Új üvegpaloták épülnek a növényeknek Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikeresen szerepelt a Magyar Tudományos Akadémia pályázatán az SZBK, melynek révén két új üvegházat építenek, egyet pedig teljesen felújítanak. Az év végén záruló projektre összesen kétszázharmincöt millió forintot költenek.

Öt üvegház van az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) területén, ezek egyikét tavaly modernizálták egy európai uniós pályázat révén, a többi viszont közel negyvenéves konstrukció – tájékoztatta portálunkat Vass Imre. A Növénybiológiai Intézet igazgatójától megtudtuk, a növények növekedését korszerű képalkotási módszerekkel egy robotizált módszerrel vizsgálják. Ennek köszönhetően minden pontosan dokumentált, attól kezdve, hogy mennyi vizet kap az adott növény, és azt is tudják vizsgálni, hogy miként tűri például a szárazságot.

Ez már a jövő, de az SZBK üvegházainak többsége körülbelül negyvenéves. Akkor megfeleltek a kor követelményeinek, mára azonban elavultak, tönkrement a tetőszerkezetük, korszerűtlen a fűtés, van, ahol a hűtés és a páratartalom szabályzása sem megoldott. „Az egyterű üvegházak helyett sokkal praktikusabb az, hogyha külön fülkékben tudunk növényeket nevelni. Az új üvegházi rendszerben minden egyes ilyen fülke saját klímával, hőmérséklet- páratartalom szabályzással, fényintenzitás szabályozással fog rendelkezni, tehát a körülményeket minden egyes esetben precízen be tudjuk állítani” – részletezte Vass Imre.

Az MTA pályázata 100%-ban támogatott, a kétszázharmincöt millió forintból egy üvegházat korszerűsítenek közel 50 millióból, míg a fennmaradó összegből kettő vadonatújat építenek. A munkálatok várhatóan májusban kezdődnek, és az év végére be is fejeződnek.

no images were found

Előző sztori

Versenytánc: bajnoki címvédésre és a Világjátékokra készül a László, Páli kettős

Default thumbnail
Következő sztori

Női futball: Zimányi Kovács továbbra is kerettag

Legutóbbi hasonló cikkek