Bulvár

Az egészséges csokoládé létezik

Az egészséges csokoládé létezik

2013. április 21., vasárnap
Az egészséges csokoládé létezik
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyümölcslével lehet helyettesíteni a csokoládé zsírtartalmának akár felét is, jelentette be felfedezését egy brit vegyész az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján.

A HVG arról ír, hogy

Stefan Born

és társai egy ismert módszerrel kísérletezték ki a kalóriaszegényebb édességet. Az eredményt a több mint százéves Pickering-eljárással érték el, amelyet tejhomogenizáláshoz és szénsavas üdítőitalok gyártásához is használnak, hogy ne csapódjon ki bennük az egynemű anyagok, például a tejben a zsír. A Warwicki Egyetem tudósai kovaszemcsék és egy kitinszármazék keverékének hozzáadásával érték el, hogy a gyümölcslé finom, porlasztott elemei megtapadjanak a csokoládé zsíros összetevőiben, azaz a kakaóvajban és a tejzsírban. A csoport alma-, narancs- és vörösáfonya-levet dolgozott így be a csokiba, aminek az íze a gyümölcsös csokikészítményekre emlékeztet. Azt írják, a módszer segítségével az ét-, a tej- és a fehér csokit egyaránt egészségesebbé lehet tenni. Az egyik összetevőt, a kitozánt gyakran rákok páncéljából nyerik, ami rossz hír a vegetáriánusoknak, igaz gombákban is megtalálható. Forrás: hvg.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.