Európai hokibajnokságot tervez a nemzetközi szövetség

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Áprilisban dönthet a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) arról, hogy a 2014/15-ös szezonban bajnokságot ír ki európai válogatottak számára.

Kalervo Kummola, az IIHF legfőbb irányító szervezetének tagja – a finn szövetség vezetője – kedden elmondta, hogy szeretnék kibővíteni 16 vagy 24 csapatosra azt a tornát, amelyen a földrész négy legerősebb együttese, az orosz, a svéd, a finn és a cseh válogatott vesz részt 1996 óta idényenként négyszer.

A sportágban 1910 és 1932 között rendeztek klasszikus Európa-bajnokságokat, később – egészen 1991-ig – a világbajnoki helyezések alapján hirdettek kontinentális bajnokokat. A hokiban nincsenek kontinentális szövetségek, így csak az IIHF írhat ki nemzetközi – akár a teljes Európát felölelő – bajnokságot.

Az biztos, hogy a viadalt nem egy helyszínen és nem egy-két hét alatt rendeznék meg. A válogatottak egy teljes szezonon át, meghatározott hétvégenként találkoznának egymással, és az IIHF-en múlik, hogy a legjobb csapat hivatalosan Európa-bajnoknak tekinthető-e majd.

Kovács Zoltán főtitkár közölte, hogy a magyar szövetség támogatja a kezdeményezést. “Felértékelődnének a válogatott hétvégék, és nem kellene keresni a csapatokat a nemzetközi tornákra” – mondta, hozzátéve: az IIHF ötlete nyomán nőne a hokitornák reklámértéke is.

Előző sztori

FBI-os szakemberek oktatták a szegedi rendőröket + VIDEÓ, FOTÓK

Következő sztori

A túlsúly okai – nem csak az étkezésen múlik