Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Hétfői programajánló: Larsen a várban, Füves könyvek a Pinceszínházban + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor bölcseletei hangzanak el a Füves könyvek – Az Élet nagy kérdései című előadásban a Pinceszínházban, míg a vármúzeumot a Larsen, olasz pszichedelikus rockzenekar veszi be. A Rongyban este héttől pedig Slam Poetry Műhely.

16.30-tól Idősek Akadémiája – A szimbólumok titkos világa 2. a Szent-Györgyi Albert Agórában. Ezúttal Újvári Edit az állatfigurákról, mint jelekről tart előadást. A rendezvény, amelynek a helyszíne a földszinti kamaratere, belépődíj nélkül látogatható. A LogMeIn tanfolyam bemutató előadása pedig 17 órakor kezdődik.

Színházi Világnap a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol 18 órától a Délikert Színház Guy Foissy – Két szerető szív és a Házassági Hirdetés című egyfelvonásosait mutatja be. Minden színházkedvelőt szeretettel várnak.

Táncház lesz a Mester Tanoda tanítványaival 18.30-tól a Millenniumi Kávéházban a Tehetségek Napja alkalmából.

Füves könyvek – Az Élet nagy kérdései 19 órától a Pinceszínházban. Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor bölcseletei a Gyulai Várszínház előadásában. „Illatáradat, szellemi lakoma, madárdal. Nyarat idéző összeállításunkban három bölcs Prosperónk nyelvünk egzotikus szigetén párbeszédet folytat egymással e különös, kiismerhetetlen lényről, az emberről. Vallanak a nőről és a férfiról, a virágokról és a fákról, a madarakról és a természetbe olvadás szépségéről, világunk válságáról, a mindent elborító trágyaözönről, és az állam- és hazaszeretet különbségéről, ördögökről és angyalokról, az útipoggyász helyes méretéről és a séta lényegéről – nem recepteket adva, hanem mintegy útközben vissza-visszanézve tapasztalataikat megosztva velünk. Komor színekkel, minden szépítés, ködösítés nélkül lefestett reménytelen vaskori világunkban a lélek hangjait hallhatjuk soraikból, és gondolataik – könnyed, bódító szórakoztatás helyett – valódi vigaszt, hitet adnak nekünk, mindennapi életünk súlya alatt roskadozóknak” – fogalmaz Rideg Zsófia. Előadják: Helyey László – színművész; Binder Károly – zongoraművész; Barkóczi Beáta – táncos.

Slam Poetry Műhely – FISZ 19 órától a Rongy Kocsmában. Az első alkalom nagy sikerére való tekintettel a FISZ Szeged úgy döntött, nem hagyja annyiban a dolgot, másodszorra is meginvitálja Závada Petit és Simon Marcit, hogy eredeti közegükből kilépve, slam poéta-költő munkásságukon keresztül is elmondják a világról, kis hazánkról és a közéletről alkotott nem éppen hízelgő véleményüket. Az előző havi eseményen megtudhattuk, hogyan és miért lesz az ember költő, miután az underground hip-hop berkein belül már gyakorlatilag mindent elért, amit ebben a kis országban lehetséges. Kíváncsian várjuk, most mi lesz a téma, mivel ez még számunkra is titok. A beszélgetés után pedig jön a műhelymunka, ti se hagyjátok a fiókban a slam költészetnek szánt remekeitek, mert első kézből kaphattok segítő és építő kritikát a műfaj legnevesebb hazai képviselőitől.

A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadásában a Gondnok című darabot láthatja a nagyérdemű a Reök-palotában. Harold Pinter Nobel-díjas író, az abszurd angol dráma egyik legjelesebb képviselője. Ebben a darabjában – az előadás leírása szerint – van egy alak, egy pofa és egy pasas. Az alárendelt, a fölérendelt és a jelentéktelen. Aston megsajnál egy hajléktalant és időlegesen lakhelyet biztosít neki a saját lakásában. Elvileg időlegesen, de Davies ennél kicsit tovább marad. Aztán megjelenik Mick, Aston testvére, akié tulajdonképpen a lakás. „A három figura függ egymástól, viszonyuk azonban egyszerre labilis és kiszámítható, hiszen egy ilyen szilárd viszonyrendszerben a szerepek nem cserélődnek fel, akármi történjék is, a lázadás viszont végig ott motoszkál a cselekedetek között” – írta Zsedényi Balázs az előadás kapcsán. Játsszák: Scherer Péter, Mucsi Zoltán és Katona László, míg a rendező Szabó Máté.

Capoeira zenei világának bemutatása 20 órától a Babzsák Teaházban. „Szeretnénk meginvitálni titeket egy közös utazásra, melynek során a capoeira mesés világával ismerkedhettek meg. Első állomásunkon a téma szakértői rövid történeti összefoglalóval szolgálnak majd számotokra, amit egy még izgalmasabb zenés megálló fog követni. A különleges dallamok megismerése mellett alkalmatok nyílik az egyedi hangszereik kipróbálására is. Célunk, hogy az utazás végére mindannyian szép élményekkel, percekkel gazdagodjatok! Finom teákkal, sütikkel, és jó hangulattal várunk minden érdeklődőt!” – írják a rendezvényről.

Olasz pszichedelikus rockzenekar veszi be a szegedi Vármúzeumot hétfőn este. A Larsen nevű együttes amerikai segítséggel érkezik: a csapat egyedi hangzásvilágához Little Annie énekesnő csatlakozik este 8 órától. A Larsen egy 16 éve működő torinói együttes, akik többek között koncerteztek már az indie pop-körökben jól ismert Xiu-Xiu zenekarral is. A csapat kilencedik nagylemezének melankolikus hangvételű anyagát mutatja be élőben a Vármúzeumban. A zenekar kiegészül majd az amerikai származású Little Annie énekesnővel, aki nem csak zenei teljesítményéről ismert: ő egyben autodidakta festő és költő, igazi kabarékirálynő- egy élő legenda, aki dolgozott már együtt Paul Oakenfolddal és Frank Zappával is. Az est vendége a szegedi illetőségű Médeia Fiai, a télen első nagylemezét megjelentető és immáron kiforrott koncertzenekar, közkedvelt underground csapat a szegediek körében. Annak ellenére, hogy egy viszonylag friss formáció, tapasztalt zenészeket rejt, akik pszichedelikus muzsikájukban ügyesen ötvözik a sötét tónusú bluest hagyományos industrial elemekkel. Mindenképpen izgalmas felvezetője lesz a nemzetközi csapatnak!

Tribute Night lesz 21 órától a JATE Klubban, a főszereplők ezúttal a Red Hot Chilli Peppers és a Rage Against The Machine.

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Tovább olvasom

Hírzóna

Parasztolimpiát rendeznek Apátfalván

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kedden.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Idén 140 esetben riasztották már a vízirendőröket a Balatonon, és 310 sikeres életmentésen vannak túl.

Tovább olvasom

Hírzóna

Fodor Dalma lett Szeged „fagyiarca”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Sok szelfi érkezett.

Tovább olvasom

Aktuál