Írjon nekünk

Közélet

Biomassza-beruházás – az SZVE szerint nem hoz költségcsökkenést

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

OLYMPUS DIGITAL CAMERATovábbra sincsenek érdemi információk a tervezett szegedi biomassza-erőműről, csak az látszik, hogy a melegvíz nem lesz olcsóbb – jelentette ki sajtótájékoztatóján Nagy Sándor.

„A SZENERGOTT Kft. továbbra sem adta át a megvalósíthatósági tanulmányt a biomassza-erőműhöz és a termálvizes beruházáshoz, noha ez rendelkezésre kell hogy álljon a beadott pályázatukhoz” – szögezte le Nagy Sándor. A Szabad Város Egyesület elnöke az érintett rókusi városrészben, a Csáky és Nyitrai utcák kereszteződésében tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, az önkormányzathoz eljuttatott dokumentumból nem látszanak a beruházás környezeti hatásai, illetve az sem derül ki, hogy csökkenne-e a hődíj a projekt révén.

Megjegyezte, a leadott termálvizes anyagból viszont az derül ki, hogy nem csökkenne a lakosok terhe, mert a SZENERGOTT ugyanannyiért adná a meleg vizet a hőszolgáltatónak, mint amennyiért most adják. „Pont azok a hivatkozás alapok, hogy a beruházás környezetbarát, és a lakók szempontjából anyagi haszonnal járna, ám az önkormányzathoz benyújtott anyag nem támasztja ezeket alá” – jelentette ki Nagy Sándor. Az SZVE elnöke megjegyezte, Szeged jelenlegi építési szabályzata eleve nem teszi lehetővé egy ilyen üzem telepítését az SZKT telephelyére. Ennek megváltoztatása legalább másfél év.

Ebben a formában nagyon nehéz lesz ezt a beruházást megvalósítani – jegyezte meg Szilágyi László országgyűlési képviselő, aki a Párbeszéd Magyarországért képviseletében vett részt a sajtótájékoztatón. Úgy látja, rendkívül „zavaros” hátterű a projektcég, és az önkormányzat törvényességi észrevételeinek sora is jelzi, hogy rengeteg tisztázni való kérdés van.

„Az nagyon pozitív, hogy helyi erőforrásokat használunk, s kiváltjuk vele a fosszilis tüzelőanyagokat. Önmagában nagyon jó dolog, hogy megújuló energiaforrásokat próbálunk használni, de rengeteg aggályt felvet. Ha úgy veszünk ki nagy mennyiségű termálvizet a vízadó rétegekből, hogy azt nem sajtoljuk vissza, ez egyáltalán nem fenntartható gondolat” – részletezte. Hozzátette, ha nem sajtolják vissza a vizet, az azzal is fenyegethet, hogy kimerül a vízkincs vagy megváltozik a felszín alatti vizek mozgása. Problémásnak nevezte, hogy termálvízből „állítanák elő” a használati meleg vizet, amire már volt kísérlet Szegeden, de megbukott, mert sárga és büdös víz folyt a csapokból. „Egyáltalán nem látható, hogy fenntartható-e ez a tervezett beruházás, amivel könnyen tönkre lehet tenni a vízadó rétegeket” – szögezte le.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tervezett biomassza erőművel kapcsolatban is kérdéseket fogalmazott meg a politikus. Szilágyi László szerint nem mindegy, milyen messziről szállítanák az alapanyagokat az erőműhöz, hiszen a szállítási költségek gyakorlatilag elvihetik a hasznot, és azt is figyelembe kell venni, hogy nem vesznek-e el területeket az élelmiszer-előállítás elől. Az emisszió, vagyis a levegőterhelés sem ismert, nem tudható, milyen távolságra lennének például a kémények a lakóházakból. Az az egy biztos, hogy jelentősen megnő a porkibocsátás. „Mérhetetlenül cinikus, hogy nem adják oda a döntéshozóknak sem a környezetvédelmi, sem a hatástanulmányt, se a költség-haszon elemzéseket. Gyakorlatilag úgy próbálják a várost beugrasztani ebbe a projektbe, hogy nem lehet tudni, milyen áron lehet majd a távhőt és a használati meleg vizet előállítani” – jelentette ki.

„Megrémültünk, amikor értesültünk a tervezett erőműről, ijesztővé teszi a közelsége” – mondta el Zóka-Dani Ildikó. A tervezett erőmű közelében élő nőnek először a növekvő légszennyezés jutott eszébe a beruházásról. Megjegyezte, több ezer ember él a környéken, ráadásul óvodák és iskolák is vannak, úgy saccolja, a sportpályáktól és a Rókusi Iskola mindössze 150 méterre tervezik az erőművet. Ráadásul minden szennyező anyagot az intézményekben bővelkedő területet felé fújná a szél. Ildikó elmondta, eleve működnek üzemek a környéken, melyek szintén terhelik a környezetet. „Akikkel beszéltem, mind azt kifogásolják, miért nem vonják be őket a döntésbe, hiszen egy szót sem tudnak a dologról. Miért nem kíváncsi a város a mi véleményünkre, érveinkre?” – tette fel a kérdést.

A pénteki rendkívüli közgyűlésen ismét napirendre kerül a biomassza erőmű tervezete, mellyel kapcsolatban sajtótájékoztatón fogalmazta meg aggályait a Szabad város Egyesület. Már az április 12-i közgyűlés előtt kifejezte nemtetszését a baloldal, s ahogy közgyűlési tudósításunkban is megírtuk, Botka László (MSZP) polgármester nem írta alá a közgyűlési határozatot, részben a megvalósíthatósági tanulmányt hiányolva.

Hírzóna

Szarmata település nyomait találták meg a régészek Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A próbafeltárás során fellelt tárgyakat Tornyai János Múzeumban mutatják majd be.

Tovább olvasom

Közélet

Bevette a Dugonics teret Szeged “ikonikus” hajléktalanja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Utcai szükséglet-kielégítés és koldulás után most egy kis szunyóka.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Szegedi Ítélőtábla is segíti a viharkárokat szenvedett jogi kart

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Helyet kínál fel oktatótermében, oktatásra is alkalmas alagsorában és a tárgyalótermekben az előadások megtartására.

Tovább olvasom

Aktuál