Kultúra

A Dömötör-templom barokk festőjének kiállítása a Fekete házban

A Dömötör-templom barokk festőjének kiállítása a Fekete házban

2013. január 23., szerda
A Dömötör-templom barokk festőjének kiállítása a Fekete házban

A szegedi Dömötör-templom festőjének alkotásaiból nyílik kiállítás a Fekete házban. Stettner Sebestyén budai piktor készítette a dóm építése miatt lebontott barokk templom oltárképeit. A tárlatot január 25-én, pénteken 14 órakor nyitják meg.

Stettner Sebestyén

Bajorországból érkezett Budára, majd egy festő özvegyét vette feleségül, és ő is piktornak állt. Több kisebb budai megbízás után 1738-39-ben készítette el a szegedi Dömötör-templom monumentális méretű, háromszintes főoltárának lenyűgöző barokk festményeit. A dóm helyén a középkor óta templom állt – a Szent Dömötör-templom 1725 és 1749 között nyerte el végleges alakját. A szegedi nagyárvíz után a lakosok írásos fogadalmat tettek, hogy ha sikerül újjáépíteni a várost, egy óriási méretű templomot építenek hálájuk jeléül. A fogadalmat végül tettek követték, és éppen 100 éve, 1913-ban kezdték meg a Dömötör-templom bontását, majd a dóm építését. A Fekete házban nyíló, Szabadkáról érkező kiállítás Stettner Sebestyén impozáns oltárfestményeit mutatja be: többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázoló olajképeket is láthat a közönség. Kiállítják továbbá a képek történetét és restaurálási folyamatát szemléltető tablókat, valamint a Dömötör-templom oltárának megmaradt díszét: egy nagyméretű Szeged-címert is. A kiállítást január 25-én, pénteken 14 órakor nyitja meg a Fekete házban

Zombori István

történész, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.