Közélet

Áder: ki kell használni, hogy a visegrádi országok nem Európa "beteg emberei"

Áder: ki kell használni, hogy a visegrádi országok nem Európa "beteg emberei"

2013. március 22., péntek
Áder: ki kell használni, hogy a visegrádi országok nem Európa "beteg emberei"

A visegrádi országok, köztük Magyarország és Lengyelország, nem Európa "beteg emberei", nem a válságot, inkább a válságból való kilábalás esélyét jelentik az Európai Uniónak, s ezt a helyzeti előnyt érvényesíteni kell az uniós döntéshozatali fórumokon - nyilatkozott a köztársasági elnök Varsóban az MTI-nek pénteken.

A kétnapos lengyelországi látogatáson tartózkodó

Áder János

a Donald Tusk kormányfővel folytatott tárgyalása után elmondta: a visegrádi országok - több dél-európai tagállammal szemben - nem szorulnak uniós mentőcsomagra, "lélegeztető gépre", hanem saját erejükből tudnak ötről a hatra jutni. Hozzátette: a lengyel miniszterelnökkel egyetértettek abban, hogy ez olyan érték, teljesítmény, ami javíthatja a térség országainak tárgyalási pozícióit az Európai Unióban. Az államfő megismételte, hogy Magyarország és Lengyelország is nyertese az unió következő hétéves költségvetésének, majd megjegyezte: a lengyelek a magyaroknál is jobb eredményt értek el a tárgyalásokon, amihez gratulált Donald Tusknak. Áder János - miután a nap folyamán egy üzleti fórumon beszélt erről - a lengyel miniszterelnök figyelmét is felhívta arra, hogy a lengyelek csak negyedannyi tőkét fektetnek be Magyarországon, mint a magyarok Lengyelországban. "A lengyel vállalkozók mintha még nem fedezték volna fel Magyarországot" - mondta, megjegyezve: ezen változtatni kell, hiszen a lengyel gazdaság a válság alatt is folyamatosan növekedett. Ennek a gazdasági potenciálnak az érdeklődését fel kell kelteni Magyarország iránt, ahogy az a németek esetében már megtörtént - mondta. Donald Tusk ezt megerősítve arról beszélt, hogy noha a volt szocialista országok sok esetben ma is a nyugati termékek bűvöletében élnek, a lengyel busz- és villamosgyártás mára már versenyez például a francia járműiparral - idézte fel Áder János, aki pedig a magyarországi autógyártás eredményeit ismertette a miniszterelnökkel. Energetikai kérdésekről is szó volt a megbeszélésen, s Áder János elmondta: szükséges lenne, hogy a villamosenergia-piacok után a térség országainak gázhálózatát is összekapcsolják, szavai szerint ez 2015-16-ra megvalósulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.