//

Az egészséges csokoládé létezik

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGyümölcslével lehet helyettesíteni a csokoládé zsírtartalmának akár felét is, jelentette be felfedezését egy brit vegyész az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján.

A HVG arról ír, hogy Stefan Born és társai egy ismert módszerrel kísérletezték ki a kalóriaszegényebb édességet. Az eredményt a több mint százéves Pickering-eljárással érték el, amelyet tejhomogenizáláshoz és szénsavas üdítőitalok gyártásához is használnak, hogy ne csapódjon ki bennük az egynemű anyagok, például a tejben a zsír. A Warwicki Egyetem tudósai kovaszemcsék és egy kitinszármazék keverékének hozzáadásával érték el, hogy a gyümölcslé finom, porlasztott elemei megtapadjanak a csokoládé zsíros összetevőiben, azaz a kakaóvajban és a tejzsírban.

A csoport alma-, narancs- és vörösáfonya-levet dolgozott így be a csokiba, aminek az íze a gyümölcsös csokikészítményekre emlékeztet. Azt írják, a módszer segítségével az ét-, a tej- és a fehér csokit egyaránt egészségesebbé lehet tenni.

Az egyik összetevőt, a kitozánt gyakran rákok páncéljából nyerik, ami rossz hír a vegetáriánusoknak, igaz gombákban is megtalálható.

Forrás: hvg.hu

Default thumbnail
Előző sztori

Ma tartják az Élete menete felvonulását

Következő sztori

Állatcsempész elfogójáték, kutyás bemutató a vadasparkban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek