Közélet

Ne ajándékozzon élő állatot! – inkább béreljen vagy simogasson nyulat

Ne ajándékozzon élő állatot! – inkább béreljen vagy simogasson nyulat

2013. március 30., szombat
Ne ajándékozzon élő állatot! – inkább béreljen vagy simogasson nyulat

Régi hagyomány, hogy húsvét közeledtével sokan élő állatokat vásárolnak, például kiscsibét, de leggyakrabban nyulakat. Érdemes tudni, hogy a nyuszikat is védi az állatvédelmi törvény, így szélnek eresztésük bűncselekmény. Az állatvédők azt javasolják, ne vásároljunk, inkább béreljünk tapsifülest.

A húsvéti ünnepek közeledtével sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy élő állatot, legtöbb esetben nyulat vásároljanak. Az állatvédők továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy az állatok tartása nagy felelősséggel jár, a gazda felelőssége, hogy gondoskodjon róla, akár hosszú évekig is. Azt sem árt tudni, hogy az állatvédelmi törvény védelemben részesíti a kedvtelésből tartott állatokat, vagyis a nyuszikat is. A Büntető törvénykönyv pedig kitér arra, hogy aki gerinces állatot bántalmaz vagy kiteszi, vétséget követ el, s két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Igaz, a Tappancs Állatvédő Alapítvány fő profilja, hogy kutyákról és macskákról gondoskodnak, de tavaly óta van négy nyuszijuk is, amelyek az állatsimogatóból maradtak náluk.

Szerencsés Tilla

, az alapítvány kuratóriumi tagja portálunknak elmondta, húsvét környékén megnő az érdeklődés a kisállatok, főként a nyulak iránt. „Ahol csak tudjuk, mindenhol felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy ez nagyon komoly döntés, akárcsak egy kutyánál vagy cicánál. Sokan nem tudják, hogy a nyuszik akár 8-10 évig is élnek, és komoly gondoskodást igényelnek” – magyarázta. Egyébként okos állatról van szó, ha foglalkoznak velük, akár szobatisztaságra is nevelhetőek. Szerencsés Tilla elmondta, az Árkádban és a Napfényparkban egyaránt nyuszisimogatóval várják a gyerekeket szombaton, ahol az alapítvány önkéntesei is jelen vannak, ügyelnek az állatokra és hasznos tanácsokkal látják el a szülőket. Aki pedig egy kis időre mindenképp szeretne egy tapsifülest, annak érdemes bérelnie, hiszen a legtöbb szegedi állatkereskedésben van erre lehetőség. A vadasparkban is várja a gyerekeket nyuszisimogató – mondta el

Veprik Róbert

igazgató. „Azt valljuk, hogy a jó gazda gondossága rendkívül fontos, így ha valaki állatot akar tartani, tudnia kell, hogy mennyi ideig él, milyen táplálékra és milyen tartási körülményekre van szüksége. Ha valaki egy kis jövevényt akar a családba, akkor arra mindig fel kell készülni. Ha valaki akar nyulat tartani, akkor vegyen, de ne a húsvéti kampány idején tegye ezt meg” – hangsúlyozta. A vadasparkban – mivel sajnálnák, ha szélnek eresztenék a megunt kedvencet – befogadják a nyulakat, de inkább azt javasolják, hogy látogassanak el hozzájuk, és simogattassák meg a gyermekkel a vadasparki nyuszikat. „Szerencsére egyre kevesebb nyulat hoznak be hozzánk. Voltak évek, amikor 40-50 állatot is kaptunk húsvét után, de az elmúlt években 10-20 nyúlnál több nem jött” – tájékoztatott. Veprik Róbert hangsúlyozta, ezeket a nyulakat nem etetik meg a vadaspark állataival, elvi kérdés számukra, hogy megmentsék a megunt állatokat. A vadaspark idén is hirdet

tojásvadászatot

, vasárnap és hétfőn a látogatók nemcsak az állatokban gyönyörködhetnek, hanem sétájuk során tojásokat is keresgélhetnek ajándékokért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.