Közélet

Határon átnyúló együttműködések Csanádpalotán és Padén

Határon átnyúló együttműködések Csanádpalotán és Padén

2013. március 27., szerda
Határon átnyúló együttműködések Csanádpalotán és Padén

Csanádpalota Városi Önkormányzat és Mesna Zajednica Padej (Helyi közösség Padé) Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében „Csanádpalota and Padej for joint cultural development” című nyertes projektjükkel 18 eseményen keresztül nyernek betekintést egymás kultúrájába, hagyományaiba a közös partnerség révén.

Az eddig megvalósított és 2013-as rendezvények három tevékenység köré csoportosulnak: kulturális rendezvények, gasztronómiai események és sporttevékenységek. A projekt megvalósulásának fő célkitűzése a két testvértelepülés lakosságának együttműködése, az egymás kultúrájába, hagyományaiba való betekintés és a szervezetek kapcsolatának megerősítése a civil szervezetek bevonásával.

A program első eseménye a Nemzetközi böllértalálkozó és böllérbál volt, amely 2012. december 15. napján került megrendezésre Csanádpalotán. A gasztronómiai eseményre 10 csapat nevezett be. A csapatok több mint fele Szerbiából illetve Romániából érkezett. A böllértalálkozó egyben verseny is volt, mivel a teljes feldolgozási folyamatot egy szakmai zsűri értékelte majd díjazta. A rendezvény révén a ma is élő népi sertésfeldolgozás eseménye elevenedett meg, ami az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi népszokás a mai napig. A böllértalálkozó után egy újabb népi hagyományokat ápoló program következett, a folklórdélután és a hagyományos böllérbál. A böllérfesztivált követően december 16-án a Nemzetek Karácsonya nevet viselő magyarországi eseményen a település újszülötteit és a jeles házassági évfordulót ünneplő párokat köszöntötte a város a szerbiai partnerekkel együtt. Ezen a napon mondott karácsonyi köszöntőt a plébános a helyi hagyományoknak megfelelően.

A 2012-es évben a projekt keretén belül került megrendezésre Csanádpalotán a több helyszínes Óévbúcsúztató, újév köszöntő is, melyen Padé szintén aktívan részt vett. A teljes határon átnyúló program megvalósítása egy „tükör” rendezvénysorozaton keresztül történik. 2013-as évben is folytatódnak a közös programok, melynek során egymás településeire látogatnak a helyi hagyományőrző néptánccsoportok, a nép zenekarok (úgy mint a citerazenekar), a népdalkör és a sportolók. Az idei év első közös programjai Csanádpalotán az esélyegyenlőség jegyében megrendezett március 8-i Nemzetközi Nőnap volt, illetve Csanádpalota és Padé döntéshozói számára megrendezendő határon átnyúló testvértelepülési kapcsolat fejlődését illetve a projekt célját, háttérét és lehetséges eredményeit megcélzó workshop valósul meg március végén.

A program keretében az alábbi események valósulnak meg a 2013-as évben:

Csanádpalota (Magyarország)

2013. május 1. (szerda) Nemzetközi Sportnap 2013. május 25. (szombat) - Nemzetközi Gyermeknap 2013. július 6. (szombat) - Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál 2013. augusztus 16 – 17. (péntek – szombat) - Városnapi rendezvény-sorozat – hagyományőrzés 2013. augusztus 19. (hétfő) - Palotai Lakodalmas 2013. szeptember 7 – 8. Lovas-, vadász- és horgásztalálkozó 2013. október 5. (szombat) - Nemzetközi Idősek Világnapja 2013. október 19 – 20. (szombat – vasárnap) - Színjátszó Találkozó

Padé (Szerbia)

2013. május 4-5-6. (péntek, szombat, vasárnap) – Falunap; Településről elszármazottak, újszülöttek, nagycsaládosok találkozója; Pravoszláv Húsvét 2013. május 25. (szombat) - Keszég – Nap 2013. július 22-28. (hétfő-vasárnap) - Nyári tábor, kispályás futball turnir 2013. augusztus 23. - Nemzetközi Vadásztalálkozó 2013. augusztus 24. (szombat) - Gasztro – Nap, horgász-, és főzőverseny 2013. október 12. (szombat) - Színjátszó est

További információk: www.hu-srb-ipa.com/ www.csanadpalota.hu

Ez a sajtóanyag az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A sajtóanyag tartalmáért teljes mértékben Csanádpalota Városi Önkormányzat vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.