Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Keddi programajánló: Undorground, Startup Kids és Próbakör + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Pomádé király új ruháját és a Kolpert úr című darabot is játsszák kedden, a Jazz Kocsmában Undorgorund Klub lesz, míg az Informatóriumban a Startup Klubba várják az érdeklődőket. A Házasság Hete keretében pódiumbeszélgetést, vetítést is tartanak, míg a TIK-ben a testről szól a kedd.

A Test – Interaktív Nap a TIK-ben 10 és 18 óra között a Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Református Egyetemi Gyülekezet szervezésében. A téma a test, amellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy lelkünk ápolása mellett testünkkel is foglalkozzunk, hiszen azt ugyan úgy Istentől kaptuk. A nap folyamán több program is várja az érdeklődőket: „Alkossunk embert!” – ki lehet próbálni, hogy milyen embert alkotni a föld porából (gyurmából). Lesz még Kézműves asztal, Ability Park – készségfejlesztő, trükkös és vicces „érzékelős” játékok. 12 és 17 óra között véradásra lesz lehetőség, 13-tól Oczelláné Kis Márta dietetikus osztja meg gondolatait, 17-től pedig Németh Norbert „a test teológiájáról” tart előadást.

Házasság, amiről a filmek már nem mesélnek… 16 órától a Bibliotéka Egyesület könyvtárában előadást és fórumbeszélgetést tartanak a Házasság Hete keretében. Az előadó Makoviczky Gyula, szegedi evangélikus lelkész lesz.

A Nagyszínházban a Pomádé király új ruhája című zenés komédiát láthatja a nagyérdemű 14 órai kezdettel. Pomádé király őfelségének fő a feje. Másnap a névnapját ünnepelné, ám egyetlen olyan ruhája sincsen, amit ne viselt volna már legalább egyszer. Új ruha híján, úgy tűnik, elmarad az ünnepség. Ám ekkor csodával határos módon két idegenből érkezett takács járul a király színe elé. Megígérik, hogy másnapra csodafonalukból megszövik a csodakelmét, abból pedig kiszabják az ünnepi csodaöltözetet. Ennek az öltözéknek azonban van egy igen lényeges tulajdonsága: csak az igaz, okos és becsületes emberek látják. Aki buta, hazug vagy gonosz, nem lát mást csak levegőt. „Akinek hivatalt adott, annak észt is ád az Isten” – énekli magabiztosan Pomádé király. Ám vajon érvényes marad-e eme bölcs gondolat a darab végén is? Vajon ki az, aki látja az igazlátó szövetet, és ki az, aki nem? Ránki György egyetlen mű keretein belül villantja fel sokoldalúságát. A magyar népdal világából indul, mégis az operának azok a legizgalmasabb részei, ahol a komédia, a karikatúra és az irónia jazzes hangzásvilága szólal meg. A darab zenéjét Ránki György szerezte, szövegét Andersen meséje alapján Károlyi Amy írta.

Az Informatóriumban 17 órától Startup Klub. „Colabs Startup School on Tour: The Startup Kids” (filmvetítés). Egy dokumentumfilm arról, hogy a fiatalos lendület, a vállalkozói kedv és korunk szellemének ötvözése hogyan teremt meg, indít el új vállalkozásokat. Interjúkat láthat többek között a Vimeo, Soundcloud, Kiip, InDinero, Dropbox, Foodspotting alapítóival. A film izlandi alkotói – kik cégüket az izlandi gazdasági összeomlás után alapították – ezzel a filmmel szeretnék motiválni a fiatalokat, hogy merjenek vállalkozni, legyenek vállalkozók.

17 órakor az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Fizika Tanszékén „A sokoldalú Széchenyi, mint magánember” címmel Tábory Jánosné, a szegedi Széchenyi Kör elnöke tart előadást. A Szegedi Közéleti Kávéház estje a szegedi Széchenyi Kör programja.

A negyedik olimpia előtt a Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén 18 órakor a Pulzus Kávézóban (Tisza Lajos krt. 109. SZTE-ÁOK dékáni hivatal alagsora) Kiss Adrienn egyetemi hallgató beszélget Vajda Attilával, a többszörös világ- és Európa-bajnok egyetemista olimpikonnal.

