/

Az MSZP szerint átverés a rezsicsökkentés

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MSZP szóvivője szerint a rezsicsökkentés csak a kormányzati sikerpropaganda része, valójában pedig az évszázad átverése. Török Zsolt erről a Fidesz frakcióvezetőjének keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva beszélt Budapesten.

Rogán Antal a Fidesz és a KDNP évadnyitó frakcióülését megelőzően jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége azt javasolja: tavasszal tíz százalékkal csökkenjen a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj. Emellett azt is szeretnék, hogy a kormány készítsen tanulmányokat arról, lehet-e folytatni az áram-, gáz- és távhőárcsökkentést a követező fűtési szezonban.

Török Zsolt keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a korábban bejelentett tízszázalékos rezsidíjcsökkentés a valóságban nem éri el a tíz százalékot. Hozzátette: az áram világkereskedelmi ára az elmúlt hónapokban húsz-huszonöt százalékkal csökkent, de ennek csak fele érvényesült az árakban, a többit “lenyelik a szolgáltatók”. Az MSZP szerint a kormány tervei újra a gazdagabbaknak kedveznének jobban a szegényebbek helyett, hiszen aki többet fogyaszt, annak nagyobb megtakarítást jelent az árcsökkentés.

Emlékeztetett arra is: szintén az elmúlt hónapokban több önkormányzatnál is húsz-harminc százalékkal emelték a szemétszállítási díjat – vagyis az ellenzéki politikus szerint a most bejelentett csökkentés megvalósításával csak a korábbi megszorítások egy részét törölnék el. Török Zsolt szerint ez a gyakorlat a “Kádár-rendszer utolsó éveit idézi.”

Kérdésre válaszolva az MSZP szóvivője reagált Rogán Antal azon bejelentésére is, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit messzemenően tiszteletben tartva terjeszti majd a parlament elé – az egyebek mellett az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontjának alkotmánybírósági megsemmisítése és az új választási eljárási szabályok miatt szükséges – alaptörvény-módosítási javaslatát a Fidesz-KDNP.

Török Zsolt felszólította a kormányt, hogy “ne trükközzenek” a választási regisztráció újbóli bevezetésével, emellett azt is kérik, hogy a kormány kezdjen társadalmi egyeztetést a pártok és civilek bevonásával a kérdésben.

Előző sztori

Ezerhétszázszor fordultak a médiahatósághoz internetes tartalmak miatt

Következő sztori

Emmi: legalább 23 milliárddal több jut a felsőoktatásra idén