Egyház

Erdő Péter is részt vett XVI. Benedek búcsúztatásán

Erdő Péter is részt vett XVI. Benedek búcsúztatásán

2013. február 28., csütörtök
Erdő Péter is részt vett XVI. Benedek búcsúztatásán

Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett azon a csütörtöki rendezvényen, amelynek keretében a leköszönő XVI. Benedek pápa elbúcsúzott a bíborosi kollégiumtól a VIII. Kelemen pápáról elnevezett vatikáni Sala Clementina-teremben - mondta Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület tavaszi ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mohos Gábor

kitért arra, hogy

XVI. Benedektől

csütörtök este 8 órakor veszi át a bíborosok testülete az egyház irányításának feladatait, illetve ez a plénum készíti elő a következő pápa megválasztását. Hozzátette: a bíborosi kollégiumot annak dékánja hívja össze. Az MKPK titkára megjegyezte: a vatikáni hivatalok vezetői - akik túlnyomórészt bíborosok - a pápai trón megüresedésekor automatikusan elveszítik megbízatásukat, a hivatalokat ekkor a helyettes vezetők irányítják, és addig nem hoznak nagy horderejű döntéseket, amíg nincs új pápa. Kiemelte, hogy a pápaválasztást szabályozó rendelet alapján a széküresedést követő 15. és 20. nap között kell elkezdenie a konklávénak a működését, ugyanakkor ezt XVI. Benedek pápa néhány napja módosította, ennek értelmében ha az összes, pápaválasztásra jogosult bíboros Rómában van, akkor a bíborosi kollégium saját döntése alapján hamarabb is megkezdődhet a pápaválasztás. XVI. Benedek pápa csütörtök délután Castel Gandolfóban a palota belső udvarára nyíló ablakból köszönti majd a város lakosait, este nyolc órakor pedig lemond. Csütörtök este Magyarország számos településén tartanak hálaadó szentmisét XVI. Benedek mintegy nyolcéves pápai szolgálatáért, a hívők együtt imádkoznak majd a katolikus egyházért, a pápaválasztásra készülő bíborosokért és Róma majdani új püspökéért is. Az eddigi információk szerint Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában,

Bábel Balázs

érsek a kalocsai Szent József-templomban,

Spányi Antal

püspök a székesfehérvári székesegyházban mutat be szentmisét. A pécsi székesegyházban szentmise és virrasztás keretében fejezik ki hálájukat a hívők a leköszönő XVI. Benedek pápai szolgálatáért. Hálaadást tartanak a veszprémi Szent Mihály-bazilikában és a szombathelyi székesegyházban is. Erdő Péter Magyarország egyetlen, pápaválasztói joggal rendelkező bíborosa.

Paskai László

bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek 2007-ben betöltötte 80. életévét, ezzel elveszítette pápaválasztó jogát, vagyis konklávén már nem vehet részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.