Közélet

Havazás - hótorlaszok várhatóak, másodfokú figyelmeztetés

Havazás - hótorlaszok várhatóak, másodfokú figyelmeztetés

2013. február 13., szerda
Havazás - hótorlaszok várhatóak, másodfokú figyelmeztetés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az előző nagy havazás tapasztalatai alapján ismét arra számít, hogy az érintett területeken megnő a koccanásos balesetek, az árokba csúszó és a hóban elakadó járművek száma. Ezért azt kérik, hogy - elsősorban Nyugat-Dunántúlon - mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen.

Hajdu Márton

, az OKF helyettes szóvivője szerdán kora reggel az MTI-nek azt mondta: az éjszaka csendesen telt. Járhatatlan utakról, megközelíthetetlen településekről, közüzemi zavarokról nem kaptak bejelentést. Jelenleg már a határszakaszokon is korlátozások nélkül lehet közlekedni. A katasztrófavédelem folyamatosan egyeztet a meteorológiai szolgálattal, és az előrejelzések szerint napközben elsősorban a Nyugat-Dunántúlon kell jelentős mennyiségű hóra, erős hófúvásra, magas hótorlaszokra számítani. Kiemelte: a közútkezelő folyamatosan dolgozik, de lassabb közlekedésre kell készülni. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy mielőtt útnak indul, tájékozódjon az időjárási helyzetről, az utak állapotáról és figyelje a hatóságok figyelmeztetését – mondta az OKF helyettes szóvivője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését másodfokúra mérsékelte. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Somogyban a várható hómennyiség és a hófúvás miatt is elsőfokú, citromsárga a figyelmeztetés. A hófúvás miatt több dunántúli térségre már első- vagy másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy azokon a területeken már a következő órákban hótorlaszokat okozhat az erős szél.

Másodfokúra mérsékelték a figyelmeztetést

Másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmad fokról. Az erős hófúvás miatt azonban több dunántúli térségben már a következő órákban magas hótorlaszokra lehet számítani. Kedden kora este Vas és Zala megyére a legmagasabb, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Somogy megyében a várható hómennyiség és a hófúvás miatt is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben. A hófúvás miatt több dunántúli térségre már első- illetve másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken már a következő órákban hótorlaszokat okozhat az erős szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében továbbra is azt írta: a Nyugat- és Közép-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. Nagyobb mennyiség főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Veszprém megyében hullhat. Szerda éjfélig a friss hó mennyisége nagyjából 15-25 centiméter között valószínű, de néhol 30 centimétert meghaladó friss hóréteg is összegyűlhet. Somogy nyugati részén maximum 15 centiméter friss hó várható, de a Dunántúl keleti harmadán napközben elsősorban eső, havas eső valószínű. A megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. Erős hófúvásra is számítani kell, amely magas hótorlaszokat emelhet – tették hozzá. A meteorológiai szolgálat ismételten kiemelte: „mediterrán ciklon alakítja az időjárást, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.