Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Keddi programajánló: UNDorgrUND a Jazzben, Pipás a Somogyiban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Közkívánatra a Pipás Pista és társai című dokumentumfilmet vetítik a Somogyi-könyvtárban, a Korona Hotelben a nők rendszerváltozásban témakörrel foglalkoznak. A Kaptárban folytatódik a folkkocsma-sorozat, míg a Jazz Kocsmában UNDorgrUND. A színházkedvelőknek a Zerline, a szobalány története című színpadi művet ajánljuk, amit a Korzó Zeneházban láthat a nagyérdemű.

Filmklub Extra a Somogyi-könyvtárban kedden 17 órától. A Pipás Pista és társai című 97 perces 1983-ban készült dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők a Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén. A Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza január 25-én egy zenés tanyawesternt mutat be, a színpadi történet Pipás Pista életének egyes epizódjait eleveníti fel. Pipás élő személy volt, hírhedt alakja a szegedi tanyavilágnak és nevével ellentétben nem férfi volt, hanem nő. Asszonytársai megbízásából felakasztotta a megunt, vagy elviselhetetlen férjeket. Filmünkben az okokat keressük: mi vitte Pipást a bűn útjára, mi indított egyes asszonyokat arra, hogy férjeik ellen bérgyilkost fogadjanak? A film egyben cáfolata is sok Pipásról szóló rémtörténetnek. A rendező Ember Judit, míg a szerkesztő Bubryák István.

Nők a rendszerváltozásban címmel beszélgetős estre invitálják az érdeklődőket 18 órára a Korona Hotelbe. A nemek társadalmi helyzetével foglalkozó szakirodalom az 1990-es évek elején úgy látta, hogy a nők társadalmi csoportja a rendszerváltás „nagy vesztese”, hiszen szűkültek a munkavállalás lehetőségei, a politikában alacsonyabb lett a nők aránya, a mindennapi élet feszültségei, az anyagi gondok a családon belüli erőszak előretörését hozta. Vajon több mint húsz évvel a rendszerváltás után hogyan fordult a helyzet? Sikerült-e hatékony uniós politizálással választ adni a kihívásokra? Hogy áll Magyarország nemzetközi összehasonlításban a nők diszkriminációjának terén? A Szegedi Közéleti Kávéház vitaindító előadása arra is vállalkozik, hogy felvillantson új területeket a nemek kutatásában, és rávilágítson arra, mi az összefüggés a boldogság és az egyenjogúság között – statisztikai értelemben. Az est vendége lesz Acsady Judit szociológus (MTA Szociológia Intézet) és Szalma Ibolya pszichológus, jogász (SZTE). Beszélgetőtárs Antoni Rita és Sóti Judit, míg a házigazda Szalay István matematikus és Juhász István tanár, az Együtt a Nőkért Egyesület alapító tagja.

A 2013-as Vajdasági Magyar Kalendárium bemutatója 18 órakor lesz a Millenniumi Kávéházban. A Hét Nap szerkesztősége először Szegeden mutatja be a Vajdasági Magyar Kalendáriumot – 2013. január 15-én, kedden, este 6 órakor a Millenniumi Kávéház kiállítási termében. Az eseményen részt vesz Tomek Viktor, a hetilap főszerkesztője, Molnár Krekity Olga, a Kalendárium szerkesztője, valamint Tóth Lívia, Gyurkovics Virág, Tóth Tibor, Lackó Lénárd, Szabó Attila, Lackó Ildikó, Szalai Attila a szerkesztőség munkatársai is. A testvérvárosi szerkesztőség néhány „meglepetés vendéggel” érkezik, akik zenével, szavalatokkal teszik színesebbé az estet. A kiadvány a helyszínen – kedvezménnyel – meg is vásárolható.

19.30-tól a Tisza Lajos krt. 77. szám alatt folytatódik a folkkocsma-sorozat a Kaptár Pub-ban! Muzsikál a MÉNKŰ BANDA, énekel Kósa Dominika, vajdaszentiványi táncot tanít Simoncsics Sára és Balogh Zsolt.

