//

Szegedi egyetem: 160 milliós spórolás, 4,2 milliárdos elvonás?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 4200 millió forinttal csökkentheti a Szegedi Tudományegyetemnek szánt támogatását idén az állam. A szénszüneten 160 milliót spórolt az universitas.

Könnyen előfordulhat, hogy újabb 4,2 milliárd forinttal csökkenti az állam a Szegedi Tudományegyetem idei támogatását. Mint pénteken a Rádió 88-nak Majó Zoltán, az universitas gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: az elvonás már a dolgozóik bérét, a jelenlegi infrastruktúra fenntartását és az ösztöndíjak kifizetését fenyegeti.

Legutóbb a tavalyi év végén zároltak több mint 800 millió forintot az intézmény költségvetéséből, annak mintegy ötödét tudták kigazdálkodni a kéthetes szénszünettel. Az egyetem támogatása egyébként 2010 vége óta több mint 30 százalékkal csökkent – írja a rádió honlapja.

Még van remény?

Az értesüléssel, a rádiónak adott nyilatkozattal kapcsolatban a SZEGEDma.hu igyekezett elérni Szabó Gábor akadémikust, az SZTE rektorát, illetve több más egyetemi vezetőt is, azonban az universitas sajtószolgálata közölte: egyelőre nem kívánják kommentálni a hírt. Úgy tudjuk egyébként, a szaktárcával még nem zárultak le a tárgyalások, s a Szegedi Tudományegyetem bízik a pozitív fejleményekben.

160 millió forint megtakarítást hozott az SZTE szénszünete

A téli kényszerszünettel – 2012. december 21. és 2013. január 7. között – mintegy 160 millió forinttal csökkentette energiaköltségeit a Szegedi Tudományegyetem – derült ki közben ugyancsak a pénteki napon. Végleges számok februárban lesznek – tájékoztat a az egyetem weboldala.

Kéthetes téli kényszerszünete idején 800 ezer köbméter gázzal, 550 ezer kWh árammal és 12 ezer köbméter vízzel kevesebbet használt a Szegedi Tudományegyetem, mint 2010-2011 évfordulójának hasonló időszakában. Ez mintegy 160 millió forint megtakarítást jelentett – vonta meg a 2012. december 21. és 2013. január 7. közötti úgynevezett szénszünet mérlegét Majó Zoltán. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója az egyetemi honlap kérdésére válaszolva elmondta: a két hetesre hosszabbított téli szünettel is csökkenteni igyekeztek annak a 800 millió forint pénzügyi zárolásnak a súlyát, amely az intézmény múlt évi költségvetését érintette. A megtakarításról végleges számokat 2013. február végén a január havi fogyasztási adatok, és mérőórák teljes körű leolvasása után tesz közzé az SZTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága.

A 6 nagy hazai egyetem – ahol a hallgatók 70 százaléka tanul – összehangolta a téli kényszerszünet időpontját, ami 16 naptári, és 5 munkanapot érintett. Ezen időszak alatt az oktatási és kutatási épülettömböket bezárták, a hivatali ügyintézés szünetelt. Ugyanakkor az úgynevezett szénszünet a betegellátást nem érintette.

Az SZTE mintegy háromszáz ingatlana közül csak a betegellátást szolgáló 120-140 épület működött, az ottani alkalmazottak folyamatosan tették a dolgukat. Az úgynevezett szénszünet idején az egyetemi beruházásokon is folytatódott a munka. Ugyanakkor az egyetemi dolgozók, hallgatók pihentek, vagy az internetet használva álltak kapcsolatban, dolgoztak. Az SZTE honlapján az intézmény gazdasági és műszaki főigazgatója köszöni minden egyetemi polgár türelmét és a szénszünet lebonyolításában közreműködő kollégája hozzájárulását az intézkedés végrehajtásával kapcsolatban. A portál kérdésére válaszolva elmondta: mostanihoz hasonló hosszúságú karácsonyi szünet Európa több országának egyetemén is hagyomány.

Előző sztori

Fegyveres rablás Szentesen

Következő sztori

Kaposvárról Voronyezsig futnak a doni hősök emlékére