Közélet

Állatcsempész elfogójáték, kutyás bemutató a vadasparkban + FOTÓK

Állatcsempész elfogójáték, kutyás bemutató a vadasparkban + FOTÓK

2013. április 21., vasárnap
Állatcsempész elfogójáték, kutyás bemutató a vadasparkban + FOTÓK
Vadaspark NAV_MJ 091

Csempészcigarettát és kábítószert felderítő kutyák bemutatója, gyanútlanul sétáló „állatcsempész” látványos lebuktatása és bilincsben történő elszállítása is része volt a vadaspark vasárnapi családi napjának.

A Föld napjához kapcsolódóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen szervezett „Bűnös állatkereskedelem” című játékos programszórakoztató formában igyekezett segíteni mindenkinek abban, ha egzotikus állatot, vagy belőle készült terméket szeretne beszerezni, azt hogyan tegye, és mire figyeljen! A végeken dolgozó vámosok nem csak jövedéki ellenőrzéseket végeznek, sokszor állatokkal kapcsolatos ügyekbe is keverednek. Ez a munka nyilván érdekesebbé teszi az életüket csakúgy, mint a vadasparkban dolgozókét. A Szegedi Vadaspark hónapról hónapra szembesül mindezen illegális tevékenységgel, ugyanis a határon elkobzott állatok sokszor hozzájuk kerülnek. Görög teknős utazótáskában, papagájok műanyagcsőben, farkasbunda dupla fenekű csomagtartóban – hihetetlen, de igaz esetek, amelyekkel a pénzügyőrök az országhatáron találkoznak. Annak ellenére történnek ilyen és hasonló esetek, hogy a törvény szigorúan bünteti azon állatok befogását, illetve kereskedelmét, amelyeket természetvédelmi jogszabályok védenek. A családi nap a vám- és pénzügyőrök munkájukat is be szeretné mutatni, hangsúlyozta

Veprik Róbert

, a vadaspark ügyvezető igazgatója.

A mindig érdekes állatok megtekintése mellett sok más izgalmas program is várta a kilátogató gyerekeket: volt állatsimogatás, arcfestés, különböző játékos feladatatok, ezenkívül ismertették a rajzverseny eredményeit. Sok gyermek készített nagyon sok szép rajzot, a bírálóbizottságnak nehéz dolga volt, így nem is nagyon tudtak rangsort felállítani. Három rajz került kiválasztásra: Csúri Zsuzsi 7 éves, Nagy Kornél Marcell 9 éves és Ocskó Lilla 7 éves ajándékcsomagot vett át Vepriktől és Kisstől, a pályázat többi részvevője pedig apró ajándéktárgyat kapott emlékbe.

Kábítószert és cigarettát kereső kutyák akcióban

Kiss Attila, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának parancsnokhelyettese elmondta, hagyományosan, több évre visszamenően, közösen a vadasparkkal rendezik meg a családi napot. Beszélt arról, hogyan kapcsolódik a Föld napjához a vámhatóság, a pénzügyőrök munkája. A látványos bemutató szemléltette azokat a felderítéseket, amelyeket védett állatok, be nem jelentett, engedély nélkül szállított állatok esetében végeznek a vám- és pénzügyőrök, akik a közúton, a határon minden nap ott vannak, s igyekeznek a legjobb tudásuk szerint elvégezni ezt a feladatot. A rendezvény leglátványosabb produkciója kétségkívül a csempészcigarettát és kábítószert felderítő kutyák bemutatója volt. Amint azt Némedi Varga Éva sajtóreferenstől megtudtuk, a röszkei határszakaszon csökkent a vadon élő növényekkel és állatokkal történő visszaélések száma, viszont sajnálatos módon mérhetetlenül megnőtt a kábítószerrel való visszaéléseké. A tavalyi évben több mint egy tonna kábítószert foglaltak le a fináncok a Dél-Alföldön, ami óriási szám, majdnem vetekszik a mexikói határon elkobzott drog mennyiségével. Ezért is hoztak el a bemutatóra a kutyákat. A cigaretta-kereső kutya már nem aktív, nyugdíjba vonult, a szimata viszont még mindig kitűnő, amit a bemutatón is bizonyított. A kutyák először személygépjárműben kerestek és ugatással, kaparással jelezve találtak kábítószert, majd cigarettát, később pedig az útipoggyászt körbeszimatolva gazdájuknak izgatottan a tudtára hozva buktatták le a tiltott szerek csempészésével próbálkozó bűnözőket. Az állatokat Budapesten képezték ki, és tulajdonképpen játékos kedvükre alapozva idomították be őket, tették alkalmassá ennek a munkának az elvégzésére. A kutyák pontosan tudták, a gépjármű melyik részét kell körbejárniuk, körbeszimatolniuk, pillanatok alatt jelezték a fogást. Játékos kedvükben majdnem szétszedték a kis kombit. Az pénzügyőröknek már csak az volt a dolguk, hogy begyűjtsék a felderített cigarettát és kábítószert. Vakriasztás szóba sem kerülhet. Egy területen egyszerre csak egy kutya dolgozhat, egymás munkáját nem zavarhatják. Mind a két kutyához több százezer karton cigaretta, több száz kiló kábítószer felderítése és rengeteg csempész lebuktatása köthető. Vasárnap a vadasparkunkban 10 és 16 óra között „állatcsempészek” sétálgattak, akiket látogatók segítségével a NAV profi pénzügyőrei rajtaütésszerűen elkaptak és lebuktattak. Villogó járőrautóval mozogva, akciódús jelenetek közepette becserkészték, s pillanatok alatt bilincsbe verve elszállították a védett állatok bőréből készült tárgyak (kígyóbőr pénztárca, krokodilbőr táska, elefántcsont karkötő, kígyópálinka, stb.) tulajdonosait. Ezen tárgyak későbbi nyilvános bemutatására is sor került. A rendezvény médiatámogatója portálunk, a SZEGEDma.hu volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.