Közélet

Kilencven százalék körüli az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága

Kilencven százalék körüli az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága

2012. december 10., hétfő
Kilencven százalék körüli az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága

A hideg idő beálltával mostanra kilencven százalék körülire emelkedett a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan - közölte a Menhely Alapítvány igazgatója kedden az MTI megkeresésére.

Aknai Zoltán

azt mondta, a múlt éjszaka körülbelül 1600 ember aludt fővárosi éjjeli menedékhelyen. Kérdésre válaszolva kitért arra, szintén a hideg idővel függ össze, hogy az aluljárókban megjelentek hajléktalanok. Hozzátette, hogy szerinte ez nincs szoros összefüggésben a novemberi alkotmánybírósági döntéssel, ez minden egyes télen így van. Az igazgató megjegyezte, hogy már nyáron lehet tapasztalni egy "visszaszivárgást" az aluljárókba, és mivel egyre hidegebb lesz, ez a folyamat valószínűleg egyre erősödik majd. Aknai Zoltán közölte, az elképzelések szerint a frekventált aluljárókból az embereket az utcai szolgálatok megpróbálják majd hajléktalanszállón elhelyezni. Az Alkotmánybíróság november közepén alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A testület egyúttal megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak a pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.