Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Keddi programajánló: Dob mesterkurzus Dörnyeivel az IH-ban, Spontán senkik a Babzsákban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A szegedi születésű, jelenleg Londonban élő Dörnyei Gábor Dob Mesterkurzusa 19 órakor kezdődik az IH Rendezvényközpontban, melyre nemcsak dobrajongókat várják, hanem minden zenerajongót. A Babzsákban Spontán Senkik Irodalmi est lesz, míg a Concordia Kultúrműhelyben gitárkoncertre várják az érdeklődőket.

16 órakor folytatódik a Bevezetés a mobilkommunikációba című előadássorozat a Szent-Györgyi Albert Agórában. Pfeff Dániel, a Magyar Telekom régióvezetője „Mit hozott az okosmobilok forradalma?” címmel a mobilszolgáltatók előtt álló kihívásokról és lehetőségekről beszél az érdeklődőknek.

Spontán Senkik Irodalmi est lesz 18 órától a Babzsák Teaházban. Az Erdei Anna, Erdei Lilla, Balogh Gyula, Fekete I. Alfonz, Hajdú Róbert alkotta egyetemista társaság harmadik alkalommal adja elő verseit, novelláit, dalait a nagyérdemű előtt. “Apropó? Hogy miért pont most, miért ők? Mondják, hogy véletlenek márpedig nincsenek. A kohézió az egzisztencia megteremtésének, a többi közé való elhelyezésének a kérdése, az a probléma, amely végső soron mindünket összeköt. A spontaneitása révén performansz jelleget öltő estet Garaczi Zoltán moderálja” – írják a rendezvényről, amit a Közéleti Kávéház szervez.

Gitárkoncert lesz 18.30-tól a Concordia Kultúrműhelyben. A Szivárvány utcai kultúrműhelyben Cserenyec Dóra, Benák Zsolt és Sövény Olivér koncertjére minden érdeklődőt szeretettel várnak. A belépés díjtalan, támogatójegyek vásárolhatóak.

A Bánk bánt 19 órakor láthatja a nagyérdemű a Kisszínházban. Bodolay Géza rendező elmondta, a Bánk bánt negyvenöt éve, 1968-ban játszották utoljára Szegeden, ez önmagában is jelzi, nem könnyű műről van szó. A nemzeti drámát szándékosan a kisszínházban mutatják be, hogy ezzel is az ünnepélyesség helyett a mű ma is érvényes tartalmára irányítsák a figyelmet. Az előadását képi világát a magyar díszlettervezés korelnöke, Székely László álmodta meg. A díszlet középpontjában a Nemzeti Múzeum épülete áll. Gertrudisként Szabó Gabit, a címszerepben pedig Nagy Csongor Zsoltot láthatják majd a nézők. Az előadásról további részleteket ITT olvashat.

Dörnyei Gábor Dob Mesterkurzusa 19 órakor kezdődik az IH Rendezvényközpontban. A szegedi születésű, Londonban élő Dörnyei Gábor a hazai könnyűzenei és ütős élet egyik meghatározó személyisége. Közreműködött Arany- és Platinalemezeken, a Walt Disney Co. stúdiófelvételein, kiadott két sikeres multimédiás szólóalbumot, valamint két DVD-t. Dörnyei Gábor jelenleg London egyik legelőkelőbb zeneakadémiáján tanít, emellett Európa legnagyobb zeneiskoláiban tart dob-mesterkurzusokat. Andy Whitmore-ral az Atomic Kitten, a Kool and the Gang és Dannii Minogue producerével készít stúdiófelvételeket. A londoni West End legsikeresebb zenés darabjaiban – We Will Rock You, Rock of Ages – játszik, korábban pedig a több mint 2 millió embert vonzó Michael Jackson West End Show világ-körüli turnéján vett részt. Magyarországon leginkább a Kossuth-díjas Horváth Kornéllal alkotott, improvizatív világzenét játszó tHUNder Duóval láthatjuk fellépni. Kettősük nemcsak zenei, országhatárokat sem ismer: Európa meghódítása után, most a tengerentúlt vették célba és a Drum Channel kiadásában egy új DVD megjelentetésére készülnek. Magyarországi elismerései mellett Dörnyeit 2010-ben az angol RHYTHM Magazine a „Világ 10 legjobb új dobosa” közé választotta. Ezen az esten a résztvevők Gábort nem csak dobolni hallhatják, hanem kötetlen beszélgetés keretében feltehetik szakmai vagy éppen zenén teljesen kívülálló kérdéseiket. Megkérdezhetik e rögös pálya buktatóiról, nehézségeiről, vagy arról, hogy hogyan vezetett az út a szerény szegedi kezdetektől a világkörüli turnékon át, a nemzetközi reklámszerződésekig. Ez a program nem csak dobosoknak, de minden zenerajongónak felhőtlen szórakozást es inspirációt kínál!

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

Szegeden harminc éve indult újra az éremverés, ezt ünneplik egy különleges tárlattal a Móra-múzeum kupolacsarnokában. A kollekció egyik különlegessége, hogy nem tematikus, hanem időrendben szemezget az alkotásokból, így soronként végignézve a kiállított darabokat látható, hogyan fejlődött a műhely. Külön tárolóban kapott helyet egy érdekes sorozat, a székesfehérvári Király-sor, amit 1987-ben kezdtek el készíteni az ottani éremgyűjtők megrendelésére. Az összesen harminchét éremből álló kollekciót együtt hazánkban még sehol nem láthatta a nagyközönség. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezete és Szabó Géza ötvösmester – ÉremVerde közös, „30 éve indult újra az éremverés Szegeden” című tárlata május 26-áig tekinthető meg a kultúrpalota kupolacsarnokában.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Tovább olvasom

Hírzóna

Közönségtalálkozót tart a Szabadtéri

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 18-án 16:30-kor tartják a záróprodukciója, a Hófehérke és a hét törpe közönségtalálkozóját.

Tovább olvasom

Szórakozás

Ne hagyja ki! Elképesztő csillaghullás kezdődik ma éjjel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Érkeznek a Perseidák, augusztus 12-én este lehet talán a legtöbb hullócsillagot látni.

Tovább olvasom

Hírzóna

Parasztolimpiát rendeznek Apátfalván

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kedden.

Tovább olvasom

Aktuál