19 órakor a Kisszínházban Goethe fiatalkorban félbehagyott és Peter Hacks által továbbgondolt vígjátékát, A mundérvásárhelyi búcsút mutatják be Csiszár Imre rendezésében. Goethe 25 esztendős korában kezdett bele a felvilágosodás korának furcsa, néha nevetséges figuráit egy vásári forgatagban felvonultató színmű írásába. A történet bemutatja, hogy veszik ki a szépség és a kultúra a világból, ha a magukat felvilágosultnak gondoló sznobok ítélkeznek a művészetről, próbálnak színházat csinálni, miként söpri ki a felvilágosodás akaratlanul is az esztétikumot. A félbehagyott darabot Peter Hacks gondolta újra a 20. században. A hosszúra nőtt egyfelvonásos darab így – talán Goethe ellenében – már a politikáról és a szexről szól – fogalmazott a művész. A nézők egy este tulajdonképpen két művet láthatnak: a vásártéren a plebejus rétegeknek szól az előadás, az emelkedettebb, hivatalos színház pedig egy bibliai témát, Eszter történetét dolgozza föl.

A Zerline, a szobalány története című színpadi művet 19.15-kor láthatja a nagyérdemű a Korzó Zeneházban. Az előadások előtt a Kisszínházban zajlik 18 és 19 óra között a helyszíni jegyértékesítés, továbbá nyitvatartási időben a színház jegyirodájában. Az Egy szobalány naplója Hermann Broch A bűntelenek című regényének egyik fejezetét dolgozza fel. Először 1987-ben mutatták be Párizsban Zerline címmel, ahol a címszerepet játszó Jeanne Moreau alakításáért elnyerte az év színésznője díjat. Előadásunkban Zerline szerepét színházunk nagyszerű művésze, Fekete Gizi játssza. A darab elején Zerline, az érett asszony, ki egykor a házban szobalányként szolgált, elpletykálja az albérlőnek a tulajdonosok titkait. Később tér csak rá saját életének sötét és felkavaró részleteire. Emlékei közt kutatva szerelem, kéjvágy, csalódás, bosszú és gyilkosság elevenedik fel. Hermann Broch (1886-1951) osztrák regényíró, novellista, lírikus és filozófus, a huszadik századi világirodalom egyik meghatározó alakja. Ismerősei közé tartozott Rainer Maria Rilke, Elias Canetti, James Joyce, Lukács György és Balázs Béla. Legismertebb regényei: Az alvajárók, Vergilius halála, A bűntelenek.

Az UNDorgrUND-csapat (főleg gitáros) indie/alter zenékkel segíti elő a dumálgatást, kikapcsolódást a Jazz Kocsmában minden hónap 2. keddjén, este 8-tól, ingyenesen. A Szegeden 2004 óta működő Undorgrund indie/alter bulisorozat és (az épp parkolópályán lévő) Rádió Mi-s zenei műsor ölelő keble ez. A Joy Divisiontől a Vaccines-ig, a Wire-től a dEUSig, magyarán bármi ilyesmi előfordulhat a legújabbaktól az örökbecsűkig. Ha még nem tetted, csatlakozz az UNDorgrUND Facebook-csoporthoz, amennyiben értesülni szeretnél szegedi indie/alter eseményekről, na, meg jó zenékről!

