Közélet

Ki irányítja a szegedi diákmegmozdulásokat?

Ki irányítja a szegedi diákmegmozdulásokat?

2012. december 13., csütörtök
Ki irányítja a szegedi diákmegmozdulásokat?

Az egyik rádiónak B. Nagy László megyei kormánymegbízott azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a szegedi egyetemisták hétfői tiltakozásának nem lesz folytatása, és nem fognak kimenni az utcára. Mégis kimentek…

A kormányzat és minden szereplő be fogja látni – véli

B. Nagy László

–, hogy van megoldás a felsőoktatás átalakítása körül kialakult nézeteltérések rendezésére, és ha a felek megértik egymás álláspontját, akkor gyorsan le lehet zárni ezt a problémát annál is inkább, mert kezdődik a vizsgaidőszak, a diákoknak tanulniuk kellene, nem pedig az utcán fagyoskodni. A kormánymegbízott reméli, még ezen a héten megszületik a megállapodás. Mivel a hétből már nem sok van hátra, szerinte a legkésőbbi időpont a jövő hét, amikor még történhet valami. A jövő szerdára a szegedi kormányhivatal elé tervezett hallgatói tüntetésre is rákérdeztünk, amiről B. Nagy László is értesült. Szerinte ez már nem a diákokról, az ő érdekeikről szól, hanem másfajta háttérrel működő megmozdulássá kezd válni az egész. Reméli, a szereplők felismerik az értelmes dolgokat, és egymás álláspontját megértve kialakul a konszenzus.

B. Nagy László: Budapestről irányított akció a demonstráció

A héten a Lánchíd Rádiónak adott interjúban a kormánymegbízott a szegedi diákmegmozdulás (beszámoltunk róla: hétfőn az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság akciócsoportja megszállta a kormányhivatalnak is otthont adó megyeházát) kapcsán Budapestről irányított akcióról beszélt. Honnan származnak ezek az értesülései? „Ők mondták hétfőn éjszaka, amikor beszállásoltuk őket az éjszakai szálláshelyre, a kormányhivatalba. Arra a kérdésemre, meddig szeretnének maradni, azt a választ kaptam: amíg Pestről le nem fújják” – válaszolta B. Nagy László. Hogy ezt konkrétan, név szerint ki mondta, a kormánymegbízott nem óhajtotta közölni, mert, mint fogalmazott: kompromisszumos megoldásban nem szeretne személyes kérdéseket felvetni. A hétfőn a kormányhivatalba beengedett és ott alvó gyerekek igazából nem nagyon tehetnek arról, ami történt – véli a kormánymegbízott –, ezért úgy is fogadták őket, ahogy illik. A törvények szerint a kormányhivatal közintézménynek minősül, nyitvatartási időben bárki tartózkodhat ott. „Utána már én kértem a rendőrség vezetőit, hogy ne csináljon senki semmit, én megállapodtam velük, nyugodtan maradjanak ott éjszakára. Fűtöttünk rájuk, kaptak ellátmányt, és nagyon szépen viselkedve reggelre elmentek haza” – fejezte be B. Nagy László.

A Lánchíd Rádiónak adott interjút az alábbi linkre kattintva hallgathatja meg.

Török Márk: Remélem, nem ez a válasz a kérdéseinkre

„A teljes felsőoktatási szektor kétségbe van esve, így semmi furcsa nincs abban, hogy a hallgatói szervezetek keresik egymás társaságát. Amennyiben azonban politikai szálakra utalt a kormánymegbízott úr, úgy az értesüléseket természetesen cáfolom” – reagált portálunknak B. Nagy László szavaira

Török Márk

, az SZTE EHÖK elnöke. Hangsúlyozta: az országszerte zajló megmozdulások egymást erősítik, és természetesen kihatással van egyik a másikra, így a HÖOK lépéseit is figyelemmel követik a szegedi demonstrálók. A hallgatói önkormányzatok azonban autonóm módon működnek, nincsenek központi irányítás alatt. „Továbbra is bízunk benne, hogy a kormány meghallgatja követeléseinket, és partnerek lesznek a párbeszéd kialakításában. Azt azért remélem, hogy nem ez a válasz azokra a kérdésekre, melyeket feltettünk nekik” – mondta Török Márk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.