A tévhitek eloszlatása a rákellenes világnap üzenete

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén a rákbetegségekkel kapcsolatban kialakult és elterjedt tévhitek eloszlatása a céljuk a rákellenes világnapi megemlékezéseknek.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke kedden, a rák világnapja alkalmából tartott budapesti rendezvényen elmondta, hogy Magyarországon évente 80 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, több mint 40 ezren meggyógyulnak, és mintegy 32 ezren meghalnak valamilyen rákos elváltozás következtében. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a betegséggel kapcsolatban kialakult tévhitek akadályozzák a rákellenes tevékenységet, a betegség időbeni felismerését és a gyógyítást.

Közlése szerint az első tévhit az, hogy a rák kizárólag egészségügyi probléma, holott elterjedtsége és veszélyes volta miatt az egész társadalom gondja. Sokan azt gondolják, hogy a rák az idősek, a gazdagok és a fejlett országokban élők betegsége, pedig a páciensek 25 százaléka 60 éven aluli – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a rák nem ismer határokat, ország- és gazdasági korlátokat.

Harmadik tévhitnek azt a véleményt nevezte, hogy a rák diagnózis egyenlő a halálos ítélettel, holott három rákbeteg közül egynek a betegsége elkerülhető, egyet pedig meg lehet gyógyítani. “A rák nem sorscsapás vagy balsors következménye, ugyanis tudatosan, ismeretek és akaraterő birtokában sokat lehet tenni azért, hogy a rákbetegség elkerüljön minket, időben felfedezzük, és így gyógyítható legyen” – mondta.

A rendezvényen előadást tartott Cseh Károly, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet igazgató egyetemi tanára, Bíró Krisztina, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, Monspart Sarolta, az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője és Csapi Bence, a Magyar Gyógyszerész Kamara vezetőségi tagja.

A rákellenes küzdelem világnapját február 4-én ünneplik annak emlékére, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői Párizsban 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.

Előző sztori

Több száz megváltozott munkaképességű elhelyezését segítették a megyében + FOTÓK

Következő sztori

Százezer forintos díjat tűztek ki a fegyveres rablókra

Legutóbbi hasonló cikkek