Belvíz: újra a gazdák fizetnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Várhatóan nem ismétlődik meg sem a 2011-es belvízkár, sem a tavalyi aszály, és lassan már látszanak a belvízvédelmi rendszer átalakításának első eredményei. A vízitársulatok azonban újra termelőikre vannak utalva, ha pénzelni akarják tevékenységüket – írja keddi Világgazdaság.

Bár a vízitársulatok védekezési munkálatait finanszírozza az állam, az üzemeltetési, karbantartási feladatokat nem automatikusan. Erre csak pályázhatnak a vízitársulatok, és csak akkor, ha érdekeltségi hozzájárulást szednek a helyi termelőktől – mondta a lapnak Bartha Sándor agrárvállalkozó.

Érdekeltségi hozzájárulás címén korábban is szedtek a vízitársulatok pénzt a helyi gazdáktól, ez hektáronként – a termőföld jellegétől függően – ezer forint körüli összeg. A vízvédelem központosításával azonban ez elmaradt, hiszen az állam vállalta magára a finanszírozás kérdését. Ez 2011-ben nem okozott gondot, hiszen a védekezésre rendelkezésre állt a pénz, ám tavaly, amikor a szárazság miatt nem volt mi ellen védekezni, a társulatok számára kiderült, az állam a fenntartási költségeiket nem állja. Így zömmel úgy döntöttek, újra pénzt kell kérni a helyi gazdáktól. Mint a lap az Országos Vízügyi Igazgatóságtól megtudta, az ország közel 80 vízitársulatából 65-ben döntöttek úgy, hogy kivetik a hozzájárulást.

Default thumbnail
Előző sztori

Nőnapi meglepetések az Anna Fürdőben

Következő sztori

Női futball: Zimányi Kovács egy félidőt játszott a Slovan ellen + VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek