Kultúra

A legbátrabb városra emlékeznek az Emlékpontban

A legbátrabb városra emlékeznek az Emlékpontban

2013. január 29., kedd
A legbátrabb városra emlékeznek az Emlékpontban

Balassagyarmat lakói 1919-ben szembeszálltak a cseh intervenciós csapatokkal, s az akkori magyar kormány behódolást sürgető felszólítása ellenére fegyveres felkeléssel verték ki az idegen megszállókat.

E történelmi tettével a Nógrád megyei város kiérdemelte a legbátrabb város, a Civitas Fortissima címet. A Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend helyi tagozatának szervezésében január 29-én, kedden este hat órától Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren álló trianoni emlékfánál emlékeznek a gyarmati csehkiverésre. Majd' mindenki tudja, hogy Sopront a Civitas Fidelissima, azaz A leghűségesebb város elismeréssel illették, mivel Trianont követően fegyveres felkeléssel harcolták ki, hogy népszavazással dönthessenek a város és környéke hovatartozásáról, és a többség Magyarország mellett voksolt. Ám kevesen ismerik egy másik város történelmének azon pillanatát, amikor a polgárok fegyverrel szerezték vissza a magyar földet. Balassagyarmatot 1919. január 29-én véres harcok árán szabadították fel a megszálló cseh csapatoktól. Helytállásért a Magyar Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta a Nógrád megyei városnak. 1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és egy negyven fős különítmény bevonult Balassagyarmatra. Céljuk a vasúthálózat, a Salgótarján környéki szénmedencék elfoglalása, és az 1918-as belgrádi szerződésben megállapított demarkációs vonal még délebbre tolása volt. Noha voltak, akik átengedték volna a várost a csehszlovákoknak; a helyi vasutasok, tisztségviselők és rendőrök esküt tettek az ellenállás megszervezésére, majd velük együtt a polgárok és a diákok harcoltak a városért. A városvédő harcban tíz ember esett el. 1919. január 29-én, két heti megszállás után, Balassagyarmat felszabadult. A csehszlovák katonák kiszorítása segített abban, hogy a trianoni béketárgyalás eredményeként Balassagyarmat Magyarország része maradhatott. A 94 évvel ezelőtti történelmi eseményeket

Gál Csilla

, az Emlékpont történésze eleveníti fel ma este hat órakor Hódmezővásárhelyen, az egykori országzászló helyén álló emlékkőnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.