Közélet

Az alaptörvényhez kapcsolódó módosításokat tárgyal a Ház

Az alaptörvényhez kapcsolódó módosításokat tárgyal a Ház

2013. április 16., kedd
Az alaptörvényhez kapcsolódó módosításokat tárgyal a Ház

Az Országgyűlés mai ülésén az alaptörvény márciusban elfogadott negyedik módosításához kapcsolódó törvényváltoztatások tárgyalásába kezd.

Az ülésnap reggel 9 órakor, a holokauszt áldozataira történő emlékezéssel kezdődik. A parlamenti képviselők 2001-től minden év április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. A Ház ezt követően kezdheti tárgyalni az alaptörvény változtatásával összefüggő, csaknem húsz jogszabályt módosító kormányzati előterjesztést.

Navracsics Tibor

közigazgatási és igazságügyi miniszter indítványa alapján a legfőbb ügyész nem lesz jogosult ügyáthelyezésre. A tárcavezető kimondaná azt is, hogy az OBH elnöke akkor jelölhet ki másik bíróságot, ha az illetékes bíróságnak az országos átlagot meghaladó ügyteherrel kell megbirkóznia, emellett csak a sarkalatos törvényben előre meghatározott ügycsoportokban maradna lehetőség az eljáró bíróság kijelölésére. Navracsics Tibor javaslata kizárná az OBH elnökének újraválaszthatóságát, az alkotmánybírói kezdeményezésre történő normakontrollra pedig 30 napos határidőt szabna. A közigazgatási és igazságügyi tárca vezetői azt is kezdeményezik: a pártok ne csak a közszolgálati médiában hirdethessenek az európai parlamenti választás előtt. Ugyanakkor a kereskedelmi televíziók és rádiók nem kérhetnének pénzt a reklámok közzétételéért. Az ülésnap további részében terítékre kerül a statisztikai törvény módosítása, amely a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldiek szülését, illetve halálozását tenné felmérhetővé, valamint a Tobin-üggyel kapcsolatos kormányzati jelentésről is tárgyalnak a képviselők. Ez utóbbiban a kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy foglaljon állást Viviane Reding, az Európai Bizottság biztosának azon korábbi nyilatkozata ellen, amelyben a brüsszeli politikus megkérdőjelezte a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, és érthetőnek nevezte, hogy egy Magyarországon jogerősen elítélt bűnelkövetőt Írország nem ad át a magyar hatóságoknak a bírósági ítélet végrehajtása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.