A Házasság Hete keretében a Belvárosi Moziban február 12-től 15-éig a Valaki más élete című filmet vetítik 18.15-től.

A nagyvárosi élet kiüresedett emberének állít extrém és görbe tükröt David Gieselmann német drámaíró Kolpert úr című darabja, amit 19 órától láthatnak az érdeklődők a Kisszínházban. A Kolpert úr minden szellemessége, könnyedsége ellenére egyfajta kiüresedettségről és unalomról szól. Arról, hogy mivel az ember kíváncsi lény, állandóan új ingerekre van szüksége, új dolgokat akar megélni. „A civilizációnk ott tart, hogy nagyrészt sikerült szinte mindent kipróbálni: a fiatalok bungee jumpinggal ugranak, különböző szerekhez nyúlnak. Tágulnak a határok is, például egyre könnyebb az utazás. Az ember azt érzi, hogy nincs korlát, amire pedig talán szüksége lenne. Nem tudja, mit kezdjen magával, mi jöhetne még. A darabban szereplő páros ilyen háttérgondolatokkal találja ki, hogy az ölést még nem próbálták ki…” – magyarázta Hollós Gábor rendező. Hozzátette: nem azért, mert jó és szórakoztató, hanem mert talán úgy gondolják, hogy megérthetnek valami fontos dolgot. Ahogy a női főszereplő fogalmaz: szerették volna érezni, hogy emberek – és innen jött abszurd módon a gyilkosság gondolata.

Próbakör – Improvizációs Színház 19 órától a JATE Klubban. A belépés ingyenes. Hosszú formálódás után 2011 szeptemberére összeállt egy egyedülálló improvizációs színház, a Próba kör. A „Beugró” című műsor óta hazánkban is nagy sikernek örvendő előadásformát mára senkinek nem kell bemutatni. A társulat is az ő általuk meghonosított úton indult el, azonban időközben saját játékokat is alkottak, illetve próbálnak nagyobb hangsúlyt fektetni a közönség bevonására.

Undorgrund a Jazz Kocsmában 20 órától. Ahogy megszokhattunk, ezúttal is az alter rendezvénysorozat és Rádió MI-s műsor csapata (viorelPOP, Hosszúpuska, esetenként TPZ és Kabir Daddy) szolgáltat iszogatáshoz való, erősen (de nem kizárólag) gitár-orientált muzsikát. Pop, zajok, satöbbi!

Wake The Dead (Marseille, Franciaország) Melodic/ Modern Hardcore + support 21 órai kezdettel a Club Noirban.

Folyamatos kiállítások, programok

A Somogyi-könyvtár kiállításokkal csatlakozik a Házasság Hete programjaihoz, két színes összeállítás is megnyílt a bibliotékában. A „…Hogy Veled végre magammá lehessek…” – Párok a képzőművészeti albumok tükrében című, február 20-áig látható tárlatot a könyvtár művészeti gyűjteménye állította össze, míg a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja „Veled vagyok egész” címmel az utóbbi évek szegedi Házasság Hete-rendezvényiből válogatott (március 6-áig megtekinthető) fotókat. A felvételek – döntő részben a SZEGEDma.hu fotóriportere, Gémes Sándor, illetve Erhardt Gyula, a Házasság Hete szervezőcsoport tagja munkái – különleges pillanatokat örökítenek meg, egyedi hangulatot tükröznek.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken.

A Móra Ferenc Múzeum izgalmas kardiológiai kiállítással várja az érdeklődőket: a Szívdobbanás című tárlat izgalmas installációk, makettek és illusztrációk segítségével mutatja be a kardiológia közelmúltját és jelenét. A kiállítás egyik érdekessége, hogy a legújabb bemutatott tárgy egy 2011. végén gyártott stent, míg a Szegedi Tudományegyetem preparátumokat kölcsönzött a tárlathoz. Az universitashoz más módon is kötődik a kiállítás, hiszen a magyarországi kardiológiatörténet utolsó ötven évében az SZTE nagyon fontos szerepet játszott, több, mára elterjedt módszer bevezetése a szegedi orvosokhoz kötődik. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Szívdobbanás című tárlata március 3-áig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Aktuál