Közélet

Kétnapos minifesztivál szegedi garázszenekarokkal a Rongyban + FOTÓK, VIDEÓ

Kétnapos minifesztivál szegedi garázszenekarokkal a Rongyban + FOTÓK, VIDEÓ

2013. január 21., hétfő
Kétnapos minifesztivál szegedi garázszenekarokkal a Rongyban + FOTÓK, VIDEÓ

Amatőr zenészek is tudnak profi módon hozzáállni - hirdetik a Szentély világra hozói. A legalulról szervezett szegedi underground közösség 16 zenekarnak biztosít kulturált próbahelyiséget és felszerelést, metaltól jazzan át a hip-hopig szinte minden szól Bakay Nándor úti termeikben. Márciusban a Rongy Kocsma színpadán kétnapos bulival mutatkoznak be a bandák.

Először csak próbatermet akartak, de egy igazi közösséget alakítottak ki a Szecolor Depo szegedi raktárába befészkelt bandák. A 2005-ben útjára indult, Szentélyként elkeresztelt próbahelyiség egy 25 négyzetméteres teremmel kezdődött, melynek célja a szegedi amatőr bandáknak tiszta, kulturált körülményeket és megfelelő felszerelést biztosítani. Idén tavasszal már a harmadik próbatermet készülnek megnyitni, melyben tizenhat zenekar csap a húrok, billentyűk és mindenféle hangot megszólaltató dolgok közé - éjjel-nappal.

Próba- buli- és alvóhely

"Amit itt láttok, azt mind magunk hordtuk össze a moziplakátoktól a színpadot alkotó raklapokig. Adományokat szívesen fogadtunk, de szponzort sosem, így senkitől sem függünk. Van egy lengyel mondás, ami úgy tartja: ha beengeded a rókát a tyúkólba, az előbb-utóbb megéhezik, én pedig nem szeretnék egy étterem vagy bank pólójában dobolni a fellépéseken" - mondta

Godó Jenő Miklós

, a Szentély egyik megálmodója. Az évek alatt egy kis underground közösség jött össze itt, mindenki ismer mindenkit, a próbák mellett sokszor bulik is vannak, sőt volt diák aki az egyik teremben aludt a szénszünet idején. 4500 forint a tagsági díj fejenként, de ez lefedi a rezsit, a bérleti díjat és az amortizációs költséget is - utóbbinál sem falhoz vágott gitárokra és keresztülfejelt dobokra kell gondolni, az összegből a folyamatosan elhasználódó elektronikát és a megtört kábeleket pótolják.

"Rengeteg rejtőzködő zenész van Szegeden is, akik bent a szobában pengetik maguknak a gitárt. Nekik ad lehetőséget a Szentély, amatőrként is lehet profi módon zenélni, csak akaraterő és hozzáállás kérdése, a körülményeket megteremtették itt" - mondta a Dreamgrave zenekar énekese, Gyimesi Dömötör. Az itt összegyűlt zenekarok nagy részének már volt negatív élménye valamelyik szegedi próbateremről, a Szilánkban és az Ikarusban szerintük rendszeresek a lopások, és a körülmények sem megfelelőek a zenéléshez, így a viszonylag magasnak számító bérleti díj ellenére is sokan keresik fel őket. Lassan már telt ház van a Szentélyben, a tavasszal nyíló harmadik terem újabb bandáknak adhat lehetőséget.

Kétnapos leRongyolódás márciusban

A szegedi koncertturisták számára már nem ismeretlen a Rongy Kocsmában fellépő zenekarok neve: a Szentélyben próbáló tíz banda ad koncertet a szórakozóhelyen március 8-án és 9-én. "Pénteken egy könnyedebb napot terveztünk a 'rádióbarátabb' zenekarokkal, ezért is kapta a Ladies' night (Hölgyek éjszakája) nevet. Szombaton aztán jöhet minden, ami a csövön kifér: a Pure metal massacre (Színtiszta metál mészárlás) a metál, deathcore és stoner zenekarok dühöngője lesz" - tudtuk meg a szervezőktől. A puszta zenén túl látványos elemeket ígérnek, éjfélre mindkét nap írnak egy meglepetést is, de nem kötötték az orrunkra, hogy mi lesz az. A fellépők listáját az alábbi linkre kattintva tekintheti meg. Hangulatfokozónak íme egy kis ízelítő a Húz 'n Tróger zenekarból! http://www.youtube.com/watch?v=UgVUHlldB5M&noredirect=1

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.