Közélet

„Egy közülünk” – a Csongrád megyei KDNP is a magzatkísérletek ellen

„Egy közülünk” – a Csongrád megyei KDNP is a magzatkísérletek ellen

2013. március 7., csütörtök
„Egy közülünk” – a Csongrád megyei KDNP is a magzatkísérletek ellen

A KDNP megyei szervezete is csatlakozott az „Egy közülünk” elnevezésű európai polgári kezdeményezéshez, mely a magzatkísérletek ellen lépne fel. Hétfőtől Szegeden is gyűjtik az aláírásokat.

„Nagyon sokan úgy értelmezik ezt a kezdeményezést, hogy abortusz elleni küzdelem egyik lépése, holott ennél sokkal többről szól, az emberi méltóság megbecsüléséről” – nyilatkozta portálunknak

Latorcai János

, az országgyűlés KDNP-s alelnöke. Hozzátette, az Alaptörvényben is szerepel, hogy a magzati élet a fogantatástól védett, ennek értelmében az embriókon végrehajtott kísérletek általános emberi és keresztényi morálba ütköznek. „Azt szeretnénk elérni, hogy az Európai Unióban ez semmiféleképpen ne kapjon támogatást. Az utóbbi időben számos esetben, főként gyógyászati kísérleteket folytattak embriókon, aminek a mi megítélésünk szerint gátat kell szabni” – szögezte le Latorcai. A politikus emlékeztetett, az EU alkotmánya lehetővé teszi, ha egymillió aláírás összegyűlik egy polgári kezdeményezéshez kapcsolódóan, akkor az uniónak az adott kérdéssel foglalkoznia kell. Ez esetben az Európai Bizottság vizsgálja a kezdeményezést, és dönt arról, hogy előterjeszt-e jogalkotási javaslatot. Az „Egy közülünk” az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Unióban, melynek célja, hogy ne támogassanak olyan kutatásokat, amelyek megfogant életeket pusztítanak el. Az előírások szerint a kezdeményezést legalább hét tagállamban legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell támogatnia, továbbá a hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú támogatót. Ez hazánk esetében 16 ezer 500 főt jelent. Latorcai abban bízik, hogy március végéig összegyűlik Magyarországon a kellő számú aláírás. Megjegyezte, azért nem tüntetnek e kérdésben, mert nem csak tüntetéssel lehet eredményt elérni, sokszor a tárgyalások sokkal hatékonyabbak.

Kalmár Ferenc

KDNP-s országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón bejelentette, a párt Csongrád megyei szervezete is kiáll a petíció mellett, március 11-étől minden hétköznap 16 és 17 óra között a KDNP szegedi székházában gyűjtik az aláírásokat a Victor Hugo utca 3. szám alatt. Az akciót március 31-éig folytatják. A petíciót a sajtótájékoztatón jelenlévők is aláírták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.