Közélet

Útra kel a hősök emlékét őrző doberdói fa + FOTÓK

Útra kel a hősök emlékét őrző doberdói fa + FOTÓK

2013. március 25., hétfő
Útra kel a hősök emlékét őrző doberdói fa + FOTÓK

Az első világháborús katonák szenvedésének és véres csatáinak szimbóluma az a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916 nyarán. A fa a szegedi múzeum gyűjteményéből most három hónapra visszatér a Doberdó-fennsíkra: egy nagyszabású kiállítás keretében mutatják be Martino del Caso városában. Az ereklye március 25-én indult hosszú útjára.

A Fekete Házban rendezett búcsúztatón jelen volt

Kiss-Rigó László

megyés püspök,

Fogas Ottó

múzeumigazgató,

Solymos László

alpolgármester,

Vincenzo Marega

, a fa útját bemutató film producere, valamint a Meritum Egyesület elnöke,

Murányi Gábor

. A fa története szorosan összefügg a 46. gyalogezred hősies küzdelmével az olasz fronton. A Monarchia haderejének ez volt az egyetlen alakulata, mely mind a 12 isonzói ütközetben részt vett. Az ezred jelképévé vált annak a szederfának a maradványa, melyet a szegedi Fekete Házban őriznek mind a mai napig.

Tóth István

történész-muzeológus, az akció egyik szervező elmondta, Martino del Caso a frontvonalon volt, a település temploma előtt pedig állt a szétlőtt fa. Ekkor döntöttek úgy a 46-osok, hogy véráldozatuk, hősiességük, szenvedésük emlékeként kivágják a fát, és a tábori püspök által fölszentelve hazahozzák Szegedre, majd örök emlékül a múzeumnak ajándékozzák. Tóth István megerősítette, a relikviát csak kölcsönadják, június 7-ig lesz látható az olasz város művelődési házában. Megtéve a szükséges óvintézkedéseket, az első világháborús relikvia mikrobusszal már ma elindul 10 órás útjára. A búcsúztatón Solymos László alpolgármester hangsúlyozta, a fa az elesett honfitársak emlékét idézi, akik életüket áldozták a hazáért. Reményét fejezte ki: az ország soha többé nem kerül olyan helyzetbe, hogy ilyen szörnyűségek megismétlődjenek. Hiányoznak ma azok az értékek, a bajtársiasság, az önfeláldozás, az önzetlen hazaszeretet, amelyeknek egykoron tanúja volt ez a fa, kezdte Kiss-Rigó László megyéspüspök. Ma szükségesebb, mint valaha visszatérni ezen örök emberi értékekhez, mert nélkülük nem építhetünk egy szebb és jobb társadalmat. Vincenzo Marega a fa útját bemutató film producere szerint nemzetközi rangú és jelentőségű eseményről van szó. A relikvia utazását megörökítő filmet április 14-én mutatják be Olaszországban. Az első világháború tiszteletére nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak Olaszországban, melynek fővédnöke

Giorgio Napolitano

államfő lesz. A doberdói fa, mely az olasz első világháborús emlékezetnek is fontos eleme, visszakerül eredeti helyére: három hónapon keresztül Martino del Caso település talján közönsége is megcsodálhatja. A fát a 46. gyalogezred hivatalos indulója búcsúztatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.