/

Az egészséges csokoládé létezik

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGyümölcslével lehet helyettesíteni a csokoládé zsírtartalmának akár felét is, jelentette be felfedezését egy brit vegyész az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján.

A hvg.hu arról ír, hogy Stefan Born és társai egy ismert módszerrel kísérletezték ki a kalóriaszegényebb édességet. Az eredményt a több mint százéves Pickering-eljárással érték el, amelyet tejhomogenizáláshoz és szénsavas üdítőitalok gyártásához is használnak, hogy ne csapódjon ki bennük az egynemű anyagok, például a tejben a zsír. A Warwicki Egyetem tudósai kovaszemcsék és egy kitinszármazék keverékének hozzáadásával érték el, hogy a gyümölcslé finom, porlasztott elemei megtapadjanak a csokoládé zsíros összetevőiben, azaz a kakaóvajban és a tejzsírban.

A csoport alma-, narancs- és vörösáfonya-levet dolgozott így be a csokiba, aminek az íze a gyümölcsös csokikészítményekre emlékeztet. Azt írják, a módszer segítségével az ét-, a tej- és a fehér csokit egyaránt egészségesebbé lehet tenni.

Az egyik összetevőt, a kitozánt gyakran rákok páncéljából nyerik, ami rossz hír a vegetáriánusoknak, igaz gombákban is megtalálható.

Előző sztori

Őskőkori barlang a szegedi Móra-múzeumban + FOTÓK

Következő sztori

Révész Mihály Szegeden tudásválságról vizionált az iskolai férőhelyek miatt (FRISSÍTVE)

Legutóbbi hasonló cikkek