Közélet

Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen

Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen

2013. március 10., vasárnap
Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen

Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen a székely szabadság napja elnevezésű, vasárnap délutáni autonómiatüntetés szervezői - közölte vasárnap az MTI-vel Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, a demonstráció főszervezője.

Izsák Balázs

elmondta, szombaton újabb egyeztetést tartottak a szervezők a rendőrség és a csendőrség helyi parancsnokaival mindazokról az intézkedésekről, amelyek a rendezvény biztonságát szavatolják. "Egyértelmű, hogy minden a legnagyobb rendben fog lezajlani" - fogalmazta meg következtetéseit a főszervező. Az MTI kérdésére Izsák Balázs "magányos kalandorok virtuális világban tett diverziójának" minősítette a közösségi oldalakon közzétett, ellendemonstrációra szólító felhívást. A helyi idő szerint 17 órakor (közép-európai 16 órakor) kezdődő demonstrációra egész Székelyföldről várnak tüntetőket a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének,

Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak

és

Horváth Károlynak

állít emléket. Az emlékműnél az SZNT elnöke mellett a társszervezők, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szónokai, valamint a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselője is beszédet mond. Izsák Balázs elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára az utolsó pillanatig nyitva hagyják a felszólalás lehetőségét.

Kelemen Hunor

RMDSZ-elnök korábban bejelentette, a szövetség nem vesz részt a rendezvényen. Az RMDSZ egyes székelyföldi vezetői viszont azt jelentették be, hogy - testületi döntés nem lévén a részvétel elutasítása tárgyában - ott lesznek az autonómiatüntetésen. Kovászna megyében példátlan együttműködés alakult ki az RMDSZ és az ellenzékét megjelenítő pártok között a szervezésben. A szónoklatok elhangzása után Marosvásárhely főterén áthaladva a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak majd át a kormány képviselőjének. Ezt követően az SZNT a Kultúrpalotában tart ünnepi rendezvényt, amelyen átadják a Gábor Áron-díjakat. Az SZNT elismerését idén Pál Antal Sándor történész-levéltáros és a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat kapja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.