/

Ez történt a szegedi egyetemen 2012-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Izgalmas évet zárt a Szegedi Tudományegyetem: a 2012-es év legfontosabb történéseit foglalta össze az SZTE honlapján.

Mi is válogattunk az egyetemen történt legérdekesebb eseményekből, programokból:

Január 5.: Közép-Európa legzöldebb egyeteme a szegedi. Az SZTE második éve vesz részt az Indonéziai Egyetem felmérésében. A zöld egyetemek világrangsorát 2011-ben is összeállító kutatás eredményeként született listán az SZTE most előrébb lépett, mert a 178 versenyző közül a 67., a 70 európai részvevő közül a 21. helyen végzett.

Január 28.: Számos érdekes kísérleten keresztül ismerhették meg a fizika csodálatos világát a tudományág iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek. Hatodik alkalommal rendezték meg az SZTE-n a Fizika Napját. A programon Szabó Gábor fizikus akadémikus, az SZTE rektora elmondta: az ide jelentkező fiatalok azt fogják tanulni, amit a nemzetközi szakmai közösség elvár.

Március 22.-25.: Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepelte az SZTE. Minden eddiginél több Nobel-díjas tudós látogatott el egyszerre hazánkba a nemzetközi Szent-Györgyi konferenciára. A Nobel-díjasokon kívül több száz neves hazai és külföldi kutató is jelentkezett a rangos programsorozatra. A tudományos szekcióhoz szorosan kapcsolódva Szeged színes kulturális eseményekkel is készült.

Április 17.: A Juhász Gyula Napok háromnapos rendezvénysorozatán minden a Csillagok háborújáról szólt. A részt vevő csapatok egymással és a Juhász Gyula Napok királynőjének, György Ritának kegyeiért versengtek három napon át. A sorjátékok mellett városi vetélkedővel, főzőversennyel és filmek forgatásával szerezhettek pontokat a versenyzők.

Június 27.: Bővül a Szegedi Tudományegyetem Onkoterépiás Klinikája: az új sugárterápiás bunker építése miatt kellett elköltöztetni Antal Károly szobrászművész alkotását. A klinikai épületek központi terén, rózsaágyások közt avatták újra a klinikakertet 1961 óta lakó Fiatal Lányt.

Szeptember 14.: Trogmayer Ottó régész ünnepélyes keretek között vehette át a Nemzetközi Panoráma Tanács „aranytű” kitüntetését. A szegedi egyetem régészeti tanszékének egykori vezetője az International Panorama Council (IPC), azaz a Nemzetközi Panoráma Tanács (a világban fellelhető körképek, panorámák megóvásával és restaurálásával foglalkozó szervezet) egyik alapítójaként tevékeny munkát folytatott ezen kulturális értékek fennmaradásáért és népszerűsítéséért.

Október 1.: A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) elkezdődött a 17. Őszi Kulturális Fesztivál. Október 1-jétől 6 héten keresztül 240 tudományos és művészeti esemény várta az érdeklődőket 60 helyszínen. A programsorozaton Szabó Gábor rektor a 15. születésnapját ünneplő SZTE Kulturális Irodát is felköszöntötte.

December 5.: Marsha S. Ivins amerikai űrhajósnő tartott angol nyelvű előadást a Szegedi Tudományegyetemen.

December 21.: A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, cigányok és nem cigányok együtt élnek az Indóház téri Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldott meg. Az avatóünnepség díszvendége volt Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

A teljes lista az egyetem honlapján tekinthető meg!

Előző sztori

Hazánk legkomfortosabb orvosi intézménye lett a szegedi Onkoterápiás Klinika

Következő sztori

Életet mentett a nyomozó Sándorfalván