Közélet

Magyar könyveket kapnak a nevüket visszamagyarosító felvidékiek

Magyar könyveket kapnak a nevüket visszamagyarosító felvidékiek

2012. december 20., csütörtök
Magyar könyveket kapnak a nevüket visszamagyarosító felvidékiek

Könyvekkel támogatja a Nemzeti Tankönyvkiadó a Via Nova Ifjúsági Csoportot, amely kampányt folytat azért, hogy népszerűsítse a magyar névhasználatot azon felvidéki magyarok körében, akiknek a nevét a második világháborút követő csehszlovákiai asszimilációs törekvések máig ható folyományaként szlovák írásmóddal anyakönyvezték.

A tankönyvkiadó közleményében kitér arra, hogy a személy- és keresztnév nemzetiségi írásmód szerinti bejegyeztetésére 1994 óta törvény ad lehetőséget Szlovákiában, viszont sokan máig nem éltek a lehetőséggel. A névváltoztatások ösztönzése érdekében a Via Nova kampányba kezdett, melynek során a legkülönbözőbb helyszíneken és módokon tájékoztatják az embereket a nevek visszaállításának lehetőségéről. Azok, akik már ismét az eredeti formában használják nevüket, a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) által felajánlott több mint 200 könyv egyikét kapják ajándékba - tájékoztattak. A közleményben kitértek arra is, hogy a kiadó tavaly a moldvai csángómagyarok közösségét támogatta különböző kiadványokkal, idén pedig Iskolák határok nélkül címmel hirdetett pályázatot, amelynek célja, hogy a hazai és a határon túli diákok jobban megismerjék egymás életét, kultúráját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.