Bulvár

Az egészséges csokoládé létezik

Az egészséges csokoládé létezik

2013. április 19., péntek
Az egészséges csokoládé létezik
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyümölcslével lehet helyettesíteni a csokoládé zsírtartalmának akár felét is, jelentette be felfedezését egy brit vegyész az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján.

A

hvg.hu

arról ír, hogy

Stefan Born

és társai egy ismert módszerrel kísérletezték ki a kalóriaszegényebb édességet. Az eredményt a több mint százéves Pickering-eljárással érték el, amelyet tejhomogenizáláshoz és szénsavas üdítőitalok gyártásához is használnak, hogy ne csapódjon ki bennük az egynemű anyagok, például a tejben a zsír. A Warwicki Egyetem tudósai kovaszemcsék és egy kitinszármazék keverékének hozzáadásával érték el, hogy a gyümölcslé finom, porlasztott elemei megtapadjanak a csokoládé zsíros összetevőiben, azaz a kakaóvajban és a tejzsírban. A csoport alma-, narancs- és vörösáfonya-levet dolgozott így be a csokiba, aminek az íze a gyümölcsös csokikészítményekre emlékeztet. Azt írják, a módszer segítségével az ét-, a tej- és a fehér csokit egyaránt egészségesebbé lehet tenni. Az egyik összetevőt, a kitozánt gyakran rákok páncéljából nyerik, ami rossz hír a vegetáriánusoknak, igaz gombákban is megtalálható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.