Folyamatos kiállítások, programok

Quentin Tarantino: 50 – Michael Mann: 70. A szegedi Somogyi-könyvtár kamarakiállítással köszönti az idén 50 éves Quentin Tarantino és a 70 éves Michael Mann amerikai filmrendezőket. Quentin Tarantino filmrendező, színész, forgatókönyvíró, producer. A posztmodern, ezredfordulós mozi egyik legnagyobb hatású egyénisége. Már kölyökkorában filmőrült volt; közismert, hogy videotékásként szerezte lenyűgöző vizuális tudásbázisát. 24 évesen megírta a Tiszta románc és a Született gyilkosok című filmek forgatókönyvét. Első önálló nagyjátékfilmje (Kutyaszorítóben, 1992) a filmben is szereplő Harvey Keitel támogatásával készült. A világhírt a Ponyvaregény (Pulp fiction, 1994) hozta meg számára. A merész és mindig kiszámíthatatlan Tarantino időről időre meghökkenti a publikumot. Michael Mann európai iskolázottságú amerikai filmrendező. A modern európai művészfilm megszületésének időszakában, s egyúttal a korszakhoz kapcsolódó szerzői film előretörésének időszakában kezdte pályáját. Kezdetben rövid-, reklám- és dokumentumfilmekkel jelentkezett, majd televíziós filmkészítésbe fogott. A Miami Vice és más sorozatai mozifilm-minőséget varázsoltak a képernyőre. Nagyfilmjei közül Az embervadász, és a Közellenségek is világsikert arattak. Művészetében felfedezni vélik Antonioni érzékenységét, Kubrick pedáns szerkesztésmódját. A tárlat 2013. január 30-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Tündérek útján – Kuklis Katalin festőművész kiállítása január 31-éig tekinthető meg az Odesszai fiókkönyvtárban. “Az út, amelyen elindultam tündérek útja. Ők velem vannak, vezetnek engem, elkísérnek végtelen dűlőutakon, szólnak hozzám virágok meséjével, látni tanítanak. Példaképek, barátok, akik tudásukkal, szeretetükkel segítenek meglelni az egyszerűt, a tisztát, az alig észrevehetőt. Ha hangom visszhangra talál, tudom nem hiábavaló, – nem vagyok egyedül – és ez erőt ad ahhoz, hogy tovább álmodjam a mesét…”

Mozgás érzékeltetése fotográfiákon – Álom és valóság címmel Büchelbauer Attila fotóiból nyílt tárlat a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Büchelbauer Attila munkái egyéni stílusban egyéni mondanivalót közvetítenek. A vibráló fények, különleges színhatások mellett a mozgás érzékeltetése jellemző. Hagyományos filmes fototechnikával dolgozik, képein semmi digitális “manipulációt” nem alkalmaz. Gondolatvilága az ok és okozat, a dolgok mélyebb értelmének keresésével küzdő embert mutatja. A kiállítás 2013. január 30-ig látogatható.

Trolibusz a napfény városában – dokumentum- és fotókiállítás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében 2013. január 10. és február 6. között könyvek, sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok, fotók és gyermekrajzok láthatók a szegedi troliközlekedés történetéből, visszatekintve az 1979. április 29-én beinduló trolivonal megnyitására és megidézve a közeljövő modern trolibuszait is. A könyvtár Helyismereti-gyűjteményének aprónyomtatványai között megtalálhatók a Szeged város helyi közlekedésének vonalhálózatát ismertető kiadványok a ’80-as évek elejétől kezdve. Emellett láthatóak még helyi menetrendek, vonaljegyek, meghívók, trolibuszvezetői tanfolyamról szóló hirdetések és illusztrációk az egyes járműtípusokról. A Somogyi-könyvtár Internet-terében fotókiállítás várja a bibliotékába betérőket, amelyen pillanatképek idézik fel az első ZIU-trolibuszok megérkezésétől, a Ikarus trolibuszok üzembe helyezésén át a Škoda trolik, a trolivá alakított Mercedes Citarók megjelenéséig a Szeged utcáin egykor és napjainkban is közlekedő trolibusz típusokat. Az érdeklődők a fotókon megcsodálhatják a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszt, hiszen az Ikarus-Skoda 187Tr típusú járművekből 13 darab fog 2013-tól Szeged utcáin közlekedni. A Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából a trolibusz-közlekedést népszerűsítő gyermekrajzok, illetve az új ebus-ról készült plakátok színesítik a tárlatot.

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij-, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Aktuál