Közélet

A Négy Mancs várhatóan újra akcióba lép Magyarországon

A Négy Mancs várhatóan újra akcióba lép Magyarországon

2013. április 4., csütörtök
A Négy Mancs várhatóan újra akcióba lép Magyarországon

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) rendelkezésére álló információk szerint a Négy Mancs alapítvány még idén tavasszal újabb, "nagyméretű lejárató kampánnyal" készül a magyarországi hízott kacsa- és libamájat előállító termelők ellen.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint "a magát állatvédőnek nevező Négy Mancs alapítvány célpontja a szentesi székhelyű Hungerit Zrt. lehet". A Hungerit Zrt. mint felperes, perben áll a Négy Manccsal, a korábban neki okozott károk megtérítése miatt - közölte a VM. "A Négy Mancs alapítvány ismert módszereit alkalmazva az ágazat szereplőinek tevékenységéről rejtett kamerás felvételeket készít, követi gépjárműveik mozgását, rögzíti a ki- és berakodásokat. Emellett a termelőket arra készteti, hogy valótlan, terhelő kijelentéseket tegyenek egymásra" - fogalmaz közlésében a szaktárca. Hozzáteszik: "az alapítvány által illegálisan megszerzett felvételeket oly módon vágják meg, hogy azok a lehető legsötétebb képet mutassák a magyar baromfiágazatról. De akár más országokban, egy évtizeddel korábban készített felvételeket is készek felhasználni, hogy minél elrettentőbb képet fessenek Magyarországról." Tavaly a Daily Mail angol magazinban és a Test című német lapban jelentetett meg a Négy Mancs a libaágazatot lejárató, a VM szerint manipulatív fotókat. "Ezzel a külföldi közvéleményt kívánják elriasztani, és Magyarország-ellenes hangulatot gerjesztenek" - közli a szaktárca. "A libatoll ágazaton belül már kínai dominancia van, és így visszaesett a belföldi tollszedés. Ez megközelítőleg 10 milliárd forintos közvetlen bevételkiesés éri Magyarországon a termelőket. A veszteség közvetlenül a Négy Mancs alapítvány lejárató kampánytevékenységével hozható kapcsolatba" - olvasható a VM tájékoztatásában. A VM leszögezi: Magyarországon sokkal szigorúbb állatjólléti szabályok vonatkoznak a tollszedést végzőkre, mint Európa más országaiban, ahol ez a tevékenység szintén megengedett. A szaktárca fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy az Európai Baromfifeldolgozók Szövetsége is támogatja a magyar libaágazatot. A szaktárcánál mindehhez hozzáteszik: a tollszedés és a libatömés is több száz éves hagyományra visszatekintő tevékenység Magyarországon. Ezt a tevékenységet az unió sem tiltja.

Budai Gyula

, a tárca parlamenti államtitkára még kormánybiztosként vizsgálatot indított a Négy Mancs tevékenysége miatt. Ennek keretében megkereséssel fordult a Fővárosi Főügyészséghez. Az ügyészség a szervezet működése kapcsán számos hiányosságot, illetőleg jogsértést tárt fel, és emiatt az ügyészségről szóló törvény szerinti felszólalással élt. Jelenleg is peres eljárás van folyamatban a Négy Manccsal szemben, az általa okozott milliárdos kár miatt - tájékoztatott a minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.