A bostoni rendőrfőnök keddi tájékoztatása szerint a merénylettel kapcsolatban eddig senkit sem tartóztattak le. A CBS News értesülése szerint ugyanakkor a rendőrség őrizetet rendelt ki egy bostoni kórházban égési sérülésekkel ápolt szaúdi állampolgár mellé. A férfit, akit az FBI is kihallgatott, nem gyanúsították meg. Az illetőt egy polgári személy fogta el, amikor menekülni próbált a robbantások helyszínéről. A szaúdi a CBS szerint tagadja, hogy köze lenne a merénylethez és együttműködik a hatóságokkal. Az Egyesült Államokban diákvízummal tartózkodó férfi Boston egyik elővárosában található lakását a massachusettsi rendőrség még hétfőn átkutatta. A nyomozók szemtanúk szerint több papír- és műanyagzacskót, valamint egy zsákot is magukkal vittek az épületből.

A szegedi szakértő szerint helyi tettes lehetett

„Egy ilyen helyzetet, amikor az utcán a nézők közé kukákba helyezik el a robbanóanyagot, szinte lehetetlen kivédeni” – jelentette ki

Német Ferenc

. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnöke megjegyezte, egy több városon átívelő maratonról nem lehet kitiltani a nézőket, maximum a cél környékét lehet fokozottan ellenőrizni és biztosítani. A szegedi szakember emlékeztetett, a londoni olimpián nem történt hasonló eset, nagyon komoly rendszert építettek ki, s az úgynevezett "Acélgyűrű" kamerarendszer az utcán elhagyott csomagokat is jelzi. A bostoni robbantássorozat kapcsán portálunknak elmondta, biztos benne, hogy helybéli a felelőse a tragédiának. „Ha egy szélsőséges szervezet robbantott volna, akkor már rég büszkén magukra vállalták volna a cselekményt” – közölte. Szerencsére nem mindegyik kukába rejtett bomba robbant fel, és Német Ferenc azt is valószínűsíti, hogy hamar megtalálják a tettest vagy tetteseket. „A környéken rengeteg térfigyelő kamera van, az adatelemzésből már tudható, hogy csapágygolyókkal töltötték meg a robbanószerkezetet és telefonnal indították el a bombákat, vagyis rengeteg dolog van, amiből visszafejthető az elkövető személye” – magyarázta. Az elkövető ráadásul mindenképp nagy médiavisszhangot akart kiváltani, nem véletlenül helyezte a cél közelébe a robbanóanyagot, hiszen így számtalan fotós és kamera rögzítette az eseményt, sőt élőben is láthatták a tévénézők. Német Ferenc portálunknak elmondta, egy ilyen cselekmény mindenképp komoly szigorításokat von magával, hiszen minden terrorcselekmény átalakítja a világ biztonságát. „Emlékezzünk, volt Amerikában egy robbantás, melynek az egyik következménye az lett, hogy az országba csak úgy lehet beutazni, hogy mindenkit felvesznek egy adatbázisba, például ujjlenyomatot vesznek az országba belépőktől.” „Általában a tragédiák, a baj ösztönzi nagyobb lépésre az érintetteket a biztonság területén, holott ha minden szabályt betartanának a szervezők és a biztonsági cégek a beengedés, ellenőrzések során, akkor a renitens személyek nagy hatékonysággal kiszűrhetők” – jelentette ki egy

konferencián

Német Ferenc, ahol a sportesemények biztonságáról is szó esett.

Obama: felelősségre vonják a tetteseket

„Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát" - hangsúlyozta hétfőn

Barack Obama

. Az amerikai elnök az országos amerikai televíziós hálózatok által élőben közvetített, háromperces beszéde folyamán mindvégig kerülte a „terrortámadás” kifejezés használatát és azt hangoztatta, hogy a tények maradéktalan ismerete nélkül nem kell elkapkodni a következtetések levonását. A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt, de az első jelentésekkel ellentétben még senkit sem vettek őrizetbe. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

Bencsik Zita

, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig a külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő – két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos – indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

Több országban fokozták készültséget

Franciaország teljes szolidaritásáról biztosította kedden

Francois Hollande

államfő az amerikai népet és hatóságokat a halálos áldozatokkal járó bostoni pokolgépes merénylet kapcsán.

Manuel Valls

belügyminiszter pedig azonnali hatállyal elrendelte a terrorkészültség jegyében járőröző rendőri egységek megerősítését. Franciaországban már januártól „megerősített, piros színű” terrorkészültség van érvényben, amióta a francia hadsereg a mali kormány kérésére feltartóztatta az afrikai országban dél felé nyomuló iszlamista erőket. Ennek keretében fegyveres terrorelhárítók védik a fontosabb középületeket, járőröznek a tömegközlekedési járműveken, a repülőtereken és a pályaudvarokon. Az ő megerősítésüket rendelte el a belügyminiszter, de a legmagasabb szintű, vörös színű készültséget nem léptette életbe. http://www.youtube.com/watch?v=JVU7rQ6wUcE A vasárnapi londoni maratoni futóverseny biztonsági előkészületeit is felülvizsgálják – számolt be az MTI.

Nick Bitel

, a versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója közölte, hogy a vasárnapi londoni maratoni verseny biztonsági terveit a szervezőcég a Scotland Yarddal közösen dolgozta ki, és a London Marathon a bostoni robbanások hírére azonnal kapcsolatba lépett a londoni rendőrséggel.

A hvg.hu Nagyítás fotógalériája a bostoni maratonról!

A

Facebookon

közösséget is létrehoztak, ahol szintén a tragédia helyszínén készült képeket osztják meg. Ahogy írják, egy like egy imát, míg egy megosztás öt imát ér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.