Határon átnyúló együttműködések Csanádpalotán és Padén

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csanádpalota Városi Önkormányzat és Mesna Zajednica Padej (Helyi közösség Padé) Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében „Csanádpalota and Padej for joint cultural development” című nyertes projektjükkel 18 eseményen keresztül nyernek betekintést egymás kultúrájába, hagyományaiba a közös partnerség révén.

Az eddig megvalósított és 2013-as rendezvények három tevékenység köré csoportosulnak: kulturális rendezvények, gasztronómiai események és sporttevékenységek. A projekt megvalósulásának fő célkitűzése a két testvértelepülés lakosságának együttműködése, az egymás kultúrájába, hagyományaiba való betekintés és a szervezetek kapcsolatának megerősítése a civil szervezetek bevonásával.

A program első eseménye a Nemzetközi böllértalálkozó és böllérbál volt, amely 2012. december 15. napján került megrendezésre Csanádpalotán. A gasztronómiai eseményre 10 csapat nevezett be. A csapatok több mint fele Szerbiából illetve Romániából érkezett. A böllértalálkozó egyben verseny is volt, mivel a teljes feldolgozási folyamatot egy szakmai zsűri értékelte majd díjazta. A rendezvény révén a ma is élő népi sertésfeldolgozás eseménye elevenedett meg, ami az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi népszokás a mai napig. A böllértalálkozó után egy újabb népi hagyományokat ápoló program következett, a folklórdélután és a hagyományos böllérbál. A böllérfesztivált követően december 16-án a Nemzetek Karácsonya nevet viselő magyarországi eseményen a település újszülötteit és a jeles házassági évfordulót ünneplő párokat köszöntötte a város a szerbiai partnerekkel együtt. Ezen a napon mondott karácsonyi köszöntőt a plébános a helyi hagyományoknak megfelelően.

A 2012-es évben a projekt keretén belül került megrendezésre Csanádpalotán a több helyszínes Óévbúcsúztató, újév köszöntő is, melyen Padé szintén aktívan részt vett. A teljes határon átnyúló program megvalósítása egy „tükör” rendezvénysorozaton keresztül történik. 2013-as évben is folytatódnak a közös programok, melynek során egymás településeire látogatnak a helyi hagyományőrző néptánccsoportok, a nép zenekarok (úgy mint a citerazenekar), a népdalkör és a sportolók. Az idei év első közös programjai Csanádpalotán az esélyegyenlőség jegyében megrendezett március 8-i Nemzetközi Nőnap volt, illetve Csanádpalota és Padé döntéshozói számára megrendezendő határon átnyúló testvértelepülési kapcsolat fejlődését illetve a projekt célját, háttérét és lehetséges eredményeit megcélzó workshop valósul meg március végén.

A program keretében az alábbi események valósulnak meg a 2013-as évben:

Csanádpalota (Magyarország)

2013. május 1. (szerda) Nemzetközi Sportnap
2013. május 25. (szombat) – Nemzetközi Gyermeknap
2013. július 6. (szombat) – Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál
2013. augusztus 16 – 17. (péntek – szombat) – Városnapi rendezvény-sorozat – hagyományőrzés
2013. augusztus 19. (hétfő) – Palotai Lakodalmas
2013. szeptember 7 – 8. Lovas-, vadász- és horgásztalálkozó
2013. október 5. (szombat) – Nemzetközi Idősek Világnapja
2013. október 19 – 20. (szombat – vasárnap) – Színjátszó Találkozó

Padé (Szerbia)

2013. május 4-5-6. (péntek, szombat, vasárnap) – Falunap; Településről elszármazottak, újszülöttek, nagycsaládosok találkozója; Pravoszláv Húsvét
2013. május 25. (szombat) – Keszég – Nap
2013. július 22-28. (hétfő-vasárnap) – Nyári tábor, kispályás futball turnir
2013. augusztus 23. – Nemzetközi Vadásztalálkozó
2013. augusztus 24. (szombat) – Gasztro – Nap, horgász-, és főzőverseny
2013. október 12. (szombat) – Színjátszó est

További információk:
www.hu-srb-ipa.com/
www.csanadpalota.hu

Ez a sajtóanyag az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A sajtóanyag tartalmáért teljes mértékben Csanádpalota Városi Önkormányzat vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Előző sztori

Futsal: 35 percig remekelt az SZTE EHÖK SE

Következő sztori

Tetten érték a besurranó tolvajt Makón