Közélet

Román és magyar gyermekorvosok a csípőbetegségek megelőzéséért + FOTÓK

Román és magyar gyermekorvosok a csípőbetegségek megelőzéséért + FOTÓK

2013. január 17., csütörtök
Román és magyar gyermekorvosok a csípőbetegségek megelőzéséért + FOTÓK

Egy EU-s pályázaton közösen indult és nyert a temesvári meg a szegedi gyermekklinika. A projekt célja az újszülött kori csípőbetegségek, a csípőficam szűrésének jobbá tétele, a korai diagnózis, illetve a két klinika eredményeinek összehasonlítása. A projekt keretében összesen 8000 újszülött csípőszűrését végezték el 1 év alatt a két centrumban, szükség esetén ultrahangos vizsgálattal kiegészítve.

Kovács Tamás

egyetemi adjunktus, a szegedi klinika gyermeksebésze portálunknak elmondta, a projekt keretében az a legfontosabb, hogy minden csípőficamot, illetve csípővápa fejletlenséget időben kiszűrtek, és konzervatívan (műtét nélkül) kezeltek, megoperálni egyet sem kellett amiatt, hogy a szűrés nem lett volna elég hatékony. A két gyermekklinikai központban 8 ezer újszülöttet vizsgáltak meg, a kis páciensek közül egyet sem kellett megműteni, ami azért is nagyon fontos, hangsúlyozza Kovács doktor, mert ha ezt a rendellenességet nem tudják újszülött korban kiszűrni, akkor ezek a gyereket később sánták lesznek, esetleg csípőprotézisre szorulnak, és nem élhetnek teljes értékű életet. A csípőficamot egyszerűen lehet szűrni, ha időben észlelik a bajt, 100 százalékosan gyógyítható. A pályázati pénzből egy régóta hiányzó korszerű röntgen képerősítő berendezést is sikerült vásárolniuk, az elavult, régi készülékük ugyanis több mint 25 éves. Az új gép sokkal jobb minőségű képek készítésére alkalmas, és a sugárterhelése is lényegesen kisebb. A röntgenátvilágító berendezés értéke 17.5 millió forint, amely a gyermek-traumatológusok munkáját is segíteni fogja a jövőben. Sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítani a temesvári partnerrel, s már tavasszal folytatódik is az együttműködés: továbbképzéseket szerveznek mindkét országban ultrahangos csípőszűrés illetve arthroscopia (ízületi tükrözés) témákban. A szakmai és baráti kapcsolatokat a jövőben újabb pályázatok keretében szeretnék kamatoztatni. A projekt zárásaként a román fél részvételével közös sajtótájékoztatót tartottak a szegedi gyermekklinika könyvtárában. A vendégek is rendkívüli megelégedettségüket hangsúlyozták, a gyümölcsöző együttműködés során mindannyian nagyon sok új tapasztalatra tettek szert, s ők is bíznak a folytatásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.