Közélet

Kisteleken és Mórahalmon folytatódik a megyejárás

Kisteleken és Mórahalmon folytatódik a megyejárás

2013. március 4., hétfő
Kisteleken és Mórahalmon folytatódik a megyejárás

Csongrád és Szentes után Kisteleken és Mórahalmon folytatja a megyejárást B. Nagy László. A kormánymegbízott mindkét járási székhelyen a járási hivatalokat látogatja meg és munkáltatói fórumokon népszerűsíti a Nemzetgazdasági Minisztérium február 14-én közzé tett, 10 milliárdos pályázati alapját. Az elsősorban mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait segítő pályázaton a két Csongrád megyei járás települései különösen kedvező feltételekkel indulhatnak, hiszen már élhetnek a szabad vállalkozási zóna előnyeivel.

Csongrád megyében két város: Mórahalom és Kistelek környéke lett szabad vállalkozási zóna a kormány január végi döntése szerint. Az országban 47 olyan területet jelöltek ki, ahol összesen 903 település vállalkozói élhetnek a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket komplex módon érvényesítő program előnyeivel. Így például ha új vállalkozások települnek be, az itt megvalósuló beruházásokhoz címzett, fejlesztési célú támogatást is kaphatnak, és munkahelyenként az első két évben teljes, a harmadik évben fele összegű szociális hozzájárulási adókedvezményben részesülnek. De a már működő vállalkozások számára is előnyöket nyújt a szabad vállalkozási zóna, ha például pályáznak a Nemzetgazdasági Minisztérium idei alapjára és nyernek. A 10 milliárdos, országos keretből, fejlesztés, beruházás finanszírozható: az elnyert, vissza nem térítendő támogatás gépek, eszközök, berendezések vásárlására használható fel. Az összegből munkahelyet kell teremteni, amelyet legalább két évig, az ahhoz kapcsolódó beszerzéseket pedig legalább három évig kell fenntartani. Az alaptámogatás új munkahelyenként legkevesebb 1.5 millió forint, amelyhez a korábban biztosított 300 ezer forint/fő támogatás fölött, további 400 ezer forint/fő támogatást igényelhetnek a szabad vállalkozói zónában működő cégek. Mórahalmon, és Kisteleken tehát különösen érdemes élni az idei pályázati lehetőséggel, amelytől egyébként országos szinten a Nemzetgazdasági Minisztérium 5200 új munkahely létrejöttét várja és azt, hogy az így forráshoz jutó nagyjából 700-800 cégnél további 10 ezer munkahelyet őrizhetnek meg 2013-ban. Pályázni április 5-éig lehet, a támogatásokról május 31-éig születik döntés. A feltételekről és a lebonyolításról a Kisteleki és a Mórahalmi Járási Hivatal munkaügyi központjában adnak bővebb tájékoztatást az érdeklődőknek. A tavalyi nyertes cégek közül ezúttal is meglátogat egyet-egyet B. Nagy László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.