/

A szegedi Eötvös-gimnázium volt a legjobb a Wallenberg-vetélkedőn + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Raoul Wallenberg Egyesület, a Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola 2013 tavaszán ismét meghirdette Régen volt? Hol is volt? című történelmi vetélkedőjét, melynek középdöntője a Somogyi-könyvtárban zajlott.

A verseny középpontjában a holokauszt történései, az embermentők tevékenysége, a zsidó-magyar kultúra együttélése és embermentő emlékhelyek álltak. A középiskolás diákok a vetélkedő első fordulójában 50 kérdésből álló feladatsort tölthettek le az internetről. Az 56 (a legtöbb pontszámot elérő) csapat jutott tovább a második forduló középdöntőibe, amelyek március 18. és 22. között rendeznek Győrött, Tatabányán, Vácott, Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Debrecenben. A szegedi területi középdöntőnek március 18-án délután a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár adott helyszínt, ahol négy városból, hét iskola nyolc csapata mérte össze a témával kapcsolatos tudását. A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola két csapattal, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Gregus Máté Tagintézmény, a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, a kalocsai Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Szent István Gimnázium, a szegedi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és a SZTEJKI Eötvös József Egységes Gimnázium egy-egy csapattal vett részt a versenyben.

Wallenberg örökében

A verseny eredménye

1. hely: Paktumiti csapat (SZTEJKI Eötvös József Egységes Gimnázium, Szeged)
2. hely: Wallenberg utódai csapat (Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, Csongrád)
3. hely: Stockholm csapat (Szent István Gimnázium, Kalocsa)

A szegedi középdöntőn köszöntőt mond Kardos János, Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztály vezetője, valamint Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője.

1988 decemberében alakult meg a budapesti Raoul Wallenberg Egyesület, Sebes József alapító tagja volt, valamint a Wallenberg-alapítvány elnöki posztját is betölti. Az eredményhirdetésen elmondta, nem pusztán emlékbizottságként működnek. A névadó emlékét őrzik, kutatják történetét, ugyanakkor fellépnek a diszkrimináció ellen is, és az ilyen aktivitásokat támogatják. Szeretnék, ha a kutatások nyomán például a második világháborúra, a Horthy-korszakra vagy a zsidóüldözésre jobb rálátást nyernének.

Másokat mentett meg

no images were found

A “pálmát” az Eötvös-gimnázium csapata vihette el. Felkészítőjük, Bartosné Dobos Andrea történelemtanár elmondta, éppen aktuális témát jelentett számukra a vetélkedő, hiszen a tananyagban ennél a korszaknál tartottak. Hozzátette: a diákokat érdekli ez a téma. Mindig csodálatot vált ki, ha van egy ember, aki képes kockáztatni a saját életét, hogy másokat megmentsen – Raoul Wallenberg ilyen ember volt. Gazdag családból származott, sokat utazott és több nyelven beszélt, mégsem készült diplomatának, de örömmel vállalta a neki jutott embermentő feladatot. Döbbenetes, hogy túlélte a náci terrort, és az oroszok ölték meg – fogalmazott a tanárnő.

A győztes csapatban a 13A osztály diákjait találjuk: Szilágyi Anett, Varga Zita, Csapó Csenge és Kocsis Diána Eliza. “Érdekes és egyben elrettentő ez a korszak ” – összegzett Szilágyi Anett. Megtudtuk, rövid idő volt a versenyre való felkészülésre, az internetes forduló után még egy középdöntő-előzetes feladatot is teljesíteni kellett, ők egy holokauszt-túlélővel készítettek interjút. “Olyan kérdéseket kaptunk, amilyenekre számítottunk” – számolt be a versenyről Kocsis Diána Eliza. Hozzátette: a felkészülést a szerteágazó elsajátítandó anyag nehezítette. Azt is elmondta, nagyon érdekli a történelem, mamája sokat mesélt a második világháborús eseményekről, az akkori megpróbáltatásokról.

no images were found

Előző sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Oláh Bettina

Következő sztori

A Down-szindrómásokat ünneplik Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek