Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Csütörtöki programajánló: szerelem versben, dalban és képekben + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Valentin napon szinte minden a szerelem körül forog Szegede, A Móra-múzeumban a párok vérnyomását is megmérik, ErotikART címmel összművészeti kiállítás nyílik a ZERO-ban, az IH-ban a Mentés Másként Trió lép fel, míg a Babzsákban „Nagyon Romantikus” szabad ötletek. A várban pedig pódiumbeszélgetést tartanak Restart címmel, melynek témája, hogy miként lehet újrakezdeni egy csődbe jutott házasságot.

Valentin-nap a Somogyiban 13 órától! Párban a könyvtárban: a Valentin-napot idén is együtt ünnepli olvasóival a Somogyi-könyvtár. Február 14-én, csütörtökön a párosan beiratkozó felnőttek egyike ingyenesen kap olvasójegyet. A kedvezmény a Somogyi Dóm téri központjában és fiókkönyvtáraiban egyaránt igénybe vehető. A fiókkönyvtárakban az ünnephez kapcsolódó könyvajánlókkal is kedveskednek a látogatóknak. A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában 13-tól 18 óráig Bálint-napi üdvözlőkártyák készítésére várják a kicsiket és nagyokat. A felnőttek is kipróbálhatják alkotókészségüket február 14-én, csütörtökön, Bálint és Valentin napján. A Tápai fiókkönyvtárban a gyermekek készíthetnek Valentin-napi ajándékkártyákat délután fél 5-től.

Egyes kutatások szerint a szerelem csökkenti a magas vérnyomást – de ez vajon akkor is igaz, ha a szerelmesek éppen egymásra néznek? A Móra-múzeum ennek jár utána Valentin-napon: február 14-én, csütörtökön 13 óra 30 perckor vérnyomásmérésre várják a párokat, és megvizsgálják, hogyan reagálnak a szerelmesek, ha egymásra pillantanak. Amerikai kutatások korábban kimutatták, hogy a szerelem hosszútávon csökkenti a magas vérnyomást: párunk segítségével ugyanis könnyebben tudjuk leküzdeni a mindennapi stressz okozta problémákat, így a magas vérnyomást is. A Móra Ferenc Múzeumban a Szívdobbanás című kardiológiai kiállításban vizsgálják a párok vérnyomását, mindazon szerelmesek részvételére számítanak, akik kíváncsiak arra, hogy valóban meg tudják-e dobogtatni párjuk szívét egyetlen pillantással.

Trükkös tükrök, a falakba épített székek és asztalok, valamint nem szokványos grafikák várják a látogatókat a Kass Galéria új kiállításán. A Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlatot 17 órakor nyitják meg. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták.

ErotikART címmel összművészeti kiállítás nyílik fiatal, kezdő művészek munkáiból a ZERO Art Caféban (Mikszáth Kálmán utca 20.) 17 órakor. Az alkotók a művészet nyelvén fogalmazzák meg az erotika jelentését, hogy mit értenek e fogalom alatt, hogyan jelenítik meg művészi eszköztáruk segítségével a hozzá kapcsolódó gondolataikat és érzéseiket. Összesen 14 pályázó alkotását tekinthetik meg az érdeklődők a kávézóban. A megnyitó kísérő rendezvénye egy irodalmi esttel egybekötött színházi előadás lesz február 14-én, az est repertoárja a beérkezett irodalmi pályázatokból, valamint a társulat tagjai által válogatott művekből áll össze. Hat pályázó munkáiból válogatottak a Genéziusz Színház tagjai, hogy bemutassák azokat egy performanszban. A belépő ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A Házasság Hete keretében a Szegedi Várban (Stefánia sétány) 18 órától Restart – hogyan lehet újrakezdeni egy csődbe jutott házasságot? – fórumbeszélgetés házaspárokkal A rendezvény házigazdája Kisimre Ferenc, aki Csókay András idegsebésszel, Hegedűs Endre zongoraművésszel és Nagy Imre rádiós-televíziós szerkesztő-riporterrel, valamint természetesen házastársaikkal beszélget.

Lovers lounge – A szerelmesek estéje 18 órától a Casablanca kávézóban. Szeretettel várnak február 14-én meghitt hangulatban, barátságos kiszolgálással, és különleges zenei aláfestéssel hogy igazi élmény legyen a Valentin nap estéje! Zenél a Peterslongue (chill out,lounge).

Borneó – a Föld alól a Felhők közé 18 órától az Informatóriumban. A Magyar Földtani Védegylet Egyesület idei félévét egy nagy volumenű előadással kezdi Borneóról, melyet Karancsi Zoltán, az SZTE Földrajzi és Ökoturiszikai Tanszékének tanszékvezető docense fog prezentálni. Mindenkit sok szeretettel várnak az Agóra Informatórium előadótermébe!

Szerelmes levél címmel a szerelmesek napján, február 14-én koncertet ad az IH-ban a Mentés Másként trió. Fábri Gézát, az együttes vezetője elmondta, Szerelmes levél címmel új zenei anyagot adnak elő az IH-ban. „A szerelem mélységei és magasságai foglalkoztatnak bennünket” – meséli Fábri Géza. „Azt szeretnénk megmutatni a magyar népzene ritmusának, szövegének és dallamának gazdagságán, sokszínűségén keresztül, hogy az életnek milyen távoli területeit kapcsolja össze, mozgatja, irányítja a szeretet. A népzene hihetetlenül gazdag tárháza arról tanúskodik, hogy a legváltozatosabb élethelyzetekben is el kellett dalban mondanunk a népi ének metaforikus nyelvén, ami bennünket az örökkévalósághoz köt.” A Mentés Másként trió a moldvai énekelt dallamok ősi lüktetésével, bukovinai táncdallamok sodrásával, a gyimesi és a szlavóniai népdalok végletes őszinteségén keresztül élteti az örök érzést… Világzene ez a javából: másként. A koncert alaphangját a moldvai muzsika határozza meg, de ezúttal a balkáni folklór felé is kitekintenek, sőt lesz egy reneszánszkori angol szám, amellyel már egy kicsit a húsvéti ünnepeket vetíti előre.

A Rambling Blues Trió koncertje 20 órakor kezdődik a Millenniumi Kávéházban. A több mint másfél évtizede változatlan felállásban működő szegedi zenekar koncertjein a ’20-as, ’30-as évek Amerikájának hangulatos akusztikus zenéje (ragtime-blues, country-blues) elevenedik meg, de műsorukat saját szerzeményekkel is fűszerezik. A zenekar tagjai: Király Vajk (akusztikus és dobra gitár, ének), Hrabovszki Tamás (szájharmonika, ének), Szabó Csaba (ütős hangszerek).

A Dorcelsius (FR/D) lép fel 20 órakor a Jazz Kocsmában. A Párizsból, illetve Berlinből származó absztrakt elektronikus duóval egy régi vállalásunkat teljesítjük, hiszen, bár ígértük, az elektronikus zene eddig meglehetősen háttérbe szorult a Jazzben. Ezúttal azonban az európai turnén lévő együttes pótolja a szikrázó arpeggiokkal színezett, trance-be hajló elektro-pszichedélia hiányunkat. A produkciót vizuálisan is kiegészítő duó játszott már Európán kívül Kínában és Dél-Koreában is, felléptek olyan nevekkel, mint Maria Minerva, Ital, Mi Ami, Com Truise, James Ferraro, Andy Stott, Magic Touch, Ensemble Economique.

„Nagyon Romantikus” szabad ötletek – verséneklős koncert 20 órától a Babzsák Teaház és Művészeti Galériában a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) és a Genéziusz Színház előadásában. “Nagyon Romantikus Szabad Ötletek című estünk a költészet napjára készült. Verset ötvöz zenével és fordítva is. Az est tematikáját tekintve olyan versekről van szó, amik valamilyen szempontból romantikusak, úgy pozitív, ahogy negatív értelemben is. Ezek a versek tehát felidézhetik romantikus fiatalságunkat, romantikus hazaszeretetünket, romantikus egyedüllétünket, magányunkat, romantikus szeretetéhségünket, romantikus szerelmeinket. Ráadásul ez még „Bálint napisabb”koncert is akar lenni egy kicsit. Célunk egy olyan érdekes „verséneklős koncertet” bemutatni, ami a vers sokoldalúságára, és egyben alkalmazhatóságára is fölhívja a figyelmet” – írják az estről. Az esten Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Gulyás Pál,Illyés Gyula, Hervay Gizella, Kányádi Sándor és Paudits Zoltán versei mellett saját nóták is felhangzanak.

Jazzszigor Farsang szintén este 8-tól a Mono Zenebárban. Február 14-én nem csak a Bálintokat ünnepeljük, hanem egy farsangi gengszter-estet szerveztünk.. Zenék a 20-as évekből (de lehet eljutunk a „push it to the limit”-ig is) charleston ruha és csíkos öltöny, kalap és hosentroger és persze az elengedhetetlen whiskey akció… Öltözz be te is!

The Bloody Valentine- IV. SKAtch SKA Klub 21 órától a Rongy Kocsmában. Először a The Big Bunny Hall Swinger Club (swing ska) lép fel, majd 22 órától a Gutting Revue (belezős rock&roll), 23-tól a SKAtch (betyáros, alföldi, tangóharmónikás 2tone ska), míg éjféltől a Corbillard (B) (folkos, hiphopos punk).

http://www.youtube.com/watch?v=I6jJNajZoiE

Valentin Napi SZOTE, MK, ETSZK-s Buli 22 órától a JATE Klubban. A házigazda Dj. Berry és Dj. Egon. Az ÁOK, GYTK, FOK, MK és ETSZK-soknak a belépés ingyenes!

Folyamatos kiállítások, programok

A Somogyi-könyvtár kiállításokkal csatlakozik a Házasság Hete programjaihoz, két színes összeállítás is megnyílt a bibliotékában. A „…Hogy Veled végre magammá lehessek…” – Párok a képzőművészeti albumok tükrében című, február 20-áig látható tárlatot a könyvtár művészeti gyűjteménye állította össze, míg a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja „Veled vagyok egész” címmel az utóbbi évek szegedi Házasság Hete-rendezvényiből válogatott (március 6-áig megtekinthető) fotókat. A felvételek – döntő részben a SZEGEDma.hu fotóriportere, Gémes Sándor, illetve Erhardt Gyula, a Házasság Hete szervezőcsoport tagja munkái – különleges pillanatokat örökítenek meg, egyedi hangulatot tükröznek.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken.

A Móra Ferenc Múzeum izgalmas kardiológiai kiállítással várja az érdeklődőket: a Szívdobbanás című tárlat izgalmas installációk, makettek és illusztrációk segítségével mutatja be a kardiológia közelmúltját és jelenét. A kiállítás egyik érdekessége, hogy a legújabb bemutatott tárgy egy 2011. végén gyártott stent, míg a Szegedi Tudományegyetem preparátumokat kölcsönzött a tárlathoz. Az universitashoz más módon is kötődik a kiállítás, hiszen a magyarországi kardiológiatörténet utolsó ötven évében az SZTE nagyon fontos szerepet játszott, több, mára elterjedt módszer bevezetése a szegedi orvosokhoz kötődik. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Szívdobbanás című tárlata március 3-áig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

A Móra Ferenc Múzeum izgalmas kardiológiai kiállítással várja az érdeklődőket: a Szívdobbanás című tárlat izgalmas installációk, makettek és illusztrációk segítségével mutatja be a kardiológia közelmúltját és jelenét. A kiállítás egyik érdekessége, hogy a legújabb bemutatott tárgy egy 2011. végén gyártott stent, míg a Szegedi Tudományegyetem preparátumokat kölcsönzött a tárlathoz. Az universitashoz más módon is kötődik a kiállítás, hiszen a magyarországi kardiológiatörténet utolsó ötven évében az SZTE nagyon fontos szerepet játszott, több, mára elterjedt módszer bevezetése a szegedi orvosokhoz kötődik. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Szívdobbanás című tárlata március 3-áig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Aktuál