Bulvár

Szerbiában gyakorlatoztak a bocskais katonák + FOTÓK

Szerbiában gyakorlatoztak a bocskais katonák + FOTÓK

2013. március 22., péntek
Szerbiában gyakorlatoztak a bocskais katonák + FOTÓK

Az évente két alkalommal megrendezett Silver Saberen a KFOR erők tömegkezelési eljárásait gyakorolják és mutatják be. A gyakorlaton minden, a KFOR-ban szolgálatot teljesítő nemzet részt vesz.

Az MH KFOR Kontingens 8. váltása – melynek gerincét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják - március 11. és 13. között bizonyította felkészültségét a Vrelo táborban.

Gulyás Péter

százados, a KTM zászlóalj (KFOR Tactical Manoeuvre Battalion, KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj) hadműveleti részlegvezető-helyettese elmondta: az első napon elméleti felkészítést hajtottak végre a parancsnokok részére, a második napon megtörtént a teljes résztvevő állomány gyakorlati felkészítése a tömegoszlatás során használatos eljárásmódokból, a harmadik napon pedig bemutató keretében a gyakorlat folyamatos végrehajtásán volt a sor. A fiktív szituáció során a határátkelőhely irányába indult egy konvoj, amelyet útközben a civil lakosság feltartóztatott. A kialakult helyzet kezelésére először kirendelték a helyi rendőri erőket, eközben a civilek kisebb úttorlaszt emeltek. Mivel a tömeg létszáma nőtt, helikopterrel megérkezett egy QRF szakasz (Quick Reaction Force, Gyors Reagálású Erő). A magyar lövészszázad a harmadik lépcsőben került bevetésre, feladatuk az útakadályon áthaladás és a növekvő tömeg visszaszorítása volt. Közben Molotov-koktélok kerültek elő, vízágyú és könnyfakasztó gránát is nehezítette a békefenntartók tevékenységét. Végül a KFOR erők felszámolták az útakadályokat és visszaszorították a tüntetőket – tudtuk meg Csönge Péter századostól, a lövészszázad parancsnokától. A KFOR parancsnokhelyettese, Bojan Pograjc dandártábornok értékelése szerint a parancsnok elvárásai teljesültek, a parancsnoki és a végrehajtó állomány tevékenységét sikerült összehangolni, a résztvevő nemzetek megfelelő hatékonysággal teljesítették feladatot. A következő Silver Saber gyakorlat áprilisban lesz az újonnan érkezettek részére, melynek során a kiképzést és az alájátszók szerepét is a magyar század fogja biztosítani.

Szmolenszki Ildikó őrnagy

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.