Kultúra

A szépség és a harmónia fényképészének kiállítása

A szépség és a harmónia fényképészének kiállítása

2013. április 18., csütörtök
A szépség és a harmónia fényképészének kiállítása
Nemeth_Jozsef_portre

Képek – Emlékek címmel Németh József fotó- és grafikusművész munkássága előtt tisztelegve rendez tárlatot a Tornyai János Múzeum.

A szépség, a harmónia és az elegancia jellemezte fotográfiákból április 20-án, szombaton déli 12 órakor nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben, ahol csendéletek, aktok, különlegesen megkomponált pillanatok nyújtanak bepillantást a többszörösen kitüntetett érdemes és kiváló művész rendkívül gazdag életművébe.

Németh József

1911-ben született Budapesten. Életművében nemcsak kiemelkedően értékes fotóművészeti alkotásait, ködös, szórt világítású, tónusgazdag tájképeit, műtermi csendéleteit, portré-, zsáner-, valamint aktfelvételeit, és szakírói tevékenységét tartjuk számon, de meghatározó módon kapcsolódik életműve a fotótechnika-történet legendássá vált Duflex fényképezőgépéhez is. Németh első fotóit tizenöt éves korában készítette, és saját tapasztalatai alapján fejlesztette tudását. A Magyar Királyi Felső Ipariskolát végezte el, de közben intenzív érdeklődéssel fordult a művészetek felé. A fotográfia mellett foglalkozott grafikával, kerámiával, reklámmal, festészettel és filmmel is. Az 1940-es évek elején a Gamma Művekhez került, ahol megszervezte fotóosztályt. Itt tervezte meg a

Dulovits Jenő

által konstruált Duflex fényképezőgép formatervét és annak különleges újítását, a pentatetőél-prizmát. A negyvenes években városmonográfiákat illusztrált. Elkészítette a Parlament teljes, eredeti állapotát rögzítő fotódokumentációt, és megörökítette Budapest 1944-45 évi ostromát. 1946-tól önálló tervező, fotós, plakátokat, reklámanyagokat készít. 1961-től tíz éven át a Magyar Távirati Iroda grafikus-fotóművészeként dolgozott. Negyven könyvben és több folyóiratban jelentek meg képei. Szakkönyveket és cikkeket jelentetett meg, alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Élete végéig, 95 éves koráig aktívan alkotott és kiállításokat szervezett. Centenáriumi kiállításán a szépség és harmónia fényképészeként méltatta

Tóth József

("Füles") Németh Józsefet. Tanítványa szerint képeit és a mestert magát is egyetlen szóval lehet leginkább jellemezni: elegancia. Hibátlan kompozíció, a formák és színek harmóniája, a tökéletesség igénye érzékelhető a gazdag életművön. A Tornyai-múzeum emeleti kiállítótermében városok képei, a romba dőlt Budapest, csendéletek, lágy vonalú aktok, ellesettnek tűnő, mégis hihetetlen precízséggel megkomponált pillanatok üdítő képei nyújtanak bepillantást Németh József fotóművész munkásságába. A hódmezővásárhelyi kiállítást Kratochwill Mimi művészettörténész nyitja meg szombaton délben; a tárlatot hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Tornyai János Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.