A legbátrabb városra emlékeznek az Emlékpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Balassagyarmat lakói 1919-ben szembeszálltak a cseh intervenciós csapatokkal, s az akkori magyar kormány behódolást sürgető felszólítása ellenére fegyveres felkeléssel verték ki az idegen megszállókat.

E történelmi tettével a Nógrád megyei város kiérdemelte a legbátrabb város, a Civitas Fortissima címet. A Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend helyi tagozatának szervezésében január 29-én, kedden este hat órától Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren álló trianoni emlékfánál emlékeznek a gyarmati csehkiverésre.

Majd’ mindenki tudja, hogy Sopront a Civitas Fidelissima, azaz A leghűségesebb város elismeréssel illették, mivel Trianont követően fegyveres felkeléssel harcolták ki, hogy népszavazással dönthessenek a város és környéke hovatartozásáról, és a többség Magyarország mellett voksolt. Ám kevesen ismerik egy másik város történelmének azon pillanatát, amikor a polgárok fegyverrel szerezték vissza a magyar földet. Balassagyarmatot 1919. január 29-én véres harcok árán szabadították fel a megszálló cseh csapatoktól. Helytállásért a Magyar Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta a Nógrád megyei városnak.

1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és egy negyven fős különítmény bevonult Balassagyarmatra. Céljuk a vasúthálózat, a Salgótarján környéki szénmedencék elfoglalása, és az 1918-as belgrádi szerződésben megállapított demarkációs vonal még délebbre tolása volt. Noha voltak, akik átengedték volna a várost a csehszlovákoknak; a helyi vasutasok, tisztségviselők és rendőrök esküt tettek az ellenállás megszervezésére, majd velük együtt a polgárok és a diákok harcoltak a városért. A városvédő harcban tíz ember esett el. 1919. január 29-én, két heti megszállás után, Balassagyarmat felszabadult. A csehszlovák katonák kiszorítása segített abban, hogy a trianoni béketárgyalás eredményeként Balassagyarmat Magyarország része maradhatott.

A 94 évvel ezelőtti történelmi eseményeket Gál Csilla, az Emlékpont történésze eleveníti fel ma este hat órakor Hódmezővásárhelyen, az egykori országzászló helyén álló emlékkőnél.

Előző sztori

Ritkulhat a szemétszállítás

Következő sztori

60 forint miatt kerültek őrizetbe