Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Csütörtöki programajánló: Fantasy party és kínai filozófia + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A kínai filozófiai irányzatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a rektoriban, az ismert borász, Koch Csaba a Padláson ezúttal főz, a Genéziusz Színház pedig a Pinceszínházban lép fel csütörtökön. A Rongyba a bulizni vágyókat várják, Fantasy Party lesz, két koncerttel is színesítve.

Kasznár Attila: A kínai filozófiai irányzatok rendszere címmel tart előadást 17.30-tól az SZTE Rektori Hivatalban. A vallás (kínai viszonylatban a filozófia!) kérdésköre meghatározó az emberi társadalom fejlődésében. Ahhoz, hogy a Kínai Népköztársaságban zajló mindennapi gazdasági, politikai és társadalmi folyamatok egyértelművé váljanak, fontos megismerni azt a többé-kevésbé töretlen, az évszázadokon keresztül ívelő, szilárd filozófiai gondolati folyamot, amely alapvetően befolyásolja a kínai emberek gondolkodását, viselkedését, valamint tevékenységét. A kínai emberek filozófiai (vallási?) hátterének ismerete hozzásegíthet a velük való könnyebb kapcsolatfelvételhez, lehetővé teszi, hogy megérthetővé váljon a cselekedeteiket mozgató társadalmi háttér. Kasznár Attila a TEK Tudományos Tanács főtitkára, a Pécsi Tudományegyetem doktorjelöltje.

Földtudósok a világban címmel tartanak előadást 18 órakor a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Magyar Földtani Védegylet nyilvános kurzusára a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Koch Csaba borász vacsorája, vagyis szakácsszerepben a borász, aki résztvevőknek egyik kedvenc ételét készíti el 19 órától a Padláson. A 6 fogásos vacsora pontos menüjét nem árulhatják el, egyenlőre titok! Az ismert borász természetesen legkedveltebb borait kínálja az általa főzött ételek mellé. A közvetlen baráti beszélgetésekkel fűszerezett vacsoraest igazi élmény lesz a résztvevőknek. Szeretnénk a hagyományos borvacsorákat újragondolni, másképpen megközelíteni. Célunk, hogy vendégeinknek igazi borélményben legyen részük – egy ismert és elismert borász asztalánál. Figyelem! A részvétel ezen az esten limitált, maximum 12 fő jelentkezését tudják elfogadni! Jelentkezni ITT lehet.

Gedeon Birtok Borkóstoló Est lesz 19 órától a Piano Clubban. Az izsáki termelő nyolcféle borából kóstolhatnak kedves vendégeink a hozzáillő falatkák kíséretében. (sajtok, mangalicából készült falatkát, olíva bogyó stb.) minden borkedvelőt szeretettel várnak.

A Halál meg a Többiek, avagy a Mumusok már a Spájzban vannak – Komikus lehetetlenség, két részben – a Genéziusz Színház előadásában 20 órától a Pinceszínházban. Minden embert foglalkoztat a halál témája. Valakinek a totális véget jelenti, másoknak misztikum, esetleg átjárót egy másik világba. A legtöbbünkben pedig félelmet kelt. Írók tucatjai feldolgozták – ha élhetünk ezzel a kis szójátékkal: boncolgatták – a témát. Ezekből a művekből szemezgettünk, s végül kiválasztottuk azokat a jeleneteket, amik nem veszik teljesen komolyan a kérdéskört. Nevessünk együtt a vén kaszás arcába! Az esten több olyan szituációt láthatnak, amiben fontos szerepet kap a halál, sőt, az Önök szeme láttára manifesztálódik is a színpadon. Persze nem egészen abban a népi hiedelemben, amitől nap mint nap rettegnünk kell. Woody Allen, George C Chesbro és Stephen King művei alapján. A Pinceszínház nézőszáma korlátozott, ezért jegyvásárlási, jegyfoglalási szándékukat előre jelezzék a pinceszinhaz@invitel.hu e-mail címen, vagy személyesen a színház irodájában /6720 Szeged, Dugonics tér 2. (az udvarban)/, valamint telefonon: 62/ 540-554.

Zero-Plugged akusztikus koncertek 20 órától a Zero Art Caféban. Két vendég is lesz ezen a napon, akik akusztikus formációikkal beindítják a ZERO Art Caféban a „Zero-Plugged” élőzenei vonalat. 20 órától fellép Gulyás Luca (ének) és Markó Ákos (gitár), majd 21 órától a Zolán, vagyis Nagy Zoltán és Kecskeméti Milán mutatkozik be. Feldolgozások és saját számok hangoznak el az este folyamán, a jó hangulat garantált. Gyertek el megnézni őket, annál is inkább, mert a programon való részvétel ingyenes!

Verséneklős koncert lesz 20 órától a Babzsák Teaházban. Nagyon Romantikus Szabad ötletek a SZESZ és a Genéziusz Színház előadásában. Más szóval, nem is annyira romantikus, mint inkább jópofa előadásmód gyakorlása verses kötetek segítségével. Részvételi hozzájárulás, ami a rendezvény napján teljes mértékben lefogyasztható: 700 forint.

Fantasy Party – Srégan és Maj’beszélünk koncertekkel fűszerezve 21 órától a Rongy Kocsmában. A belépő jelmezben ingyenes, anélkül 500 forint. „Február elején lelkes fiatalok kerestek meg minket, hogy márpedig minden vágyuk, hogy fiktív lényekkel töltsék meg a Rongyot, mi pedig nem álltunk ellen, sőt, egyenesen hanyatt vágtuk magunk akaratuk előtt! A lényeg, ezen az estén bárki szuperhősnek érezheti magát, ha úgy tetszik, birodalmi lépegetővé válhat, de akár saját agyszüleményének bőrét is magára öltheti, hogy aztán futurisztikus, moziba illő környezetben tisztelegjen a fikció világának, néhány kupica Csubakka elfogyasztása közben. És természetesen lesz zene is, fellép a Srégan és a Maj’beszélünk. A koncertek után Boban várja a kívánságokat” – írják.

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

Szegeden harminc éve indult újra az éremverés, ezt ünneplik egy különleges tárlattal a Móra-múzeum kupolacsarnokában. A kollekció egyik különlegessége, hogy nem tematikus, hanem időrendben szemezget az alkotásokból, így soronként végignézve a kiállított darabokat látható, hogyan fejlődött a műhely. Külön tárolóban kapott helyet egy érdekes sorozat, a székesfehérvári Király-sor, amit 1987-ben kezdtek el készíteni az ottani éremgyűjtők megrendelésére. Az összesen harminchét éremből álló kollekciót együtt hazánkban még sehol nem láthatta a nagyközönség. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezete és Szabó Géza ötvösmester – ÉremVerde közös, „30 éve indult újra az éremverés Szegeden” című tárlata május 26-áig tekinthető meg a kultúrpalota kupolacsarnokában.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ajándékot kapnak a Karantén kalandjáték szerencsés résztvevői

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megrongáltak egy játszóteret Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két játékkal is rosszul játszottak…

Tovább olvasom

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál